Linkuri accesibilitate

Tiraspol: o reuniune strict pragmatică


Eugen Carpov: „ne-am pus scopul să pornim mişcarea trenurilor marfare într-un termen de 30 de zile”.


Premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Evgheni Șevchiuk au spus azi la Tiraspol că ar dori să se restabilească integral circulația trenurilor de marfă și pasageri prin Transnistria. Cu excepția unui tren de pasageri pe ruta Chișinău-Odessa care circulă din 2010, celelalte trenuri moldovenești către răsărit și înapoi fac un ocol costisitor pe la Ocnița de șase ani și tot de șase ani transnistrenii nu pot exporta mărfuri pe calea ferată. Înainte de a decide definitiv cum se poate relua traficul pe scurtătura transnistreană, Filat și Șevciuk au convenit astăzi să ceară părerea vameșilor și căilor ferate, așteptată în 30 de zile. A aflat detalii de la vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Valentina Ursu:

Eugen Carpov: „A fost semnat un protocol privind principiile reluării circulaţiilor trenurilor prin regiunea transnistreană pentru transportarea mărfurilor. Este un lucru care a fost început de fapt încă anul trecut dar mari progrese nu au atinse. Acum, începând cu luna ianuarie şi practic urmare a întâlnirilor pe care le-au avut domnii Filat şi Şevciuc anterior problema respectivă a devenit prioritate, sau a fost propusă ca o prioritate.

E vorba de un protocol care stabileşte regulile generale pentru efectuarea acestor transportări. În continuare în timp de 15 zile departamentele responsabile pentru aspecte vamale vor stabili tehnologia controlului vamal al acestor mărfuri. Ea se va baza pe efectuarea unui control comun vamal în nişte zone care vor fi stabilite, urmează să fie stabilite zone de control comun, care vor exista la Râbniţa, pentru staţia de cale ferată Râbniţa, şi la Bender-2, lângă localitatea Varniţa. Deci, acolo reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului vor organiza o activitate în comun.

Un alt aspect ţine de cooperarea la nivelul căilor ferate. Din nou, într-o perioadă de 30 de zile vor fi elaborate toate schemele tehnologice de interacţiune pentru segmentele de pe malul drept şi malul stâng a Căii ferate, care urmează să fie interconectată la direct pentru circulaţia trenurilor spre Ucraina, Federaţia Rusă şi spaţiile ulterioare. Astfel ne-am pus scopul ca în 30 de zile să avem tot mecanismul convenit pus pe hârtie la nivelul tuturor serviciilor implicate şi să pornim mişcarea trenurilor marfare într-un termen de 30 de zile.

Astăzi vorbim despre modalitatea de transportare şi control vamal al acestor mărfuri, astfel ca ele toate să treacă o formare prin instituţiile vamale ale Republicii Moldova, respectiv să conţină ştampile, certificate legale, recunoscute de partenerii noştri internaţionali, inclusiv pentru companiile din stânga Nistrului. Documentul semnat astăzi nu prevede stipulări referitor la mişcarea trenurilor de pasageri. În primul rând trenul Chişinău prin Tiraspol, spre Odesa circulă, nu este nici o problemă. Există înţelegeri semnate anterior şi evident că după decizia de astăzi vom examina posibilitatea măririi numărului trenurilor şi rutelor care vor traversa Chişinăul, Tiraspolul şi se vor îndrepta spre alte destinaţii, Chişinău-Moscova, Sank-Petersburg.”

În cadrul întrevederii au fost discutate probleme ce vizează măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, dar mai mult decât despre transportarea mărfurilor pe calea ferată nu s-a anunţat, lucru confirmat şi de către liderul transnistrean Evgheni Şevciuc.

Evgheni Şevciuc: „Am discutat aspecte ce ţin de legăturile pe calea ferată. Toate acţiunile legate de asigurarea reluarea circulaţiei pe calea ferată, inclusiv şi aspectele vamale, se conţin în documentul semnat.”

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG