Linkuri accesibilitate

Convorbirile de la Tiraspol: un pas spre apropierea părților


Tiraspol 30 martie 2012
Tiraspol 30 martie 2012

Maxim Kuzovlev: „în perspectivă ar trebui să se facă mai uşoară viaţa agenţilor economici pe teritoriul moldovean şi cel transnistrean”.


Jurnalistul transnistrean Maxim Kuzovlev i-a spus într-un interviu lui Radu Benea că reluarea circulației trenurilor, așteptată de locuitorii și firmele transnistrene, va fi un semnal că se pot restabili legăturile și în alte domenii.


Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „Este un lucru foarte pozitiv că o situaţie anormală, ce durează de şase ani de zile, este pe cale să ia sfârşit. Mă refer la faptul că majoritatea trenurilor de pasageri şi de mărfuri sunt nevoite să circule prin nordul Moldovei şi nu pe drumul cel mai scurt, iar din această cauză agenţii economici din Transnistria suportă pierderi mari.

Desigur că este un lucru bun că situaţia se va schimba, aşa cum promit Filat şi Şevciuk. Un alt moment pozitiv este că, aşa cum susţin părţile, s-a ajuns la o formulă inedită pentru controlul vamal în comun. Desigur că este un pas spre apropierea părţilor, iar în perspectivă aceasta ar trebui să facă mai uşoară viaţa agenţilor economici pe teritoriul moldovean şi cel transnistrean. Cum va fi însă în realitate, timpul ne va arăta.”

Europa Liberă: Această apropiere despre care aţi pomenit între Chişinău şi Tiraspol ar putea să continue şi în alte domenii?

Maxim Kuzovlev: „Dl Şevciuk a spus că va examina împreună cu dl Filat şi alte probleme, şi că se va avansa în rezolvarea lor în acelaşi spirit constructiv ce-a existat şi la întâlnirea din 30 martie. Nu ştiu ce a avut în vedere dl Şevciuk, dar mai curând că e vorba de aceleaşi probleme pe care Filat le-a abordat la întâlnirile informale şi formale cu Smirnov – reluarea legăturii telefonice fixe, cooperarea mai strânsă între serviciile poştale, şi orice alte chestiuni şi proiecte sociale comune. Eu cred că totul va depinde de modul în care va fi respectată înţelegerea dintre premierul moldovean şi liderul transnistrean. Punerea în practică a acestei înţelegeri va da tonul tuturor celorlalte negocieri de pe agenda grupurilor de experţi.”

Europa Liberă: Tiraspolul ar putea să fie la fel de deschis şi faţă de valorificarea, împreună cu Chişinăul, a celor 12 milioane de euro, oferite anul acesta de Uniunea Europeană pentru măsurile de încredere? - pentru anul viitor suma anunţată fiind de 28 de milioane…

Maxim Kuzovlev: „Partea transnistreană în general este destul de deschisă pentru un anume ajutor financiar şi valorificarea unor proiecte comune. Acest lucru nu numai că se declară, dar se şi discută la diverse întâlniri. Eu cred că dacă va exista o decizie comună privind felul în care aceste mijloace să fie valorificate într-un mod corect, cine le va repartiza, şi cine le va asimila într-un mod corect, desigur că un anumit progres în realizarea unor proiecte comune pe banii Uniunii Europene se va produce.”
XS
SM
MD
LG