Linkuri accesibilitate

Drepturile comunităţii gay în dezbaterea Consiliului ONU


Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay

Navi Pillay: drepturile omului nu pot fi încălcate în numele tradiţiei.


Pentru prima dată în istoria sa, Consiliul ONU pentru drepturile omului a dezbătut drepturile comunităţii gay, o dezbatere istorică, boicotată însă de majoritatea ţărilor africane şi arabe care au declarat că nu vor să legitimeze relaţiile între persoanele de acelaşi sex. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

În iunie, anul trecut, Consiliul a adoptat cu greu o declaraţie care condamnă discriminarea comunităţii gay şi exprima „îngrijorarea Consiliului faţă de actele de violenţă şi discriminare a unor persoane numai din cauza orientării sexuale”. Printre statele care au criticat atunci documentul s-au numărat Pakistanul, Arabia Saudită şi Rusia.

76 de ţări din cele 192 membre în Consiliul ONU pentru drepturile omului pedepsesc într-un fel sau altul relaţiile între persoane de acelaşi sex. În cel puţin cinci dintre acestea, între care Iranul, relaţiile homosexuale pot atrage pedeapsa capitală.

Într-un mesaj video, adresat reuniunii de ieri de la Geneva, secretarul general ONU Ban Ki-Monn a declarat că discriminarea pe baze sexuale contravine principiilor care stau la baza Naţiunilor Unite.

Pentru cei afectaţi este o tragedie, iar pentru noi toţi o pată pe conştiinţa colectivă – a mai declarat Ban Ki-Moon care a atras atenţia că discriminarea din cauza orientării sexuale este şi o încălcare a dreptului internaţional.

Dezbaterea de la Geneva a avut loc numai din cauza presiunilor puternice exercitate de Statele Unite şi Africa de sud. Şi tot aceste două ţări au forţat adoptarea declaraţiei din iunie anul trecut.

Reprezentatul Pakistanului Saeed Sarwar a argumentat însă că orice comportament nepotrivit, ascuns sub aşa-numitul concept de orientare sexuală, este o jignire la adresa multor culturi şi o încălcare a principiilor multor religii, între care islamul. Şi vorbind în numele celor 57 de state din Organizaţia pentru Cooperare Islamică, Sarwar a cerut ca dezbaterea să fie anulată.

Dar dezbaterea a avut loc şi a fost discutat primul raport al Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay despre discriminarea comunităţii gay în lume. În raport, dat publicităţii anul trecut, se vorbeşte despre actele de violenţă: bătăi, tortură, viol comise împotriva persoanele gay. Pillay admite că în anumite ţări relaţiile între persoane de acelaşi sex contravin tradiţiei, perceptelor culturale sau religioase, dar atrage atenţia că drepturile omului nu pot fi încălcate în numele tradiţiei.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG