Linkuri accesibilitate

De ce e nevoie de demonopolizare în Republica Moldova


„Unii băieţi deştepţi nu doresc să-şi piardă veniturile de milioane recurgând la tot felul de mijloace de corupere şi mită pentru a rămâne pe piaţă.”

Iurie Gotișan: ,,Îmi amintesc că acum doi ani şi ceva, atunci când a fost investit Guvernul Filat 1, însuşi premierul a declarat că primele decizii ale noului Guvern vor fi pentru demonopolizare. Aparent carul s-a mişcat din loc, parca s-a mai limpezit situaţia de pe piaţa cerealelor, care pe vremuri se zvonea că era controlată de un fost premier, în exportul de vin şi de struguri parca s-a făcut ceva. Totuşi există încă multe domenii destul de importante unde persistă adevărate monopoluri, inclusiv piaţa cărnii, a peştelui s.a.m.d. ”

Europa Liberă: De ce atât de greu această demonopolizare? Pe de altă parte înțeleg că chiar și cei care dețin monopolurile nu le dețin atât de ilegal.

Iurie Gotișan:
,,Probabil pentru că interesele sunt mari, destul de mari, pentru că, să zicem, unii băieţi deştepţi nu doresc să-şi piardă veniturile de milioane recurgând la tot felul de mijloace de corupere şi mită pentru a rămâne pe piaţă. Nu m-aş mira dacă aceştia îşi protejează afacerile prin cârdăşie şi lobby-ism cu funcţionarii de rang înalt. Moldova de fapt a rămas o ţară înapoiată, în care interesele private sau de grup primează în dezavantajul celor publice. Însuşi premierul, din câte-mi amintesc, iarăși spunea că am rămas ataşaţi relaţiilor de clan, de monopol, aranjamentelor oculte şi intereselor private. Astfel că intervenţia dură a statului, a structurilor abilitate prin lege este iminentă. Or, dacă am trage cu ochiul pe preţurile la multe mărfuri şi produse din regiune, care sunt comparativ mai mici decât la noi, prezenţa statului în reglementarea preţurilor ar trebui să fie mult mai vizibilă. Altfel se vor îmbogăţi şi-necontinuare câţiva, însă pe seama majorităţii.”

Europa Liberă: Există regulile de joc în economia de piață și nici chiar statul nu poate interveni.

Iurie Gotișan:
,,Este adevărat, însă în condiţiile actuale statul o poate face administrativ, sa zicem direct prin plafonarea, sau altfel spus, prin îngheţarea unor anumite preţuri sau blocarea unor agenţi economici, care sunt identificaţi ca monopolişti. Aici este si mare dilemă de fapt, or, producătorii şi comercianţii, în mare parte, sunt în drept să-şi stabilească de unii singuri costul unui produs, dar asta în limitele acceptabile. Fiindcă să zicem este injust ca deseori sa întâlneşti că preţul unui preparat farmaceutic să fie cu câteva zeci de lei sau mult mai scump decât pentru un medicament similar într-o altă farmacie, nemaivorbind de aceleaşi preparate ce se vând în ţările vecine. Dar repet, probabil că interesele sunt prea mari, iar voinţa, inclusiv cea politică, din câte se vede e mică de a schimba ceva.”

Europa Liberă: Ce face Agenția antimonopol? Ea practic ar trebui să supravegheze toate neregulile care apar în economia de piață?

Iurie Gotișan:
,,Bineînţeles. De fapt activitatea Agenţie pentru protecţia concurenţei în ultima perioada destul de des a fost ţinta unor dezbateri şi declaraţii tăioase, atât din partea oficialilor cât şi a experţilor şi unor exponenţi ai mediului de afaceri. Această agenţie este organul abilitat şi împuternicit prin lege să i-a atitudine în asemenea situaţii, însă activitatea ei uneori este invizibilă. Unde mai pui că deseori sesizările pe marginea preţurilor exagerate parveneau din partea primului ministru sau a unor deputaţi din Parlament. Bine, aici cred eu sunt mai multe deficienţe, inclusiv legislative, care nu oferă posibilitatea acestei structuri să funcţioneze în deplin mandat. Dar pe parcursul ultimilor cinci ani de zile a avut asistențe din partea Uniunii Europene, inclusiv pentru aducerea acelei Legi a concurenței la standardele europene. Ceea ce puțin s-a făcut.”

Europa Liberă: În Moldova există foarte multe organe de control. Ce fac?

Iurie Gotișan:
,,Din cauza corupţiei, a unor interese private de grup, sau a schemelor frauduloase, a unei deficienţe mai bine zis de sistem avem asemenea situaţii. Organele de control nu reuşesc să funcţioneze aşa cum ar trebui, sau cum le este scris după lege. Fie că nu reuşesc să facă faţă din cauza lipse de personal, sau cel care este se plânge deseori pe salarii mici fapt ce îi somează să i-a mită şi să încalce regulamentele de activitate prevăzute de lege. Într-un final şi statului îi este mult mai greu să pună accentul pe disciplina acestor organe de control.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG