Linkuri accesibilitate

Legea antidiscriminare pe „ultima sută de metri”


Oleg Efrim, ministrul justiției

Oleg Efrim: „faptul că o persoană este de o orientare sexuală sau alta nu înseamnă să nu fie tratată în mod egal, cum prevede Constituţia.”


Încet, dar sigur, apărătorii și dușmanii Legii antidiscriminare se apropie de momentul unei posibile noi confruntări. Guvernul se pregătește să trimită din nou în Parlament proiectul retras în urmă cu un an. Detalii, în interviul acordat Lilianei Barbăroșie de ministrul justiției Oleg Efrim.

Oleg Efrim: „Noi suntem pe ultima sută de metri cu finalizarea proiectului, în conformitate cu toate discuţiile care au avut loc, dezbaterile publice la acest proiect, alte propuneri care au parvenit după prima tentativă de adoptare a lui. Astfel că în următoarea perioadă vom fi gata să urmăm procedurile pe linia guvernului, apoi să remitem proiectul Parlamentului pentru a fi adoptat.”

Europa Liberă: Într-o săptămână-două, cât?

Oleg Efrim:
„Eu cred că este vorba despre acest termen despre care vorbiţi dv.”

Europa Liberă: Sintagma „minorităţi sexuale” va rămâne sau nu în lege?

Oleg Efrim:
„Atât Constituţia ţării noastre, cât şi documentele internaţionale privind drepturile omului care sunt obligatorii pentru Republica Moldova stabilesc că nu poate să fie discriminat nimeni pentru nici un criteriu. Discriminarea nu se admite. Eu cred că acest criteriu va rămâne, pentru că faptul că o persoană este de o orientare sexuală sau alta nu oferă nici unei alte persoane dreptul să o discrimineze sau să nu o trateze în mod egal, aşa cum prevede Constituţia.”

Europa Liberă: Şi atunci ce modificări ar putea suferi acest proiect, din moment ce anume asta cer organizaţiile care s-au opus lui?

Oleg Efrim:
„Guvernul şi Ministerul Justiţiei nu elaborează legile în funcţie de ce cere un grup sau altul, ci în funcţie de modul în care este corect să fie trataţi oamenii. Pentru că vorbim despre un subiect foarte importat care este drepturile omului. Modificările ţin de concretizarea unor aspecte, în rezultatul discuţiilor care au avut loc, multe din care în viziunea noastră se regăsesc şi în alte legi, dar am considerat necesar să concretizăm aceste momente în proiectul pe care îl vom trimite guvernului. De exemplu, au fost obiecţii la noţiunea de familie. Constituţia spune că familia este alianţa dintre un bărbat şi o femeie. S-a insistat să fie repetat şi în lege. Deci de acest gen sunt modificările. Plus alte îmbunătăţiri care au venit în rezultatul discuţiilor publice.”

Europa Liberă: Deci, proiectul nu a fost modificat prea tare, ci doar retuşat pe alocuri?

Oleg Efrim:
„Proiectul în primul rând a fost foarte bine pregătit încă data trecută. S-a muncit mai mult de un an la el, avem expertiza OSCE, expertiza Comisiei Europene, au fost organizate chiar dezbateri publice cu experţi internaţionali. Aşă că noi venim doar cu concretizări punctuale pe anumite articole.”

Europa Liberă: Şi atunci cum s-a întâmplat că a fost retras din Parlament, dacă era aşa de bun?

Oleg Efrim:
„Au existat voci care au denaturat sensul acestei legi şi s-a considerat mai bine să fie retras.”

Europa Liberă: Ce şanse credeţi că există ca acest proiect să fie adoptat, aşa cum ne sugerează partenerii noştri externi?

Oleg Efrim:
„Eu regret foarte mult că un proiect care se referă la un număr atât de mare de oameni din ţara noastră a fost redus la o singură sintagmă, un criteriu de discriminare. Dacă opozanţii s-ar documenta şi ar fi obiectivi, şi nu ar încerca cu orice preţ să blocheze adoptarea lui, ar vedea că el este absolut benefic pentru toţi şi este menit să asigure un mecanism clar de garantare a egalităţii cetăţenilor în drepturi.”

Vezi comentarii (6)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG