Linkuri accesibilitate

Criza europeană modifică harta mondială a migrației


Migrația dinspre sudul spre nordul Europei nu este ceva nou.

Criza economică din zona euro are efecte neașteptate: unul dintre ele este că europenii din țările sudice au început să învețe germana. Așa spune agenția Associated Press într-o relatare pe care v-o prezintă în rezumat Mircea Țicudean.

Agenția de promovare a limbii și culturii germane în lume, Institutul Goethe, a informat că în 2011 numărul spaniolilor care au început să învețe germana a crescut cu 35%, iar al portughezilor cu 20%.

Ambele țări iberice trec printr-o perioadă economică dificilă, de stagnare și recesiune, marcată de un șomaj astronomic, mai ales în rândul tinerilor.

Prin contrast, Germania a crescut anul trecut economic cu 3%, iar șomajul este în scădere.

Herbert Bruecker, expert în migrație la un institut german, a declarat agenției Associated Press că interesul europenilor din sudul continentului corespunde cu nevoia crescândă a firmelor germane de specialiști, fie ei și străini. Recent, autoritățile din statul german Baden-Wuertenberg, unde își au sediul giganți industriali ca Daimler AG, au invitat ziariști din Portugalia, Grecia, Italia și Spania într-o vizită de documentare despre nevoia de forță de muncă. Rezultatul popularizării au fost 10.000 de cereri de angajare venite numai dintr-una din țările vizate, Portugalia.

Migrația dinspre sudul spre nordul Europei nu este ceva nou. În anii 60 ai secolului trecut, Spania, Portugalia, Italia au trecut prin aceste fenomen. Associated Press observă însă cu titlu de noutate că în vremea aceea spaniolii emigrau în Franța, nu în Germania, care primea mai ales italieni și, în număr și mai mare, turci.

În 2011 numărul spaniolilor care s-au mutat în Germania a fost de peste 7000, dublu față de 2010. Din Portugalia au sosit peste 2200 de oameni, față de numai 9 cu un an înainte. Iar din Grecia s-au mutat în Germania 8000 de persoane, de opt ori mai multe decât în 2010.

O creștere mare a numărului spaniolilor, portughezilor și grecilor a înregistrat și Elveția, țară care nu face parte din UE, dar și-a unit piața muncii cu spațiul comunitar.

Associated Press scrie că pentru companiile germane sau elvețiene forța de muncă ieftină vine în continuare mai ales din estul continentului, din țări ca Polonia și România.

Dar numărul imigranților din țări europene considerate „occidentale” este în continuă creștere, reflectând ceea ce unii numesc divizarea Europei între nordul eficient și cumpătat și sudul cheltuitor, cuprins de criză.

Criza europeană modifică harta mondială a migrației și într-un alt mod, aproape ironic: portughezii cuprinși de criză și de șomajul ridicat migrează acum spre fostele lor colonii, ca Brazilia sau chiar Mozambic, ale căror economii sunt în creștere accelerată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG