Linkuri accesibilitate

Cât de deschisă e agricultura către inovaţii?


Mere japoneze, într-un supermarket la Hong Kong
Mere japoneze, într-un supermarket la Hong Kong

Aurelia Bondari: În sectorul fructelor, în special al merelor, noi deja suntem la nivel european.

Meteorologii spun că vremea este în curs de încălzire dar, per total, primăvara ar putea să fie în continuare capricioasă. Şi după anul agrar trecut, care nu a fost considerat dintre cei mai buni în Moldova, fermierii se pot aştepta ca nici anul acesta să nu le fie prea uşor. O fi fost oare cândva anul agrar uşor pentru cei care muncesc pământul? Probabil că nu. Aurelia Bondari, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova, Agroinform, a răspuns mai multor întrebări ale Dianei Răileanu. La ce să se aştepte fermierii moldoveni în perioada care vine?

Aurelia Bondari
Aurelia Bondari
Aurelia Bondari: „Anul 2012 se aşteaptă un an greu, deoarece noi am avut seceta din 2011 care ne-a lăsat urmări nefaste, iarăşi se vorbeşte despre pericolul îngheţurilor. Această primăvară se aşteaptă una nu foarte stabilă, dar în acelaşi timp fermierii păstrează optimismul, noi avem destul de bune previziunile de productivitate pentru anumite culturi pentru anul 2012, în unele culturi se va pierde şi în altele se va câştiga, altfel veniturile vor fi echilibrate. Oamenii vor să creadă că munca lor nu va fi pierdută zădarnic.”

Europa Liberă: Dacă vorbim despre mentalitatea fermierilor, cît de deschişi sunt ei către inovaţii, către discuţii unul cu altul?

Aurelia Bondari: „Oamenii sunt diferiţi, sunt unii foarte individualişti, niciodată nu merg la cooperare şi nu o să meargă, sunt oameni care sunt destul de pasivi şi conservativi şi ei fac lucrurile aşa cum le-au făcut 10-20-30 de ani în urmă şi sunt aşa numiţii fermieri avansaţi, care sunt oameni foarte deschişi pentru lucruri noi, care uneori chiar nouă ne dau un imbold, care insistă să le facem legătura cu ştiinţa, care în permanenţă sunt în căutarea tehnologiilor noi, resurselor alternative de energie şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Dar sunt mai puţini decît ceilalţi?

Aurelia Bondari: „Desigur că sunt foarte puţini, noi îi estimăm undeva la 7-10 % din totalul producătorilor agricoli din Republica Moldova. Dar este acel motor care în permanenţă arată prin exemplul propriu, prin riscul care şi-l asumă de încercări şi testări, că se poate, că agricultura este o afacere profitabilă şi poate aduce venit, dar trebuie să îţi asumi acel risc şi trebuie să fii deschis.”

Europa Liberă: O bună parte dintre producătorii noştri tind să ajungă pe piaţa UE. Cum credeţi, sunt ei destul de competitivi?

Aurelia Bondari: „Noi suntem gata şi avem capacităţi pentru aceasta. Ele sunt puţine, dar sunt şi sunt rezultate în anumite sectoare. Dacă să luăm sectorul fructelor, în special sectorul merelor, noi deja suntem la nivel european, dacă vă duceţi în nordul republicii, eu vă demonstrez cel puţin zece gospodării absolut europene, ceea ce am văzut în Polonia, ceea ce am văzut în Germania, noi putem demonstra acum că avem în Moldova şi suntem foarte mândri.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi că pe consumatori îi poţi auzi că produsele din alte ţări sunt mai bune? Ce ar trebui să facă agricultorii?

Aurelia Bondari: „Ca atare, tendinţa niciodată nu a fost ca producătorii să investească în publicitate pe piaţa internă şi asta este rău, fiindcă întotdeauna la noi a fost tendinţa de a exporta şi peste hotare se investeşte foarte mult efort şi promovare. Aici, pe piaţa internă consumăm ce a rămas, produsele care nu au aspectul cel mai frumos, că localnicii vor înghiţi tot, ceea ce nu este corect. Foarte des se întâmplă că colacul de salvare este piaţa internă şi ceea ce ei nu pot exporta sau este la supraproducere, se vând aici, totuşi consumatorul local este unul fidel şi el are necesitate de produse ca toată lumea. De aceea orientarea spre piaţa internă trebuie să existe şi întotdeauna atunci cînd producătorul îşi planifică producţia proprie, el trebuie să decidă cît el produce pentru piaţa internă şi cît produce pentru export.”

Europa Liberă: Dacă mergem în SUA, de exemplu, acolo cowboy-ii sunt văzuţi bine, sunt prosperi, în Moldova te gândeşti la fermieri ca la nişte sărmani care lucrează de dimineaţă până seara, niciodată nu au nimic. Cum se pot schimba lucrurile?

Aurelia Bondari: „Noi suntem o societate tradiţionalistă şi vreau să vă spun că acum noi avem la nivel de sate oameni care au aceleaşi ambiţii şi orgoliu ca şi cowboy-ii din Statele Unite, numai că acolo cultura şi tradiţiile s-au format diferit. Acolo întotdeauna acel fermier el a fost de societate apreciat şi el a avut imediat plus-valoare, noi acum trebuie să schimbăm aceste tradiţii, fiindcă la noi a fost văzut ca un ţăran, un ţăran oropsit şi necăjit de soartă, ceea ce nu este corect. Dacă te uiţi la unii agricultori din ziua de astăzi, îi vezi conducînd mașini scumpe, deci nu poţi să spui că el este oropsit de soartă, deci cu timpul lucrurile se vor schimba, dar în Moldova nu se schimbă lucrurile foarte repede.”
XS
SM
MD
LG