Linkuri accesibilitate

Techno


Detaliu de pe coperta albumului „Cybotron Clear” al lui Juan Atkins (1983)

Transferul spiritului din corpul uman în maşină.

Techno e o forma a muzicii de dans electronice care a apărut pe la mijlocul anilor '80 la Detroit, statul american Michigan. Initial, techno a fost un amestec de muzică electronică europeană (în special cea creată în Germania de Kraftwerk şi de Tangerine Dream) si de muzică afro-americană, în special funk şi jazz electric.

Wikipedia ne spune că estetica techno este influențată de temele futuriste şi ficționale specifice societății capitaliste americane tîrzii, asa cum e ea descrisă de Alvin Toffler în cartea sa „Al treilea val”.

Juan Atkins în concert (foto: Dave Walker)
Juan Atkins în concert (foto: Dave Walker)
De altfel, unul din „părinții” techno-ului, Juan Atkins, spune că s-a inspirat chiar dintr-o expresie a lui Toffler – „techno rebels” – pentru a denumi stilul muzical la a cărei creare a contribuit.

Pentru Derrick May (care face parte alături de Atkins şi de Kevin Saunderson din aşa-numitul Trio de la Belleville, creditat cu inventarea acestei forme muzicale), techno reprezintă transferul spiritului din corpul uman în maşină, fiind astfel o expresie a spiritualității tehnologice.

În acest fel, „muzica techno se opune la ceea ce sociologul german Theodor Adorno denumea efectul alienant al automatizării asupra conştiintei moderne”, cum scrie K. Mc Leod într-un studiu despre influențele futuriste în muzica populară, citat tot de Wikipedia.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG