Linkuri accesibilitate

Cum ar putea NATO să sprijine Moldova?


Ion Ene
Ion Ene

Şi cu ce ar putea contribui R.Moldova la securitatea colectivă? Un interviu cu ofiţerul de legătură cu NATO, Ion Ene.


Aflat astăzi într-o primă vizită la sediul Alianţei Nord-Atlantice, premierul de la Chişinău a participat la Consiliul Alianţei cu Moldova şi a discutat cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, despre modul în care NATO poate sprijini Republica Moldova în promovarea reformelor. Face însă Chișinăul suficient de mult pentru a beneficia pe deplin de asistența NATO, prin Parteneriatul pentru Pace bunăoară? Este o întrebare pe care i-am adresat-o ofiţerului de legătură al Ministerului Apărării de la Chişinău cu Alianţa Nord-Atlantică, Ion Ene.

Ion Ene: Cine şi-a propus să adere, găseşte tot în Parteneriatul pentru Pace. Toată asistenţa, experienţa necesară. Noi suntem ţară neutră. Dar sunt ţări neutre în Alianţă care participă în operaţiuni şi absolut nu văd nici o problemă. Suedia, blânda Suedie, ţară neutră, a participat cu avioane de vânătoare în operaţiunea din Libia şi decizia de a detaşa avioanele a fost luată în 23 de ore din momentul adresării Alianţei către guvernul Suediei.

Europa Liberă: Din punctual de vedre al cooperării militare, cu ce am putea noi contribui?

Ion Ene: Am putea participa cu toate categoriile de militari. Dar ca ţară mică, am putea completăm o nişă care să zicem ţările mai mari nu ar vrea să o ocupe. Această posibilitate a fost cu geniştii, de exemplu. În Afganistan, spre exemplu, este foarte întrebată experienţa piloţilor care ştiu să zboare în condiţiile Afganistanului. Noi avem piloţi prin contract care lucrează în cadrul misiunii ONU în Afganistan. Experienţa lor e de o valoare foarte mare. Alianţa nu o dată s-a adresat că se solicit, şi a fost o adresare mai mult către ţările Europei de Est, chiar aliaţilor din Europa de Est şi Centrală, cei care au aderat la Alianţă, dar mai au în dotare helicopter de tip sovietic, din seria MI 17. S-a adresat ca ţările să mărească numărul de piloţi care au experienţă de zbor în condiţiile Afganistanului. Şi atunci experienţa piloţilor noştri ar fi fost foarte solicitată. Şi asta ar fi fost contribuţia noastră. Poftim, aşa mici cum suntem, am pus 1,2,3,4 instructori. Păi noi am tăcut, nu am reacţionat nicicum.

Alianţa oferă oportunităţi de instruire enorme. Noi nici nu putem să le absorbim pe toate. Alianţa este formată din cele mai prospere ţări, cele mai avansate democraţii, care adună împreună cea mai bună experienţă, ceea ce e nou, ce e de ultimă oră. Şi dacă vrei să cunoşti, să afli ce se mai întâmplă în lume, cum se desfăşoară operaţiunile în ziua de azi, acolo e de învăţat. Deci, fiecare în meseria sa vrea în practică să implementeze ceea ce a învăţat. Ca să ne considerăm profesi9onişti de rând cu alţii. Pentru că dacă niciodată nu am fost nicăieri, nu am participat la nici o operaţiune, eu ca ofiţer mă simt un pic handicapat în raport cu colegii mei din alte ţări, care ceea ce au învăţat au aplicat în practică, în operaţiuni reale. Acei militari care au mers în Irak, acei genişti, acei ofiţeri, când s-au întors, deja puteau să aducă nişte lecţii învăţate, să le povestească generaţiilor mai tinere, ofiţerilor că, uite, învăţăm aşa, dar de fapt e greşit, deja nu se mai face aşa, sunt alte metode de acţiune. Deci, a fost o experienţă cât de mică, dar deja e o experienţă reală. Şi toate acestea dacă le pui pe hârtie, toată experienţa aceasta se acumulează în manuale, îndrumare metodice pentru efectivul armatei, atunci putem ajusta şi procesul de instruire.

Europa Liberă: Am aflat de la cineva că noi participăm doar la cursurile acestea care sunt gratuite. E chiar atât de scump să-ţi plăteşti un training în cadrul NATO?

Ion Ene: Poate nu e scump, dar din păcate ţara nici pentru asta nu are bani. De aceea ş8i suntem recunoscători acestui program, Parteneriatul pentru Pace, prin intermediul căruia noi suntem finanţaţi, adică participarea noastră la cursuri e sponsorizată practic integral de Alianţa. Training-urile costă bani pentru alţi parteneri, pentru alte ţări. Dar Alianţa se confruntă şi ea cu criza şi îşi revizuieşte cheltuielile. Aşa că nu va dura la nesfârşit. Până la urmă se vor reduce aceste finanţări.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG