Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a alegerii şefului statului


Profesorul Alexandru Arseni: „Alegeri anticipate, cu părere de rău. Dar dă Doamne să greşim.”

Europa Liberă: Domnul Arseni unde duc toate căile spre ce fel de alegeri?

Alexandru Arseni: „Toate drumurile duc la Roma.”

Europa Liberă: Şi în Parlamentul de la Chişinău.

Alexandru Arseni:
„Parlamentul de la Chişinău nu are nici un drum cu părere de rău.”

Europa Liberă: Totuşi, haideţi să vedem, mai întâi să clarificăm, să vărsăm lumină, alegeri repetate, alegeri noi sau alegeri ordinare ale preşedintelui?

Alexandru Arseni:
„Nici nu sunt alegeri repetate, dar este turul doi. Pentru că turul întîi nu a avut loc, a fost declarat nul. Deci, normal ar trebui ca acum să fie turul doi şi să participe acelaşi domn Marian Lupu. Dacă nici în turul doi nu se alege nimeni, atunci se numesc alegeri repetate, unde pot participa şi domnul Lupu şi alte candidaturi.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă acum, domnul Lupu s-a retras, s-ar putea acum să înainteze un alt candidat?

Alexandru Arseni:
„Nu-i exclus.”

Europa Liberă: E corect conform buchiei legii?

Alexandru Arseni
: „Conform buchiei legii Curtea este în drept să dea tălmăcire, dar reieşind din spiritul şi esenţa Constituţiei urmează să aibă loc turul doi la alegeri prezidenţiale, fiindcă turul întâi a fost declarat nul, s-au arătat buletinele, a fost încălcat secretul de vot. Şi turul doi se petrece cu aceeaşi candidatură. Dar iarăşi, ce o să fie declarat şi anunţat nu pot să vă dau nici un fel de răspuns.”

Europa Liberă: Cine ar trebui să se adreseze Curţii Constituţionale, speakerul?

Alexandru Arseni
: „Inclusiv şi speakerul şi oricare deputat. Pentru ai crea legitimitate şefului ales, trebuie să fie o condiţie foarte clară. Pentru că, admitem au loc alegerile pe 16 martie şi atunci este contestat, pentru că nu este corect, nu a participat persoana respectivă. Şi Curtea Constituţională, admitem ca ipoteză din şcoală respectiv, dar nu este exclus, şi declară nul, pentru că într-adevăr trebuia să aibă loc turul doi, dar nu alegeri ordinare în primul tur. Nimeni nu exclude aşa o tălmăcire şi atunci ce am făcut? Am pus persoana respectivă într-o situaţie destul de jenantă.”

Europa Liberă: Poate de aia nici nu se grăbeşte nimeni să înainteze dosarul unui potenţial candidat?

Alexandru Arseni:
„Pentru că oamenii analizează, pornesc de la ipoteza aceasta. ”

Europa Liberă: Dacă la alegerile din 16 martie, de vineri, va participa un candidat care nu va acumula 61 de voturi atunci în 30 de zile se organizează alegeri repetate?

Alexandru Arseni:
„Da. Deja se consideră că acesta va fi turul doi, şi se numesc alegeri repetate în 30 de zile. Mai pe scurt: dintr-o groapă intrăm în altă groapă mai mare.”

Europa Liberă: Şi până la urmă a cui este vine, domnule Arseni?

Alexandru Arseni:
„Nu aş vrea eu să mă pronunţ, pentru că deja este o apreciere politică, funcţia nu îmi permite acest lucru. Dar cei care sunt responsabili poartă şi răspunderea. Constituţia îi obligă, cum spun francezii, situaţia te obligă.”

Europa Liberă: Păi hai să o spunem pe şleau?

Alexandru Arseni:
„Nu îmi permite mie legea să o spun aşa. În calitate de cetăţean aş spune mai multe, dar funcţia pe care o deţin la Consiliul Superior al Magistraturii nu îmi permite să intru în detalii politice, cu aprecieri.”

Europa Liberă: Şi atunci, sunt voci care consideră că Moldova merge cu paşi siguri spre alegeri anticipate şi indiferent cine va fi candidatul la alegerile din 16 martie acesta nu va fi votat de toţi deputaţii.

Alexandru Arseni:
„Poate să fie votat, dar poate votul acesta să fie contestat din nou la Curtea Constituţională. Şi Curtea Constituţională poate să dea un verdict care să anuleze şi de data aceasta.”

Europa Liberă: Păi atunci au dreptate deputaţii comunişti?

Alexandru Arseni:
„Eu nu vreau nimănui să dau dreptate, eu mă uit la Constituţie. De aceea nu pot eu să dau dreptate nici la stânga, nici la dreapta, sunt problemele lor. Dar vă spun că variantele legitime care pot urma, acestea şi pot fi până la urmă: l-au votat cu 63 de voturi, cu 70 de voturi, cu 80 de voturi, nu contează, dar este contestat şi Curtea va stabili că într-adevăr a fost încălcată procedura şi o declară nulă. Şi atunci, într-adevăr ne ducem la alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Balanţa înclină spre o decizie eventuală a Curţii Constituţionale care ar putea să considere nule?

Alexandru Arseni:
„Da. Ar putea să le considere nule, acesta este tot pericolul.”

Europa Liberă: Acum Moldova e mai aproape de alegerea şefului statului sau de alegeri anticipate?

Alexandru Arseni:
„Alegeri anticipate, cu părere de rău. Dar dă Doamne să greşim.”

Europa Liberă: Eu am reţinut declaraţia pe care o făcea liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi el spunea să stea binişor acolo unde stă cel care vrea să candideze la funcţia supremă în stat şi să nu se implice în această afacere murdară care, aşa cum a calificat-o el, are loc în Moldova.

Alexandru Arseni:
„Păi iarăşi vedeţi, mă chemaţi pe un tărâm politic în care nu o să mă pot pronunţa. Fiecare este în drept să declare după nivelul culturii sale, al conştiinţei, şi al cunoştinţelor. Dar fiecare cetăţean este în drept să candideze la funcţia de şef al statului, indiferent ce funcţie ocupă el. Dar, mă rog, asta sunt viziunile domnului Voronin şi îl priveşte.”

Europa Liberă: Domnule Arseni, şi dacă, eventual, nu se recunoaşte viitorul preşedinte, se cere dizolvarea Parlamentului?

Alexandru Arseni:
„Da. Cu părere de rău, da.”

Europa Liberă: E foarte dificil să spui acum ce trebuie de făcut.

Alexandru Arseni:
„Nu este dificil. Dar vă spun că funcţia nu îmi permite. Şi ştiu ce trebuie de făcut, dar o să o facem. Într-adevăr actuala guvernare, inclusiv şi stânga şi opoziţia sunt nu oameni de stat. Iată ei vorbesc de statalitate, tot asta este vorbă goală, în vânt. Este vorba să fii om de stat, adică să fii înţelept pentru cauză, pentru neam şi să mergi înainte pentru a mobiliza întreaga societate la nişte lucruri mari, la nişte idealuri frumoase. Dar ei au demonstrat că nu le au, nu s-au născut cu dânsele, cu aceste calităţi. Şi iată că se vede că alegerile anticipate, poate este şi îndrumarea bunului Dumnezeu şi cred că şi de data aceasta cetăţenii noştri vor vota încă mai consolidat şi să dea foarte bună apreciere la acei care au demonstrat în această perioadă, destul de dificilă, în ce constă interesul naţional şi în ce constă interesul personal.”

Europa Liberă: Dar eventual alegeri parlamentare anticipate pe cînd?

Alexandru Arseni:
„2012, peste trei luni, peste patru luni, nu contează.”

Europa Liberă: Domnule Arseni, foarte sincer, până la ora 17, pe 12 martie, nu poate fi depus nici un dosar?

Alexandru Arseni:
„Şi da şi nu, poate fi depus, nu exclud. Dar mai mult balanţa înclină în direcţia că nu va fi depus un dosar, pentru că nu este claritate.”

Europa Liberă: Claritatea asta, lumina asta, în cât timp şi cine poate să o verse, Curtea Constituţională?

Alexandru Arseni:
„Curtea Constituţională.”

Europa Liberă: În cât timp?

Alexandru Arseni:
„Într-o zi, dar ce trebuie aici Constituţia, s-au convocat, este nevoie şi de acelaşi Consiliu ştiinţific de la Curtea Constituţională, trei ore lucrează, dezbat şi mai trei ore sau zece ore. La ora patru dimineaţa se poate de pronunţat decizia. Sfatul Ţării la ora cinci dimineaţa o luat decizii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră dacă aţi fi un potenţial candidat, aţi putea să vă aventuraţi într-un asemenea scenariu?

Alexandru Arseni:
„Da, eu aş candida.”

Europa Liberă: Şi ce demonstrezi dacă candidezi?

Alexandru Arseni:
„Atunci când am să ies la tribuna Parlamentului, atunci am să demonstrez.”

Europa Liberă: Credeţi că la această oră AIE are o decizie finală?

Alexandru Arseni:
„Cum spune actorul rus, Mihail Pugovkin, întrebarea este clară, răspuns nu va fi. ”

Europa Liberă: Credeţi că au găsit consens asupra unei singure candidaturi?

Alexandru Arseni:
„Eu gândesc că ei au posibilitatea să găsească consens şi funcţia îi obligă, de ce nu o fac nu ştiu.”

Europa Liberă: Domnule Arseni, data alegerii şefului statului a fost fixată 16 martie, ce se întâmplă dacă nu există nici un candidat?

Alexandru Arseni:
„Păi noi ne-am mai jucat odată când atunci nu a fost nici un candidat înaintat, asta deja e lipsa oricărui simţ.”

Europa Liberă: Atunci corect ar fi să fie înregistrată şi candidatura domnului Lupu şi încă alţii care doresc sau pe cine îi propun cei din Parlament, 15 deputaţi?

Alexandru Arseni:
„Da. 15 deputaţi au dreptul să susţină o candidatură.”

Europa Liberă: Şi dacă se propun Comisiei mai multe dosare inclusiv a domnului Lupu este corect?

Alexandru Arseni:
„Corect, absolut corect, dumnealui se încadrează în toate prevederile constituţionale. ”

Europa Liberă: Şi dacă e candidatura domnului Lupu şi alte candidaturi atunci are toate şansele ca Moldova pe 16 martie să se aleagă cu un preşedinte?

Alexandru Arseni:
„Cum se spune în limba rusă „necunoscute sunt căile Domnului”, aşa este şi pentru Republica Moldova pentru 16 martie, cine ştie.”

Europa Liberă: Bine, dar dumneavoastră aţi spus că cineva dacă contestă la Curtea Constituţională, atunci...

Alexandru Arseni:
„Contestarea asta, dreptul de contestaţie şi consecinţele, numai dacă rămâne domnul Lupu, dacă va fi ales el deci Curtea poate să dea un verdict pozitiv. Dar dacă va fi ales altul, acela nu a avut dreptul să participe în calitate de candidat şi deci se anulează.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:14 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG