Linkuri accesibilitate

Doar 40% din moldoveni cred că presa este liberă


Sondaj Gallup: Gradul de neîncredere al moldovenilor în libertatea presei este cam acelaşi cu al turcilor, algerienilor şi… irakienilor.


Aproximativ o treime din populaţia adultă a globului consideră că trăieşte în ţări în care presa este liberă, arată un sondaj realizat de Gallup în 133 de ţări. Cu toate acestea, diferenţa între gradul de încredere între ţara în care presa este percepută ca fiind cea mai libera – Finlanda – 97% şi Belarus - 23% este foarte mare. Mai multe, de la Oana Serafim.

Regiunile în care oamenii spun că au puţină încredere în presă sunt răspîndite în toată lumea, de la ţările Orientului Mijlociu la cele din Africa sub-sahariană şi pînă la cele din fostul spaţiu sovietic. La partea cea mai de jos a clasamentului se plasează Belarus şi Armenia dintre ţările din regiunea est-europeană. În aceste ţări, numai patru din 10 adulţi cred că trăiesc într-o ţară în care poţi spune ce gîndeşti fără teama de represalii. Aceiaşi situaţie, şi cam acelaşi procentaj al neîncrederii - şi în Teritoriile Palestiniene, şi în Irak. 38% dintre irakieni cred că nu au libertatea cuvîntului.

În ţările cu democraţii dezvoltate din Asia, Europa şi America de Nord oamenii au cea mai mare încredere în presa lor şi în dreptul la libera exprimare. O singură excepţie în cele 10 ţări percepute a avea cel mai mare grad de libertate a cuvîntului: Ghana. Celelalte ţări din acest grup „fruntaş” sunt Finlanda, Olanda, Australia, Germania, Suedia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Irlanda şi Danemarca.

Sondajul Gallup arată foarte asemănător cu clasamentele experţilor de la organizaţia Freedom House sau Reporteri fără Frontiere. Ambele aceste organizaţii internaţionale consultă experţii şi profesioniştii din media, în timp ce sondajul Gallup a luat în considerare opiniile oamenilor de pe stradă, desigur pe un eşantion reprezentativ.

Republica Moldova este plasată în toate aceste clasamente în categoria ţărilor cu presă „parţial liberă”. Percepţia moldovenilor este asemănătoare în sondajul Gallup cu cea a experţilor independenţi. 40% dintre moldoveni spun că trăiesc într-o ţară în care există o libertate mare şi tot atîţia spun că, dimpotrivă, trăiesc într-o ţară fără libertăţi. 20% dintre moldoveni spun că nu ştiu sau nu vor să răspundă.

Pentru o imagine mai exactă a acestor cifre, să spunem că gradul de neîncredere al moldovenilor în libertatea presei este cam acelaşi cu al turcilor, algerienilor şi… irakienilor. În Rusia 44 dintre ruşi cred că au multe libertăţi, în Lituania 50%, în Ucraina 49% şi în Georgia 47%.
XS
SM
MD
LG