Linkuri accesibilitate

„Întinderea în timp este foarte negativă pentru dezvoltarea societăţii noastre”


Petru Lucinschi: atâta s-au stricat relaţiile în interiorul Parlamentului şi în interiorul Alianţei că oricărui preşedinte care va veni îi va fi foarte greu să coordoneze activitatea lor într-o direcţie cât de cât normală.”


Astazi, este ultima zi în care candidaţii la şefia Republicii Moldova mai pot depune dosarele cu actele necesare la Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor. Deputații au hotărât că la 16 martie va avea loc o nouă încercare de alegere a șefului statului. Decizia a fost luată cu voturile partidelor de guvernământ și ale socialiștilor, în absența comuniștilor, care de mai mult timp boicotează legislativul. Nu este limpede cine va candida la șefia statului. Unii politicieni din AIE au spus că numele candidatului a fost deja stabilit, dar alții au sugerat că încă se mai negociază si nu se anticipeaza. Fostul presedinte Petru Lucinschi ne va spune daca Moldova va avea sef de stat.

Petru Lucinschi:
„Logic s-ar părea că e scris clar în Constituţie că două încercări dacă s-au făcut pentru alegerea preşedintelui, gata, va să zică, s-au epuizat posibilităţile de a mai alege şi în situaţia aceasta nimeni nu spune nimic, nici Curtea nu spune. S-ar putea de găsit o formă de sesizat, încercările acestea care au avut loc, ele ce, sunt epuizate fără nici un fel de urmări?

Fostul președinte Petru Lucinschi
Fostul președinte Petru Lucinschi
Mie mi s-ar părea că aceste două încercări care au avut loc trebuie să fie fixate şi în situaţia aceasta nu sunt de acord că numai preşedintele interimar poate să se adreseze. Poate să se adreseze şi un deputat să întrebe: uite, procedura asta cum e? Ea e legală, ea nu e legală? Constituţia e încălcată sau nu e încălcată?

De aceea noi suntem într-un vacuum aşa, fiecare acum tratează numai prin viziunile lui numai şi de aceea este teama aceasta care se spune: bine, alegem preşedintele da pe urmă ne ducem la Curte, dar nu ştim ce o să spună Curtea. Iată acesta este impasul şi incertitudinea asta creează o atmosferă suplimentară la ceea ce este foarte neplăcut.”

Europa Liberă: De ce nu s-a înregistrat nici un dosar la Comisia specială?

Petru Lucinschi:
„Consider lucrul acesta foarte periculos, fiindcă nu se poate cu electoratul de jucat aşa. Iată, mă uit, şed în comisie şi aşteaptă, iată, n-a venit nimic. Noi suntem la piaţă, sau unde suntem? Astea sunt chestii foarte serioase, de alegere a preşedintelui. Deputaţii care sunt 15 ca minimum, sau toţi 61, s-au dus discuţii prealabile, trebuia chiar cum..., s-a deschis uşa comisiei pentru primirea documentelor, să fie o claritate anumită. E un fel de, nu vreau s-o numesc de insultă, dar oricum un fel de nestimă faţă de electorat.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, credeţi că la această oră există o decizie clară în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană referitor la desemnarea unui candidat pentru funcţia supremă în stat?

Petru Lucinschi:
„Din toate discuţiile care au avut loc, s-ar părea că este, că e nominalizat deja un candidat, dar nu înţeleg de ce el trebuie să fie ascuns atâta timp. În general, nu e serios, că nu-l dezvăluim mai înainte să nu se arunce presa peste el ş.a.m.d. Toate ţările lumii campania pentru alegerea preşedintelui merge deschis luni de zile. În cadrul Parlamentului oricum sunt date câteva zile, care ar trebui să fie însoţite de nişte discuţii. De aceea eu nu susţin lucrul acesta. Cu atât mai mult, că este numită, ultima parcă candidatură, a domnului Timofti, nu trebuie să trezească dubii în societate. Fiindcă el de fapt merge la nivelul primei persoane a puterii a treia, puterii judecătorească. Şi cum este primul ministru la Executiv, preşedintele Parlamentului la legislativ, aici e la puterea judecătorească. De ce, care e frica? Care e teama? Mie îmi părea că lucrurile astea trebuie să fie făcute mai deschis şi atunci poziţia societăţii ar fi fost mai clară.”

Europa Liberă: Deputaţii comunişti au spus că nu vor veni la scrutinul din 16 martie, dată fixată pentru alegerea şefului statului, nu vor înainta un candidat. PCRM rămâne pe poziţii – nu va recunoaşte viitorul preşedinte şi cere dizolvarea Parlamentului.

Petru Lucinschi:
„Da, e clară poziţia lor, dar aici intervine iarăşi Curtea Constituţională. Dacă Curtea Constituţională recunoaşte. Bine, poziţia rămâne poziţia unui partid, dar din punct de vedere al legislaţiei înseamnă că a fost tot corect. Dar asta e şi problema, că nu ştie nimeni, inclusiv şi Alianţa de guvernare nu ştie. Sau poate ştie, atunci trebuie să meargă deschis, să spui că da, s-au făcut consultaţiile respective şi noi suntem convinşi că procedăm corect.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar putem spune foarte clar că astăzi guvernarea doreşte alegerea şefului statului?

Petru Lucinschi:
„Din ceea ce înţeleg eu, îmi pare că da, fiindcă pentru Alianţă alegerile acestea anticipate acum nu sunt prea favorabile. Şi pentru ţară ar fi nevoie de un răgaz de doi ani şi ceva. Dar dacă nu e, eu nu văd nici un pericol în alegerile anticipate. Faptul e că acum oamenii sunt gata, la urma urmei mergem la alegerile anticipate şi atunci o majoritate se va forma, fiindcă chiar dacă vin aceleaşi forţe, plus minus încă cineva, dar nu-s legate cu nişte obligaţiuni, cu care au venit ei la alegerile precedente. De aceea eu nu văd nimic periculos. Pur şi simplu întinderea în timp este foarte negativă în general pentru dezvoltarea societăţii noastre.”

Europa Liberă: Multe sunt vocile care spun că Petru Lucinschi leagă şi dezleagă toate nodurile în Republica Moldova, nodurile politice.

Petru Lucinschi:
„Din conducere, chiar preşedintele Parlamentului spune că noi trebuie să tăcem, asta e o poziţie în general foarte stranie şi neaşteptată. Eu deznodământul acesta îl văd în două cazuri: în ceea ce am spus – să fie clară acum poziţia acestor 61, 62 de oameni, având o consultaţie cu Curtea Constituţională să meargă la alegerile preşedintelui. Sau atunci, deschis, de mers la alegeri anticipate şi să nu facem tragedie din aceasta. Nu trebuie să întindem încă luni de zile, fiindcă fiecare zi de neclaritate aduce la o indiferenţă totală a societăţii faţă de ceea ce se întâmplă în ţară.”

Europa Liberă: În aceşti 20 de ani de independenţă tot s-a vorbit că cel care a condus Republica Moldova a fost sprijinit de Moscova. Sau că liderul de la Chişinău trebuie să aibă sprijinul de la Est sau de la Vest. Cum să înţelegem acest lucru?

Petru Lucinschi:
„Toţi cei din străinătate întotdeauna întreabă: cine este omul acesta? Cine îl cunoaşte, are el ceva relaţii cu străinătatea, în general. E clar că în viaţa noastră în mare măsură – economia, viaţa socială, politică, ş.a.m.d., e legată cu ţările acestea. Cu cine e legată? Cu Rusia, cu Ucraina şi cu România, Uniunea Europeană şi America. Aceşti oameni nu că se consultă cu ei, fiindcă alegerile sunt alegeri. Eu cât am lucrat niciodată nu au fost nici un fel de consultaţii pe problema aceasta. Dar fiecare preşedinte ar fi bine ca cu aceste centre să aibă nişte relaţii. Relaţii bune de colaborare.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar este adevărat că Moscovei i-ar fi mai la îndemână ca în Moldova să existe o guvernare de stânga şi nu una pro-europeană?

Petru Lucinschi:
„E lucru clar, asta e cunoscut, sigur. Aşa e mentalitatea, aşa e nivelul, că văd în orientarea europeană ceva anti-rusesc, ceea ce nu este corect. Dar cu părere de rău aşa este. Nu trebuie să ne sperie lucrul acesta, fiindcă dacă relaţiile se vor păstra şi se vor dezvolta normal, va mai decădea şi problema aceasta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce şanse acordaţi alegerii sau nealegerii şefului statului?

Petru Lucinschi:
„Eu cred în alegeri, deşi nu sunt convins fiindcă cu rezervă de un mandat sau de două e foarte periculos. Eu nu ştiu nici poziţia candidatului, că tot condiţionează, că uite, ce spune Curtea, e legitimă alegerea nu e legitimă această alegere şi este o incertitudine, pe care nu pot s-o prevăd acum. Deşi după toată logica ar fi bine ca preşedintele să fie ales.”

Europa Liberă: Ipotetic, dacă aţi fi Dumneavoastră nominalizat printre candidaţi, v-aţi aventura într-un asemenea exerciţiu?

Petru Lucinschi:
„Eu - nu.”

Europa Liberă: De ce?

Petru Lucinschi:
„Vorba asta poate nu e corectă, dar atâta s-au stricat relaţiile în interiorul Parlamentului şi în interiorul Alianţei că oricare preşedinte care va veni îi va fi foarte greu ca să-i unească, să coordoneze activitatea lor într-o direcţie cât de cât normală. Eu nu m-aş aventura, dar mă rog, cineva trebuie să candideze.”

Europa Liberă: De ce este greu să fie al patrulea politician cu influenţă în Moldova, din moment ce există aceşti trei care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană?

Petru Lucinschi:
„De la bun început nu s-a căutat un om, pe care ei, să spunem aşa, sunt gata ca să-l respecte, să asculte. Fiindcă n-are mari pârghii preşedintele în condiţiile Constituţiei noastre. De aceea ivirea al patrulea, care ar fi recunoscut ca un om influent în Moldova e foarte complicat.

Asta e pericolul, că fiecare căuta până acum un om, care i-ar fi lui convenabil sau partidului lui. Nu ştiu, parcă s-ar părea că de exemplul candidatura domnului Timofti, el într-adevăr e independent, nu a avut niciodată nici un partid în spate. Dar un om, venit de aici, din interiorul nostru îi va fi foarte complicat ca să coordoneze activitatea celor trei, care au dovedit că nu pot lucra împreună.”

Europa Liberă: Eu l-am auzit pe liderul de la Bucureşti, Traian Băsescu, el a spus şi o să-l citez: „să fiu preşedinte a fost cea mai mare umilinţă din viaţa mea.” A fi şef de stat înseamnă umilinţă?

Petru Lucinschi:
„Pentru mine a fost un chin, fiindcă în condiţiile Moldovei ca să uneşti ceea ce nu se uneşte e foarte complicat. Pe urmă noi singuri am format atitudinea aceasta 20 de ani, că toţi care sunt la putere toţi fură, toţi sunt necinstiţi, toţi sunt murdari. Şi din punctul acesta de vedere poate că Băsescu are şi dreptate. Fiindcă aşa e formată opinia de acum, fără stimă. Mă uitam în alte ţări, bine aceeaşi Statele Unite ale Americii – a spus preşedintele că nu trebuie de fumat, nu fumează oamenii, nici nu dau întrebarea. La noi e altă situaţie, de aceea în mare măsură are dreptate.”

Europa Liberă: Un preşedinte mai presus de partide în Moldova e posibil?

Petru Lucinschi:
„Da, e posibil. Omul care se ţine de dreptate, se ţine de lege, omul care se ţine de datorie. El dacă vine în slujba poporului, este angajat. El nu trebuie să ia o poziţie favorabilă pentru un partid. El trebuie să stea în apărarea dreptăţii pe baza de legislaţie şi pe baza Constituţiei. Un preşedinte trebuie să se conducă de Constituţie, să fie cinstit şi să spună adevărul oamenilor. Asta e.”

Europa Liberă: Credeţi că politicienilor le arde de ţară?

Petru Lucinschi:
Maladeţ! Asta e şi problema. Cu părere de rău, până ce o fi, nici un partid din Republica Moldova nu s-a ridicat mai sus decât interesele însuşi ale partidului. Toţi liderii vorbesc despre ce e bine pentru partidul lui. N-am auzit ca să vorbească, că uite, partidul nostru se gândeşte ca să fie bine pentru ţară şi de aceea merge ori la nişte compromisuri, ori face nişte cedări, ori ocupăm o poziţie dură reieşind din interesele poporului.”
XS
SM
MD
LG