Linkuri accesibilitate

Va fi ales sau nu președintele Republicii Moldova, vineri 16 martie?


Mihai Godea nu rezolvă dilema celorlalte cel puţin două voturi necesare AIE pentru alegerea unui şef de stat.

Mâine, 16 martie, parlamentul va face o nouă încercare de alegere a șefului statului. Singurul candidat este Nicolae Timofti, președintele în vârstă de 63 de ani al Consiliului Superior al Magistraturii. Timofti poate conta pe voturile deputaților alianței de guvernare, care l-a propus, dar aceste voturi nu-i ajung. Ce șanse sunt să primească și altele - este întrebarea care preocupă astăzi mulți moldoveni, rămași fără președinte cu acte în regulă în 2009. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Mâine, 16 martie, parlamentul va face o nouã încercare de alegere a șefului statului. Singurul candidat este Nicolae Timofti, președintele în vârstã de 63 de ani al Consiliului Superior al Magistraturii. Timofti poate conta pe voturile deputaților alianței de guvernare, care l-a propus, dar aceste voturi nu-i ajung. Ce șanse sunt sã primeascã și altele – este întrebarea care preocupã astãzi mulți moldoveni, rãmași fãrã președinte propriu-zis în 2009. Relateazã de la Chișinãu Liliana Barbãroșie.

Alianţa pentru Integrare Europeană a reuşit, cu o zi înainte de votarea preşedintelui, să-l convingă pe Mihai Godea să-l sprijine pe Nicolae Timofti, după ce a acceptat un set din zece condiții înaintate de deputatul independent, toate fiind de fapt obiective de reformă din programul de guvernare al AIE. Iată câteva dintre acestea angajamente:

„Se referă la demonopolizarea activităţilor economice, la demonopolizarea pieţei energetice şi asigurarea interconectării şi integrării sistemului energetic în sistemul european , este vorba despre garantarea minimului de existenţă prin lege, este vorba despre asigurarea previzibilităţii politicilor fiscale, demilitarizatea MAI, Procuraturii, CCCEC şi SIS. Deci, lucruri care se conţin în programul de guvernare, dar despre care alianţa din păcate a cam uitat. Nu-mi aparţin mie, sunt angajamentele lor şi nu fac decât să-I determin să le respecte.”

Dar Mihai Godea nu rezolvă dilema celorlalte cel puţin două voturi necesare alianţei pentru alegerea unui şef de stat. Cele două voturi pot veni doar dinspre socialişti, iar aceştia au preferat să-şi menţină în taină opţiunea, unii cred că în scop de PR.

„Partidul mi-a poruncit să fac publică decizia doar mâine, înainte de procedura de vot”, a declarat astăzi liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Încă din momentul nominalizării lui Timofti, liderii alianţei au evitat cu dârzenie să spună dacă au sau nu garanţia voturilor socialiştilor. Întâlnirea de ieri a lui Dodon cu fostul său şef de partid, Vladimir Voronin, a întărit nesiguranţa legată de participarea socialiştilor la alegeri. Democratul Dumitru Diacov, singurul care a acceptat să comenteze pentru Europa Liberă această situaţie, s-a arătat totuşi optimist:

„Sunt multe scenarii, dar în principiu el ar trebui să procedeze logic. Iar logica cere ca ei să participe la votarea preşedintelui, pentru că anticipatele nu sunt favorabile acestui partid. Eu cred că cele 62 de voturi vor fi puse mâine la dispoziţia candidatului”, crede Dumitru Diacov.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG