Linkuri accesibilitate

Evaziunea fiscală - un atentat la securitatea statului?


Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Colectarea impozitelor e o problemă de mentalitate şi de impunere a forţei.


Economia „tenebră” sau gri cum o mai numesc analiştii este una din marile probleme nu doar ale Moldovei, dar şi a altor ţări în tranziţie şi chiar dezvoltate. Despre acest lucru a stat de vorbă Valentina Ursu cu analistul economic de la Chişinău, Iurie Gotişan:

Iurie Gotișan: ,,Statistica oficială de la noi făcuse cu ceva timp în urmă o estimare a eco­nomiei neobservate, tenebre, care se ridică la aproximativ 27-28 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), adică cam la o treime. Mijloace financiare ce nu sunt până la urmă declarate şi nu trec prin bilanţurile contabile a întreprinderilor de orice formă de proprietate, mai simplu vorbind, sau chiar nedeclarate de persoane fizice. Aici intrând şi toate formele de evaziune fiscală. Spre exemplu, până nu demult, un caz elocvent de evaziune fiscală era importul produselor petroliere în Moldova, când mai mult de jumătate din necesitățile petroliere ale Moldovei ajungeau în țară în mod fraudulos prin Transnistria, prin intermediari, zone off-shore, nefiind supuse până la urmă accizelor. În mare parte, toate operaţiunile de prestări servicii ar putea fi obiect al evaziunilor fiscale. Cât s-ar părea de straniu, evaziunea fiscală este destul de mare în sectorul agricol, care, chiar dacă acesta nu are o contribuţie prea mare la valoarea adăugată economică sau în Produsul Intern Brut, o bună parte anume din agricultura moldovenească este netaxată.”


Europa Liberă: Și atunci cum trebuie să se îmbunătățească gradul de colectare a acestor taxe?

Iurie Gotișan: ,,Aş elimina, de exemplu, vânzările de alcool şi ţi­gări prin duty-free, pe care le consider drept o sursă importantă de marfă pentru zona evaziunii fiscale. De ce nu, să se intensifice con­troa­lele şi să se găsească măsuri, în limita în care este posibil le­gis­lativ, să se evite eva­ziunea prin ce­siune de firme sau prin insolvenţă, fiindcă sunt foarte multe din astea care aparent nu activează, dar prin intermediul cărora formele de evaziune fiscală doar înfloresc. Evaziunea fiscală sau economia tenebră cred că ar trebui declarată prin lege ca formă de atentat asupra securităţii economice a statului. Însă când tot acei exponenţi ai statului deseori se pun în cârdăşie cu cei ce recurg la evaziune, inclusiv prin acte de corupţie, atunci amploarea şi masivitatea acesteia cu greu va fi stăvilită. Trebuie să se recurgă la un grup de acţiuni, controale, etc.”

Europa Liberă: Și atunci de ce mai avem Ghilotina-1, Ghilotina-2? Multe controale tot strică.

Iurie Gotișan: ,,Bine, prea multe con­troa­le sigur sunt văzute ca o presiune pusă pe contribuabil, dar lipsa controalelor este văzuta ca o delăsare din partea agenţilor fiscali, până la urmă. Trebuie probabil de găsit acel echilibru. Este pe de o parte o problema de educaţie, de mentalitate şi o pro­ble­mă de impunere a forţei, pe de altă parte, a capacitaţii de a demonstra mediului de afaceri că se vrea şi se ştie a colecta taxe şi im­po­zi­te. Până la urmă, nimeni nu plăteşte acele taxe şi im­pozite de plăcere, plăteşte pentru că tre­bu­ie să le plătească şi pentru că ştie că oricum nu va scăpa de plata lor. Ştiţi, există o vorbă, care spune că de moarte şi de fisc până la urmă nu scapă nimeni.”


Europa Liberă: Şi pentru că au rămas doar câteva zile până la 31 martie, până când ar trebui să se depună declaraţiile de venit, ştiu că au apărut alte modalităţi de depunere, chiar electronice. Sunt eficace?

Iurie Gotișan: ,,Contribuabilii au posibilitate să-şi prezinte declaraţia on-line, prin folosirea serviciilor electronice oferite de Serviciul fiscal. Aceste servicii au fost posibile grație implementării unui proiect de modernizare a serviciilor fiscale cu suportul financiar al donatorilor. Este de fapt o modalitate destul de comodă şi oferită gratis, mai ales în situaţia persoanelor când locul de munca nu este în raza vizei sau a reşedinţei de domiciliu indicată în actul de identitate. Adică, dacă persoana îşi desfăşoară activitatea în Chişinău şi are viză de domiciliu de Cahul sau Briceni spre exemplu, acestea nu trebuie să mai facă drum la serviciul teritorial ca înainte, ci o poate face prin Internet, semnând un contract cu Serviciul fiscal și primind o parola și o cheie de acces în reţea.”

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG