Linkuri accesibilitate

Moldova între consens politic şi proteste de stradă


Octavian Tîcu

Octavian Ţicu: Comuniştii se delegitimează dacă nu vor recunoaşte alegerea perşedintelui.


Moldova s-ar afla în această săptămână între consensul politic şi protestele de strada este de părere istoricul Octavian Ţîcu, care priverşte evoluţiile din aceste zile într-un context temporal mai larg.

Europa Liberă: Domnule Ţicu, ce pregătesc comuniştii?

Octavian Ţicu: „Chintesenţa partidelor de sorginte comunistă este o răsturnare violentă a ordinelor politice existente, a oricărei orânduiri de stat şi în ultimă instanţă, dacă ne uităm la felul în care a exercitat în aceşti doi ani şi jumătate Partidul Comuniştilor instrumentarul democratic, atunci ne dăm seama că le-a rămas un singur instrument pe care-l pot utiliza şi cu care au fost obişnuiţi întotdeauna.”

Europa Liberă: E frustrat PCRM-ul că a pierdut puterea în stat?

Octavian Ţicu: „Da, este frustrat, pentru că în primul rând pentru că accesul la funcţii înseamnă accesul la resursele statului, iar resursele statului a fost una dintre cele mai importante caracteristici ale sistemului totalitar sovietic, de la care se revendică PCRM-ul. Şi nu numai PCRM-ul, ci întreaga noastră elită politică, pentru că nomenclatura a învăţat că poate fi unicul beneficiar al sistemului cu acces la resurse, cu beneficii personale, fără a fi în mare parte deranjaţi de probabilitatea de a fi pedepsiţi.”

Europa Liberă: Era iminentă revenirea la putere a PCRM dacă Alianţa pentru Integrare Europeană nu reuşea să deblocheze situaţia?

Octavian Ţicu: „Nu cred în acest scenariu, pentru că scade calitatea votului în favoarea unor partide de stânga, care s-au reorganizat şi au înţeles că pot extrage din această cădere liberă a Partidului Comuniştilor beneficii politice. Prin urmare, ceea ce ar fi urmat în eventualitatea unor alegeri anticipate este o tensionare inutilă a situaţiei în Republica Moldova, o tensionare socială, o îngreunare a actului de guvernare şi o tărăgănare de timp, o pierdere de timp pentru noi în condiţiile în care deja parcă actul de guvernare s-a angrenat într-o construcţie cât de cât palpabilă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cât de puternice sunt partidele de stânga în Republica Moldova?

Octavian Ţicu: „Stânga este cea mai coerentă din punct de vedere ideologic, pentru că noi ca societate am moştenit două memorii colective din această experienţă sovietică – una anterioară perioadei sovietice, mă refer la memoria colectivă românească, şi cea formată de perioada sovietică. Prin urmare, când ne uităm la eşichierul politic vedem două ideologii care au modelat partide politice clare din punct de vedere politic. Mă refer la PCRM şi la Partidul Liberal, eventual la Partidul Naţional-Liberal. PCRM-ul a moştenit întregul arsenal şi chiar i-a dat continuitate partidului comunist din Moldova, moştenind chiar simbolurile, moştenind chiar felul de exprimare, centralismul democratic în partide. Că şi în alte partide ştim că există un centralism democratic.”

Europa Liberă: Ce şanse există ca să fie consolidată stânga în Moldova? Vă adresez această întrebare reieşind şi din faptul că pentru mâine e programată o întrevedere între liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Octavian Ţicu: „Stânga este extrem de difuză din punct de vedere al mesajelor pe care le etalează. Există punţi de conexiune doar între Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat. Eu cred că ei pot ajunge la consens din cauza felului cum se pot înţelege Plahotniuc, Dodon, eventual Marian Lupu, care a fost în acelaşi partid cu Igor Dodon. Nu există punţi de legături între Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor, iar iniţiativa lui Dodon mi se pare o chestiune care este determinată de o strategie mai extinsă pe care Dodon o are în spectrul politic moldovenesc.”

Europa Liberă: Dodon ar vrea să pară că doreşte o împăcare cu PCRM-ul? Sau din contra, vrea să aibă un motiv să spună că uite, am vorbit cu Vladimir Voronin şi mi-a dat suficiente motive ca să nu votez candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la preşedinţie.

Octavian Ţicu: „Eu cred că aici sunt trei manifestări ale acestei strategii. Una este aceea că Igor Dodon şi-a asumat că are o ipostază decisivă în a alege preşedintele statului. Din cauza asta se etalează ca eventual salvator al statalităţii moldoveneşti şi probabil al soluţionării crizei politice. Doi: Igor Dodon se vede un negociator, o verigă de legătură între Alianţă şi Partidul Comuniştilor. Nu cred însă în ea, pentru că Partidul Comuniştilor l-a repudiat în general şi a arătat pe tot acest parcurs de la plecarea sa că acesta a fost un om care nici măcar nu şi-a meritat locul în Partidul Comuniştilor, ş.a.m.d. Iar în al treilea rând este o bătălie pentru electoratul PCRM-ului şi Igor Dodon, ca şi Partidul Democrat cândva speră în cooptarea acelui electorat PCRM-ist extrem de masiv prin aceea că va face o propunere lui Vladimir Voronin de a nu ieşi în stradă, ci de a intra în Parlament pentru a alege preşedintele statului, iar în eventualitatea în care acesta nu se va conforma, să spună ulterior alegătorilor: uitaţi-vă, noi am fost soluţia de compromis, iar Vladimir Voronin este ţapul ispăşitor pentru nealegerea şefului statului.”

Europa Liberă: Câtă lume va scoate PCRM în stradă în data de 16 martie, dată fixată pentru alegerea şefului statului în Parlament?

Octavian Ţicu: „Am urmărit atent întotdeauna manifestările lor. Au un potenţial extraordinar de a lucra cu masele.”

Europa Liberă: Mobilizarea?

Octavian Ţicu: „Mobilizarea de tip sovietic, de a merge din casă în casă. Au oameni care în mare măsură şi din convingeri vin pentru a-şi manifesta protestul, dar şi din necesităţi. Dar de la pierderea puterii de către PCRM are loc o diminuare a numărului simpatizanţilor lor şi mă refer la cei care ies în stradă chiar de la începutul acestei acţiuni de nesupunere civică, sau congres civic, cum a fost anunţat. Am văzut o scădere treptată a celor care au aderenţă. Sigur că ei mizează în mare parte pe cei care sunt în teritoriu, iar capacitatea lor de racolare este direct proporţională cu resursele financiare ale PCRM-ului. Cred că şansele PCRM-ului de a schimba din punct de vedere politic actul de guvernare prin presiunea străzii este extrem de limitat.”

Europa Liberă: Vor reveni comuniştii în Parlament?

Octavian Ţicu: „Cel puţin vor trebui să revină în Parlament, pentru că în condiţiile în care este ales şeful statului are loc o delegitimare a Partidului Comuniştilor ca forţă de opoziţie constructivă. Şi în asemenea circumstanţe Alianţa poate folosi acest deziderat pentru a lovi şi mai mult în PCRM. Nu ştiu de ce nu a făcut-o până la ora actuală, pentru că este evident că PCRM-ul sfidează spaţii constituţionale. Este adevărat că Alianţa de asemenea a dat pretext ca PCRM-ul să speculeze încălcarea din partea Alianţei a limitelor constituţionalităţii. Însă dacă judecăm în termeni realişti ai puterii reale, la ora actuală PCRM-ul se opune unui drept firesc, constituţional al Parlamentului de a alege şeful statului şi dacă va face asta într-o formă violentă atunci lucrurile chiar nu vor fi în favoarea Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Bine, oricum PCRM e în drept să boicoteze şedinţele Legislativului iar eu reţinusem o declaraţie, pe care o făcea pentru Europa Liberă preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, spunea că atât timp cât nu recurg la violenţă, comuniştii au dreptul să organizeze acţiuni stradale, să boicoteze şedinţele Parlamentului. Mai ales că şi în 2009 opoziţia care este acum la guvernare la fel nu a recunoscut legitimitatea alegerilor.

Octavian Ţicu: „Reiese una din alta. Însă aici lucrurile nu pot fi comparate, pentru că felul cum s-a manifestat opoziţia de atunci faţă de PCRM este o chestiune democratică, iar felul cum se etalează în spaţiul public şi stradal PCRM-ul este de o altă nuanţă, care intră sub incidenţa şi Codului penal uneori - lovirea în atribuţiile şi instituţiile statului. Doamne fereşte, în momentul în care va trebui să fie ales şeful statului pe 16 cu violenţe care ar împiedica parlamentarii, cei care au nevoie de a-şi exercita dreptul de vot în alegerea şefului statului.”

Europa Liberă: Un preşedinte eventual ales, poate fi preşedintele tuturor cetăţenilor, din moment ce societatea moldavă e atât de scindată?

Octavian Ţicu: „Eu cred că cel care este propus astăzi nu poate fi.”

Europa Liberă: Domnul Timofti nu poate fi?

Octavian Ţicu: „Nu poate fi, dar eu cred că pentru moment cel puţin va aduce o anumită linişte, un anumit echilibru în societate, deşi PCRM-ul oricum va contesta atât valabilitatea alegerii, cât şi a funcţionării Parlamentului. Deci, este o chestiune ca şi viermele, care îşi mănâncă cadavrul şi după aceea moare el însuşi. Dacă PCRM-ul insistă în continuare asupra acestui lucru, atunci se deligitimează pe ei înşişi.”

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG