Linkuri accesibilitate

Acord privind depozitarea la loc sigur a materialelor radioactive din Transnistria


Înțelegerea cu autoritățile de la Tiraspol face parte din măsurile de întărire a încrederii între malurile Nistrului.

Autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au ajuns la înțelegerea să se aducă pentru păstrare în siguranță pe malul drept al Nistrului izotopi radioactivi rămași la uzinele transnistrene din perioada sovietică.

Biroul pentru Reintegrare a spune într-un comunicat că vicepremierul Eugen Carpov s-a întâlnit miercuri la Bender cu negociatoarea transnistreană, Nina Ştanski unde au convenit asupra procedurii de transport.

Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice de la Chișinău, doctorul Ionel Balan a declarat Europei Libere că, dacă nu sunt păziți cum trebuie, există riscul ca asemenea izotopi să fie folosiți de teroriști și criminali la construcția așa numitelor bombe murdare.

Care este natura acestor „surse radioactive”?

Doctorul Ionel Balan spune că sunt izotopi care se utilizează la procesele tehnologice din industrie, precum și medicină. „Aceste surse radioactive sunt la moment neutilizabile. Pentru a reduce riscul ca aceste surse să fie furate s-a ajuns la concluzia că este rațional din punct de vedere al securității statului să fie transportate și stocate la instituții specializate și autorizate pentru păstrare în siguranță”, spune oficialul moldovean.

Sursele radioactive industriale sau medicale au rămas în regiunea transnistreană din epoca sovietică iar timp de peste două decenii s-au aflat în afara oricărui control oficial. „Aceste surse se păstrau în condiții nu prea clare pentru autoritățile Republicii Moldova. Dacă nu s-ar recurge la transportarea lor de pe malul stâng pe malul drept, se putea repeta situația când ne pomenim cu cazuri de trafic ilicit cu materiale radioactive sau nucleare, așa cum a fost anul trecut în iunie și în 2010, august.”

Izotopii radioactivi aflați în discuție acum sunt altceva. Potrivit lui Ionel Balan, aceștia „nu se clasifică drept material nuclear. Aceste surse nu pot întreține o reacție nucleară și nu pot fi folosite la confecționarea unei bombe atomice. Dar, numeroase state occidentale, sunt îngrijorate că aceste surse pot fi folosite la fabricarea așa numitelor bombe „murdare” și folosirea lor de către teroriști. Bombele „murdare” pot produce contaminarea radioactivă a mediului”.

„Aducerea surselor radioactive pe malul drept al Nistrului, sub controlul oficial, poate îndepărta pericolul folosirii lor de răufăcători și teroriști”, spune Ionel Balan. Transportarea, dacă se face oficial, autorizat, cu vehicule speciale, nu reprezintă pericol de contaminare sau pentru sănătatea publică, dă asigurări oficialul.

Numeroase întreprinderi sau instituții medicale de pe malul drept al Nistrului folosesc și ele asemenea izotopi, fie rămași în Moldova din perioada sovietică, fie importați ulterior. După folosire, ele sunt stocate în locuri speciale. „Sunt activități de rutină care au loc în multe țări. În Republica Moldova sunt aduse practic în fiecare săptămână surse radioactive care sunt utilizate în medicină, diagnostică, medicină, asta fiind o practică de zi cu zi”, spune Ionel Balan. De asemenea, „Republica Moldova dispune de capacități pentru stocarea deșeurilor și surselor radioactive”.

În cazul recentei înțelegeri cu autoritățile transnistrene, solicitarea a venit din partea lor la Agenţia Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice de la Chișinău. „La solicitarea lor, noi am intervenit pe lângă autoritățile centrale. Am obținut nu doar acordul lor, ci și sprijinul unor organizații internaționale, care sunt interesate în fortificare securității în regiune. Este vorba de OSCE, iar aceste activități au loc sub auspiciile Națiunilor Unite”, mai spune directorul adjunct al agenţiei moldovene pentru activităţi nucleare.

Biroul pentru Reintegrare spune că, dincolo de rațiunile de securitate radioactivă, înțelegerea cu autoritățile de la Tiraspol face parte din măsurile de întărire a încrederii între malurile Nistrului.

Deocamdată, s-ar discuta despre un transport de „surse radioactive” de la o singură întreprindere transnistreană, de la Râbnița, dar data operațiunii și cantitățile de izotopi radioactivi avute în vedere rămân confidențiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG