Linkuri accesibilitate

Explicații cusute cu ață albă la Moscova despre prezența presei la întîlnirile ambasadorului american


Ambasadorul american Michael McFaul
Ambasadorul american Michael McFaul

NTV: „filmăm fără un scop precis, doar pentru arhivele noastre”.


Intr-o serie de comentarii plasate ieri pe reţeaua Twitter ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul se întreba cum oare o anumită parte a presei din Rusia ii ştie programul dinainte şi îl aşteaptă oriunde merge. Ambasadorul scria „respect dreptul presei să meargă oriunde şi să pună ce întrebări doreste. Dar oare au ei dreptul să îmi citească emailurile şi să îmi asculte convorbirile telefonice? Mai multe de la Oana Serafim.

Întreaga discuţie a pornit de la întrevederea pe care ambasadorul Washingtonului a avut-o cu activistul pentru drepturile omului Lev Ponomariov, joi, la sediul organizaţiei. La sosirea sa acolo, ambasadorul a fost aşteptat de un grup de persoane, care s-au prezentat drept jurnalisti la televiziunea NTV dar cum spune domnul Ponomariov, unii dintre ei erau îmbrăcaţi precum cazacii. Grupul l-a oprit pe domnul McFaul să intre în clădire preţ de 20 de minute şi o parte a schimbului de replici între ambasador şi grup a apărut pe site-ul televiziunii NTV.

Ambasadorul Washingtonului s-a arătat uimit de prezenta jurnaliştilor la aceasta întrevedere care nu fusese anunţată oficial: „De unde aţi ştiut de întilnire, dacă asta nu e un secret? De unde aveţi informaţia că voi fi aici ? Nu puteţi răspunde la această întrebare

Si domnul McFaul a continuat: „Ambasadorul Dumnevoastră în ţara noastră merge oriunde vrea, fără ca nimeni să se amestece în ceea ce face. Dumnevoastră sunteţi cu mine peste tot. Si acasa. E interesant. Nu vă este ruşine să faceţi aşa ceva? Vă jigniţi astfel propria ţară. Puteţi înţelege asta?”

Tot ieri, ambasadorul Mc Faul s-a întilnit cu şeful companiei Rosnano, Anatoli Ciubais, şi a descoperit cu oarecare surprindere că şi la aceasta întrevedere era aşteptat de echipa de la NTV.

Lev Ponomariov crede că cei de la NTV obţin informaţiile despre deplasarile ambasadorului american prin tehnici ale serviciilor de informaţii, mai ales că întilnirea sa cu domnul McFaul a fost convenită într-o discuţie telefonică. „Eu sunt 100 la sută sigur că telefonul meu e ascultat”, a mai spus activistul rus pentru drepturile omului.

Intr-o explicaţie dată agenţiei ruse de ştiri Interfax, NTV spune că „prezenţa angajaţilor săi peste tot se explică printr-o reţea întinsă de informatori şi acesta este un lucru bine ştiut de toată lumea”. „Deseori, se spune mai departe în declaraţie, filmăm fără un scop precis, doar pentru arhivele noastre. Presupunem că filmările ne vor fi utile la un moment dat”, anunţă televiziunea NTV, ca replică la îngrijorările exprimate de ambasadorul Statelor Unite la Moscova Michael McFaul.
XS
SM
MD
LG