Linkuri accesibilitate

Dacă Usmanov cere banii, Republica Moldova pierde toate activele sale gaziere (Adevărul)


În stânga Nistrului a început o luptă serioasă împotriva oamenilor fostului lider transnistrean Smirnov (Panorama)

„Adevărul” anunţă cu referire la presa rusă că „Gazpromul a semnat un nou contract cu Alişer Usmanov, director general al unei companii specializate în vânzarea şi recuperarea activelor, căreia gigantul rus i-a cesionat în anul 2006 o datorie de peste un miliard de dolari, ce figurează ca obligaţie a R. Moldova. Datoria nu a fost plătită, iar autorităţile de la Chişinău se tem că Alişer Usmanov poate cere, în orice moment, achitarea”. Autorul îl citează pe Ministrul Economiei Valeriu Lazăr care susţine că „dacă acesta vine într-o zi şi cere banii, Republica Moldova pierde toate activele sale gaziere”.

Ziarul „Adevărul” mai este preocupat de alimentele bio. „În timp ce peste hotare sunt la mare căutare, în Moldova ele sunt cumpărate doar de amatori”, constată publicaţia. Lipsa de cunoaştere a oamenilor, dar şi preţurile mai mari ar fi două motive. Din 162 de producători, doar 42 ar ajung să exporte în Uniunea Europeană unde putem deocamdată vinde doar patru culturi de bază: grâul, porumbul, floarea soarelui şi soia, este o altă constatare a publicaţiei.

Un articol din „Economist” se referă la milioanele cheltuite anual de stat pentru cercetare, cheltuieli care însă nu se justifică, potrivit autoarei. „Peste 300 de milioane de lei sunt alocate Academiei de Ştiinţe şi instituţiilor subordonate ei pentru activităţi de cercetare şi inovare, care ar trebui să pună pe roate „motorul economiei. Sunt implicaţi în activitate de cercetare şi inovare peste 4 mii de cercetători, doctori habilitaţi şi doctori în ştiinţă, care activează în 53 de organizaţii ştiinţifice. În schimb, rezultate vizibile, de impact economic, care să justifice eforturile, abia de pot fi numărate pe degete”, este concluzia articolului.

Ziaristul Serghei Manastîrlî notează în „Moldavskie Vedomosti” că atunci când Grecia a aderat la Uniunea Europeană, nu adoptase încă o lege antidiscriminare. „De ce Moldova, totuşi, s-a pomenit într-o situaţie atât de complicată?” se întreabă ziaristul. Analiştii cu care a stat de vorbă Serghei Manastîrlî susţin că în timpul negocierilor cu Uniunea Europeană autorităţile moldovene s-au angajat din propria iniţiativă să adopte un şir de proiecte menite să protejeze drepturile omului, inclusiv legea antidiscriminare.

În „Panorama” Ignat Valicov notează că în regiunea din stânga Nistrului a început o luptă serioasă împotriva oamenilor din anturajul fostului lider transnistrean, Igor Smirnov. Bunăoară a fost arestată fosta preşedintă a Consiliului de Administrare a Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova. Fosta bancheră a regiunii s-ar face vinovată „de crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor din buget prin intermediul companiilor off-shore, dar şi deturnarea ajutorului umanitar acordat regiunii transnistrene de către Federaţia Rusă”. Potrivit anchetei, alături de Ionova la deturnarea fondurilor alocate de Federaţia Rusă, ar figura Oleg Briziţkii, vicepreşedintele băncii de la Tiraspol, şi Oleg Smirnov, fiul fostului lider al regiunii.
XS
SM
MD
LG