Linkuri accesibilitate

Reportaj din ziua alegerii preşedintelui Moldovei, Nicolae Timofti


Nicolae Timofti adresându-se oamenilor în fața Palatului Republicii de la Chişinău, 16 martie 2012

Fără vreo afiliere politică explicită, președintele ales și-a asumat programul pro-european al alianței de guvernare

62 deputați l-au ales pe Nicolae Timofti președinte, punând capăt impasului prezidențial de peste 900 de zile. Vor mai trece câteva până când șeful statului ales va depune jurământul și începe mandatul, dacă alegerile sunt validate de Curtea Constituțională. Opoziția comunistă a boicotat votul de astăzi. Dar Nicolae Timofti, judecătorul în vârstă de 63 de ani, a primit sprijinul indispensabil al celor trei foști comuniști conduși de Igor Dodon. Fără vreo afiliere politică explicită, președintele ales și-a asumat programul pro-european al alianței de guvernare, dar spune că va apăra interesele tuturor cetățenilor și va media între forțele politice. Valentina Ursu sintetizează evenimentul așteptat de aproape trei ani:


Tudor Deliu: „Comisia specială constată că domnul Timofti a întrunit 62 de voturi, ceea ce constituie mai mult de 3/5 din totalul de voturi valabil exprimate.”

Marian Lupu: „Se confirmă alegerea domnului Nicolae Timofti în funcţie de preşedinte a Republicii Moldova, prezenta hotărâre şi actele Comisiei speciale se transmit de îndată Curţii Constituţionale. Domnule preşedinte, toate felicitările noastre, mult noroc, multă izbândă, mult succes.”

Nicolae Timofti: „Îmi vine greu să exprim toate acele cuvinte de mulţumire la toţi care au susţinut candidatura mea. Am acceptat această propunere în interesul ţării, pentru linişte şi stabilitate. Mă gândesc că împreună cu dvs., cu toată conducerea ţării o să reuşim să realizăm toate gândurile bune pentru acest popor, pentru ţara noastră. Vectorul european este prioritatea noastră şi eu sunt încrezut că noi o să reuşim să ajungem acolo unde ne-am propus. Vă asigur că conlucrarea între puterile din stat o să le apărăm conform Constituţiei. ”

Pentru că liderii Alianţei ar fi semnat cele 10 condiţii ale lui Mihai Godea, deputatul independent a ţinut de la tribuna Parlamentului să le amintească despre acest angajament:

Mihai Godea: „Aţi subscris celor 10 angajamente care derivă din principiile statului de drept, formulări reale pentru priorităţile de guvernare în Republica Moldova. Eu cred în oameni şi consider cu adevărat că aţi fost sinceri prin acest gest pe care l-aţi făcut ieri şi prin care aţi arătat cu nu este totul pierdut. Veţi demonstra altceva, veţi minţi şi veţi reveni la ce a mai fost nu pe mine mă veţi trăda şi nu în ochii mei vă va fi frică să priviţi.”

Socialiştii şi de data aceasta au jucat un rol istoric. Trei voturi au hotărât criza politică de trei ani, spune deputatul neafiliat Igor Dodon.

Igor Dodon: „Trei voturi au hotărât soarta ţării şi criza politică de trei ani. Ar fi bine ca acest dialog pe care l-am avut ultimele zile cu domnul Timofti să continue. Noi am convenit că dumnealui acceptă ideea noastră de a veni cu o lege cu privire la opoziţie. Dacă nu la această etapă, mai târziu, trebuie să revenim la practica anului 2005-2006, când unele din unele din organele de control, cu funcţii de control, să revină opoziţiei, pentru ca opoziţia să aibă instrumente de control asupra actului de guvernare. Aceeaşi Comisiei electorală centrală majoritatea era în mâinile opoziţiei pe timpul guvernării comuniştilor. Aceeaşi Curte de Conturi majoritatea era în mâinile opoziţiei şi multe, multe lucruri care trebuie să fie incluse în legea cu privire la opoziţie.”

Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană rămâne valabil, iar reformatarea guvernării până la următoarele alegeri nu va avea loc, susţine preşedintele PLDM, Vlad Filat, după ce azi în fruntea ţării a fost ales un preşedinte apolitic şi nu Marian Lupu aşa cum prevede acordul AIE. Declaraţiile au fost făcute de premier în exclusivitate pentru Europa Liberă:

Vlad Filat: „Reformatarea guvernării până la următoarele alegeri nu va fi, că nu are cum să fie. Alegerea preşedintelui este un pas important care duce la oferirea stabilităţii în Republica Moldova. Ceea ce urmează să facem imediat - să muncim. Şi această muncă poate să dea rezultat doar atunci când va fi această majoritate parlamentară consolidată şi acţiuni consolidate la nivel de instituţii şi puteri ale statului.”

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu s-a arătat mulţumit de rezultatele votării. După acest vot Mihai Ghimpu va insista să fie continuate reformele.

Mihai Ghimpu: „Vreau împreună cu toţi să facem adevăratele reforme, care o să fie dureroase la început, dar pe urmă vor da rezultate, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state fost comuniste sovietice. Eu cred în omul ăsta, pentru că ştiu că e un om al legii, un om înţelept, deştept, nu e hapsân, nu îi fug ochii după avere. E unul dintre cei mai buni judecători care a avut posibilitate să-şi facă avere cât şapte, dacă nu a făcut-o înseamnă că nu o să folosească nici funcţia asta. De asta şi am spus în faţa oamenilor din stradă, credeţi-mă că avem un bun preşedinte. Dacă nu o să încerce cineva să-l strice. Eu am să am grijă de aceasta ca să rămână în continuare bun şi alături de oameni.”

Şeful legislativului Marian Lupu a declarat Europei Libere că sunt zile numărate până va intra în exerciţiul funcţiunii preşedintele ales astăzi, Nicolae Timofti.

Marian Lupu: „La dispoziţia Curţii Constituţionale sunt trei zile din momentul în care Parlamentul prezintă către Curte setul de documente. Pe parcursul primii jumătăţi a săptămînii viitoare, în aceste condiţii, dacă se procedează rapid, Curtea să se dea cu opinia şi să adopte decizia la care va ajunge.”

Când va fi inaugurarea?

Marian Lupu: „Cred că în a două jumătate, spre sfârșitul săptămânii viitoare, fiindcă avem de trecut verdictul Curţii Constituţionale, Ministerul de Externe şi Protocolul de Stat are de lucrat cu invitarea oaspeţilor de peste hotare.”

În faţa susţinătorilor veniţi la Palatul Republicii Nicolae Timofti, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au mulţumit pentru încredere.

Vlad Filat: „Dvs. care sunteţi prezenţi aici, toţi cei care la locul de muncă, la domiciliu, v-aţi dorit un lucru absolut firesc şi necesar xca să alegem preşedintele Republicii Moldova. Pentru ca să continuăm reformele şi să continuăm acţiunile care să aducă ţara noastră în marea familie europeană. Am ales un preşedinte bun pentru Republica Moldova.”

Marian Lupu: „Nu este punctul de sfârșit a istoriei noastre, este punctul de plecare, avem multe de făcut împreună, la muncă toţi consolidaţi, ca o societate, ca o naţiune, ca o ţară. Să ne fie într-un ceas bun şi Doamne ajută.”

Mihai Ghimpu: „Cu dvs. am creat statul, cu dvs. am apărat acest stat, cu dvs., trebuie să-l construim pentru noi, pentru copiii neamului românesc. Credeţi-mă pe mine că avem un bun preşedinte.”

Nicolae Timofti: „Nu am nici un interes în afară de să avem o ţară bogată, o ţară care merge spre Europa şi să ajungă acolo cu rezultate frumoase pentru fiecare cetăţean, să-i apărăm drepturile şi libertăţile aici, la noi în ţară. Eu vă mulţumesc încă o dată.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:27 0:00
Link direct

Vezi comentarii (14)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG