Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Timofti - o victorie politică a lui Filat (Timpul)


Cât de departe poate ajunge confruntarea dintre AIE şi opoziţia comunistă? (Ziarul de Gardă)


Ziariştii săptămânalului de investigaţii “Ziarul de Gardă” se întreabă: “Cât de departe poate ajunge confruntarea dintre Alianţa de Guvernare şi opoziţia comunistă?”. Ex-ministrul Apărării, Ion Costaş, nu crede că “situaţia va degenera în confruntări de genul celor care s-au întâmplat în aprilie-2009, dacă, desigur, ea nu va fi provocată şi sprijinită din alte centre. O repetare a precedentului 7 Aprilie nu e de dorit pentru nimeni, nici pentru comunişti, care, pe faţă, condamnă mereu violenţele din aprilie-2009”. Fostul premier Dumitru Braghiş speră că “şi unora şi altora să le ajungă minte ca să împace lucrurile şi să nu antagonizeze societatea. Pe 16 martie, cineva va încerca să aleagă preşedintele, iar altcineva va încerca să protesteze. /…/ Alegerea preşedintelui va detensiona situaţia”, opinează fostul premier.

„Timofti preşedinte? Dumnezeu dă, dar în ... urnă nu pune” este titlul editorialului semnat de Constantin Tănase în „Timpul”. În opinia dlui Tănase, „candidatura lui Timofti trebuie privită ca o victorie politică a lui Filat – el şi-a împlinit visul de a nu-l vedea pe Lupu în funcţia de şef al statului. E firesc ca nemulţumit să fie Marian Lupu care, în pofida Acordului de constituire a AIE-2, a fost scos din cursa prezidenţială. Al doilea nemulţumit e M. Ghimpu care nu se ştie dacă va mai fi ales în funcţia de preşedinte al legislativului. E nemulţumit, fireşte, chiar şi premierul Filat care, deşi i-a frânt aripile lui Lupu, reiese că a păstrat timp de doi ani şi ceva fotoliul de preşedinte pentru ...altcineva”. Constantin Tănase crede că aceste nemulţumiri sunt pe măsură să zguduie serios Alianţa de guvernare. „Va reuşi N. Timofti să-i calmeze şi să-i concilieze pe cei trei? Eu unul nu cred”, conchide autorul.

Curăţenia de primăvară care a început în capitală constituie prilej pentru ziariştii de la „Adevărul” să-şi amintească că Chişinăul nu are o gunoişte autorizată, după ce cea de la Ţânţăreni nu a mai putut fi folosită sub presiunea localnicilor. Mina Purcel, din strada Uzinelor este o soluţie pentru situaţii excepţionale. După un an în care autorităţile municipale depozitează acolo deşeurile aceasta e aproape plină şi nu este altceva decât o bombă ecologică pentru Capitală. Ar trebui să se negocieze cât mai urgent cu autorităţile locale din Ţânţăreni. Acolo e încă mult loc liber, aproape jumătate de groapă“, a spus pentru Adevărul ecologistul Vladimir Garaba. Ziarul mai scrie că speranţa că vom avea o fabrică de prelucrare a deşeurilor a fost spulberată. Investitorul italian, care a câştigat licitaţia şi căruia Consiliul Municipal Chişinău i-a alocat zece hectare de pământ pentru construcţie, a dispărut fără urmă. Asta după ce şase ani s-a luptat să-i convingă pe edili de necesitatea investiţiei şi a purtat numeroase tratative”.
XS
SM
MD
LG