Linkuri accesibilitate

Techno


Detaliu de pe coperta albumului „Cybotron Clear” al lui Juan Atkins (1983)
Detaliu de pe coperta albumului „Cybotron Clear” al lui Juan Atkins (1983)

Transferul spiritului din corpul uman în maşină.

Techno e o forma a muzicii de dans electronice care a apărut pe la mijlocul anilor '80 la Detroit, statul american Michigan. Initial, techno a fost un amestec de muzică electronică europeană (în special cea creată în Germania de Kraftwerk şi de Tangerine Dream) si de muzică afro-americană, în special funk şi jazz electric.

Wikipedia ne spune că estetica techno este influențată de temele futuriste şi ficționale specifice societății capitaliste americane tîrzii, asa cum e ea descrisă de Alvin Toffler în cartea sa „Al treilea val”.

Juan Atkins în concert (foto: Dave Walker)
Juan Atkins în concert (foto: Dave Walker)
De altfel, unul din „părinții” techno-ului, Juan Atkins, spune că s-a inspirat chiar dintr-o expresie a lui Toffler – „techno rebels” – pentru a denumi stilul muzical la a cărei creare a contribuit.

Pentru Derrick May (care face parte alături de Atkins şi de Kevin Saunderson din aşa-numitul Trio de la Belleville, creditat cu inventarea acestei forme muzicale), techno reprezintă transferul spiritului din corpul uman în maşină, fiind astfel o expresie a spiritualității tehnologice.

În acest fel, „muzica techno se opune la ceea ce sociologul german Theodor Adorno denumea efectul alienant al automatizării asupra conştiintei moderne”, cum scrie K. Mc Leod într-un studiu despre influențele futuriste în muzica populară, citat tot de Wikipedia.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG