Linkuri accesibilitate

Preliminarii la o nouă încercare de a-l alege pe președintele Republicii Moldova


„În urma unei guvernări indecise și sfâșiată de lupte intestine, liderii Alianței au pierdut mult din simpatiile alegătorilor.

Despre alegerea președintelui au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău istoricul Gheorghe Cojocaru și colegul nostru Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Ajunsă în punctul de a alege șeful statului, dacă se vor găsi cele 61 de voturi necesare, Alianța pentru Integrare Europeană se confruntă cu o nouă situație politică, mult mai complicată decât cea de acum o lună-două. Complicată și pe plan social-economic, și pe plan politic”.

Europa Liberă: Tocmai pentru că este complicată, haideţi să încercăm să o lămurim. Cine este favorizat de o asemenea situație astăzi?

Gheorghe Cojocaru:
„Pe fondul crizei economice mondiale, Republica Moldova nu a putut evita o adâncire a degradării situației social-economice, influențată în mare măsură de creșterea prețurilor la produsele energetice, de scumpetea traiului și de subdezvoltarea economiei naționale. Sărăcia cronicizată și la scară amplă nu are cum contribui la consolidarea pozițiilor actualei guvernări, dimpotrivă. Pe plan politic și în contextul divergențelor între liderii Alianței, opoziția comunistă, după ce a părăsit sediul Parlamentului, desfășoară o energică campanie de proteste stradale, exercitând o presiune continuă asupra actualei guvernări. Totodată, în urma unei guvernări indecise și sfâșiată de lupte intestine, liderii Alianței au pierdut mult din simpatiile alegătorilor, unii dintre comentatorii politici ajungând să afirme că și-ar fi pierdut deja legitimitatea … “

Europa Liberă: Este exact refrenul pe care îl folosesc comuniștii, ce-i drept cu alte argumente şi altă ţintă. Să vă întreb pe dumneavoastră: de bună seamă actuala putere şi-a pierdut legitimitatea necesară pentru a continua să guverneze?

Gheorghe Cojocaru:
„S-au auzit de asemenea şi acuzațiile „de uzurpare a puterii de stat”. Or, aceste acuzaţii, în lipsa probelor și constatării de jure a acestui fapt, trebuie să recunoaştem, rămân niște acuzații politice, ca parte a arsenalului propagandistic al opoziției comuniste împotriva actualei puteri democratice. În această fază, atât timp cât cadrul constituțional este respectat, autoritățile au legitimitatea necesară pentru a continua să guverneze și să procedeze la alegerea șefului statului”.

Europa Liberă: În ce măsură aceste bătălii sînt exclusiv domestic? Să vă întreb şi altfel: prezența factorului extern influenţează situația pe care o descrieţi?

Gheorghe Cojocaru: „
Se face resimțit, cu siguranță, însă, adeseori această prezență nu este la suprafață și este mai dificil de urmărit cum și în ce mod se proiectează asupra evoluțiilor locale”.

Europa Liberă: Atunci e logic să vă întreb cum e cu realegerea lui Vladimir Putin? În ce măsură preşedintele Putin revenit la Kremlin ar putea influenţa rezultatele votului de vineri din Parlament?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu știu dacă putem aborda exact în acest mod chestiunea alegerilor de vineri, dar este un lucru bine cunoscut că Rusia are interese mari în această zonă, având la dispoziție și suficiente resurse pentru a-și asigura promovarea acestor interese. Rusia, însă, nu este singurul mare actor extern în Republica Moldova, iar activitatea corpului legislativ este în funcție mai curând de voința politică internă, decât de factorii de natură externă”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG