Linkuri accesibilitate

Urmează extinderea majorităţii în Parlament


Marian Lupu (stânga) în felicită pe noul preşedinte al R.Moldova, Nicolae Timofti
Marian Lupu (stânga) în felicită pe noul preşedinte al R.Moldova, Nicolae Timofti

Marian Lupu: Alegerea şefului statului nu este condiţia suficientă pentru asigurarea stabilităţii politice.


Europa Liberă: Domnule Lupu, odată cu alegere şefului statului va fi stabilitate politică. E suficient ca statul să meargă înainte?

Marian Lupu: „Alegerea şefului statului este condiţia necesară, dar nu şi condiţia suficientă pentru asigurarea stabilităţii politice. Odată cu alegerea şefului statului noi am îndeplinit ceastă condiţie necesară, obligatorie. Mai departe trebuie să asigurăm o eficientizare a activităţii noastre în cadrul majorităţii parlamentare, în cadrul guvernării de
Mai departe trebuie să asigurăm o eficientizare a activităţii noastre în cadrul majorităţii parlamentare, în cadrul guvernării de alianţă...

alianţă, cizelarea metodelor de parteneriat, de bună înţelegere, de bună colaborare. Fiindcă de aceşti factori depinde în cea mai mare măsură rezultatele noastre pe plan economic, pe plan social.”

Europa Liberă: Actul guvernării actualmente depinde de acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană-2?

Marian Lupu: „Noi avem acord, avem program, avem asumare de responsabilitate comună. Şi în mod evident că înţelegerea acestei responsabilităţi stă la baza eficienţei actului de guvernare de mai departe. Nu doar ceea ce e scris pe hârtie poate fi considerat ca o garanţie a stabilităţii. Acţiunile noastre, ale actorilor politici, ale partidelor politice, ale Alianţei propriu zise, pe cât de inteligenţi suntem şi vom fi, pe cât de bine vom asigura conlucrarea comună - iată care sunt factorii, care vor determina mai departe succesele sau insuccesele noastre.”

Europa Liberă: Şi totuşi astăzi cuvântul reformatare a fost rostit. Voturile neafiliaţilor şi insistenţa lor de a se reformata guvernarea e justificată?

Marian Lupu: „Fiecare partid politic se orientează spre un anumit segment electoral, respectiv de aici fiecare partid vine cu o retorică. Se întâmplă dese ori, când cele spuse, fie şi la tribuna Parlamentului, este una, realităţile din fericire, sau cu părere de rău, sunt altele. Partidul Democrat s-a ţinut de cuvânt şi în trecut, noi ne ţinem de buchia şi spiritul acelor înţelegeri şi scrise, şi nescrise, şi nu avem de gând, nu avem intenţia, nu ţine de interesul nostru, dar nici de principiile noastre morale să ne jucăm cu aceste angajamente. Doar pe o abordare bazată aş spune chiar pe soveste, pe bunul simţ, pe responsabilitate, pentru angajamentele luate pot să funcţioneze construcţii mai complexe politice, precum sunt alianţele.”

Europa Liberă: Până la finele acestui mandat a Legislativului, o altă majoritate parlamentară nu mai are şanse să apară?

Marian Lupu: „Nu, eu gândesc ce poate să se întâmple ca metamorfoză cu majoritatea parlamentară, ea doar să crească numeric în cadrul Parlamentului. Cred că oamenii înţeleg ce am în vedere.”

Europa Liberă: Venirea unor deputaţi din fracţiunea PCRM.

Marian Lupu: „Exact.”

Europa Liberă: Chiar e posibil, domnule preşedinte?

Marian Lupu: „Haideţi să nu excludem aşa ceva, precum se întâmplă dese ori în conjuncturi politice, mai ales odată cu alegerea şefului statului, noi ca ipoteză suntem în drept să ne aşteptăm la asemenea fenomene, la asemenea metamorfoze. Dar lucrul acesta nu va aduce decât un efect benefic, fiindcă în continuare se va întări majoritatea
O majoritate constituţională ar putea să realizeze reforma constituţională fără referendum...

parlamentară în formatul existent, lucru deloc de ignorat. Şi vă dau un exemplu: dacă astăzi suntem 58 în majoritatea parlamentară, haideţi să ne imaginăm că pe aceste căi de anumite migraţii politice, ajungem la o majoritate de 71 şi mai mulţi. Importanţa acestui exerciţiu este foarte mare, fiindcă având o majoritate constituţională, noi am putea să ne permitem să facem această reformă constituţională nu pe cale de referendum, cu cheltuieli mari.”

Europa Liberă: Vă referiţi la modificarea articolului 78?

Marian Lupu: „Nu. Şi în trecut noi vorbeam nu doar de modificarea articolului 78. Noi vorbeam de o modificare substanţială pe mai multe poziţii a legii de bază, inclusiv cu referinţă la sistemul politic, dezvoltarea unui sistem politic parlamentar european. Şi acest lucru antrenează modificarea unui număr substanţial de articole, sau reforma sistemului justiţiei. Trebuie să fie adoptată decizii importante, de exemplu, acelaşi sistem de procuratură, dacă le oferim statutul de magistraţi. Ţine la fel de materie constituţională. Şi multe, multe alte subiecte, la care va trebui să se muncească cu multă prudenţă, să avem timpul necesar, să se vină cu modificări discutate pe larg cu societatea civilă şi votate în Parlament. Deci, această cale îmi pare una a fi eficientă şi necesară, corespunzătoare acelor priorităţi pe care le-am declarat.”

Europa Liberă: Bine, dar deocamdată atribuţiile preşedintelui sunt foarte importante în stat.

Marian Lupu: „Noi astăzi suntem un sistem politic semi-parlamentar, semi-prezidenţial. Da, există şi anumite funcţii strategice pentru un şef de stat, precum ar fi rolul pe care-l joacă şeful statului în modificările structurale în cadrul Guvernului, înaintarea candidaturii la funcţia de prim-ministru şi încă câteva, care într-adevăr au influenţă foarte şi foarte puternică. În altă mare parte aceste funcţii existente astăzi sunt corespunzătoare sistemului politic parlamentar. Există asemenea sisteme politice în multe ţări, nu trebuie decât să adaptăm cele mai bune practici în legislaţia noastră.”

Europa Liberă: Aţi convenit sau deocamdată nu ca domnului Dodon să-i revină o funcţie de vicespeaker?

Marian Lupu: „Nu, v-o zic cu toată responsabilitatea.”

Europa Liberă: Deci, votul lui nu a fost condiţionat?

Marian Lupu: „Nu au fost asemenea discuţii, spre cinstea domnului Dodon. Nu au fost
Spre cinstea domnului Dodon, nu au fost condiţionări din partea grupului de deputaţi socialişti, neafiliaţi...

asemenea condiţionări din partea grupului de deputaţi socialişti neafiliaţi. În continuare procesul care va derula, consultările respective, eu vreau să vă asigur că vom reieşi nu din târguri politice, ascunse, deghizate, vom reieşi din buchia şi spiritul legii, un proces de consultări transparent, unul foarte şi foarte larg şi echitabil modul în care într-adevăr, fiind legiuitori, acţiunile noastre să corespundă întru tot legii.”

Europa Liberă: Domnul Dodon pretinde că acum este o opoziţie constructivă în cadrul Legislativului şi el zice: şi opoziţiei trebuie să-i revină anumite funcţii, fie Comisia electorală centrală, fie Curtea de Conturi, dar ceva trebuie să aibă.

Marian Lupu: „Păi haideţi să nu încurcăm noi lucrurile. Când e vorba de guvernare, când e vorba de structura Parlamentului, când e vorba de conducerea Parlamentului este una. Când e vorba de asemenea instituţii, cum este CEC-ul, sau Curtea de Conturi şi altele, aceste structuri de fapt prin definiţie ar trebui aici opoziţia să joace un rol crucial pentru un echilibru. Este o normă, chiar dacă această normă este nescrisă în cadrul legal al ţării, dar este o normă practicată în foarte multe ţări şi într-adevăr nu pot azi să zic că iată, o decizie este adoptată, a fost discutată. Dar este o temă de dezbateri, este una logică şi eu sper să ajungem într-adevăr la un numitor comun.”

Europa Liberă: Pl-ul acum trebuie să-şi desemneze candidatura pentru funcţia de vice-speaker?

Marian Lupu: „După mai multe declaraţii care au fost făcute şi pe alocuri contradictorii, că ba s-ar pretinde la asemenea funcţii, ba nu s-ar pretinde la asemenea funcţii, eu sper că în timpul cel mai apropiat o poziţie clară şi definitivă la nivelul colegilor noştri din Partidul Liberal va fi anunţată reieşind din toate rigorile, toate normele şi legale, dar şi morale. Da, fracţiunii PL îi revine o funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu la microfonul Europei Libere a spus că va insista să i se ofere PL-ului şi anumite structuri de forţă.

Marian Lupu: „Suntem deschişi pentru discuţii în cadrul Alianţei de guvernare. Sunt mai mult ca sigur că colegii noştri din ceea ce au anunţat anterior că tot ceea ce fac, ei nu vânează funcţii, ei lucrează pentru binele patriei, pentru binele ţării, dau dovadă de prioritate interesului naţional faţă de un interes mai personalizat sau corporativ de partid. Eu salut asemenea poziţie şi la fel declar o poziţie foarte flexibilă şi deschisă din partea Partidului Democrat. Sunt sigur că şi colegii de la PLDM vor manifesta exact aceeaşi poziţie.”

Europa Liberă: Opoziţia va contesta rezultatele alegerii şefului statului.

Marian Lupu: „Greu de spus fiindcă noi avem practici diferite. Pe parcursul a săptămâni de zile s-a vorbit la nivel de opoziţie despre nelegitimitatea Parlamentului şi
Prin acţiunile unei părţi din conducerea PCRM-ului eu cred că ei s-au băgat într-un impas...

tot aşa înainte, pe de altă parte se venea cu iniţiative legislative în acest Parlament. Iar pe de altă parte nimeni din opoziţie, cu toate că dispun în continuare de acest drept, nu a sesizat Curtea Constituţională referitor la caracterul legitim sau nu al Parlamentului. Acţiunile şi declaraţiile PCRM-ului sunt foarte contradictorii. Prin acţiunile unei părţi din conducerea PCRM-ului eu cred că ei s-au băgat într-un impas. Au mers cam mult prea departe în această confruntare şi impresia mea este că la un moment dat ei nu ştiu ce să facă mai departe.”

Europa Liberă: Bine, dar chiar au scos câteva mii de oameni în stradă.

Marian Lupu: „Probabil că ei contau să scoată un număr mai impunător de oameni. Eu interpretez această coincidenţă care de fapt nu este coincidenţă, ziua de 16, ca un soi de încercare de presiune asupra deputaţilor. Mai ştim noi cu Dumneavoastră, ce scenariu era pregătit? Poate de intrare forţată a acelor oameni, sau a unei părţi în sală ca să se împiedice în mod fizic procedura de alegere a şefului statului şi să împiedice şedinţa specială în plenul Parlamentului. Vedem că nu au reuşit acest lucru. Sunt mai mult ca sigur că odată cu alegerea şefului statului astăzi, acest eveniment de mare importanţă vine şi ca o demoralizare mare în rândurile PCRM-ului, vine ca o dovadă a greşitei strategii şi tactici, pe care au ales-o fiindcă de fapt dialogul politic trebuie să se producă pe platforma parlamentară. Faptul că ei singuri s-au lipsit de această posibilitate este doar vina lor. Eu şi pe această cale oficial le-aş spune următoarele: stimaţi colegi din opoziţie, terminaţi cu toate aceste lupte pe baricade, ieşiţi din tranşee. Trebuie să muncim şi trebuie să ne executăm obligaţiunile noastre. Veniţi la şedinţele Parlamentului şi acel dialog politic, fie şi contradictoriu, este un lucru firesc, care se produce între majoritate şi opoziţie, trebuie să se desfăşoare civilizat în cadrul Parlamentului.”
XS
SM
MD
LG