Linkuri accesibilitate

„Condiţii adecvate pentru activitatea cetăţenilor din R. Moldova, sub aspect economic, în domeniul cultural, social”


Premierul Vlad Filat la Tiraspol

Cu premierul Vlad Filat despre semnificațiile acordului de la Tiraspol.
Europa Liberă: Domnule premier, aţi semnat acest Protocol de înţelegere, în baza căruia peste 30 de zile ar trebui să fie reluat transportul de mărfuri pe calea feroviară. Pe cât de realistă e această intenţie?

Vlad Filat:
„În urma unei munci destul de asidue, noi am ajuns în situaţia în care să convenim asupra reluării transportului pe calea ferată, mă refer în cazul dat la transportul marfar. Şi în 30 de zile, aşa am convenit că vom asista împreună la implementarea acestei înţelegeri la care am convenit. Urmează sub aspect tehnic să fie asigurată logistica implementării. Este din punctul meu de vedere o acţiune, care aduce un rezultat foarte concret.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră vedeţi finalitatea acestei acţiuni? Adică, acum am înţeles că vor fi două posturi mixte - la Bender şi la Râbniţa; şi după Râbniţa cine mai continuă să supravegheze ceea ce se transportă până în Ucraina?

Vlad Filat:
„În primul rând controlul va fi asigurat în formatul mixt, ceea ce înseamnă că spre exemplu ştampila vamală va fi aplicată de către vameşul din Serviciul vamal în urma controlului respectiv. Vreau să vă spun că şi controlul pe calea ferată pe teritoriul Transnistriei va fi asigurat de Calea ferată a Moldovei. Ceea ce ţine de altă măsuri de asigurare, vor fi aplicate regulile naţionale şi internaţionale. Deci, aici toate condiţiile care vizează respectarea procedurilor este asigurată.”

Europa Liberă: Agenţii economici din stânga Nistrului, care expediau mărfuri, vărsau 0,18 la sută, pare-se, în bugetul Republicii Moldova, dacă erau înregistraţi la Chişinău. Nu?

Vlad Filat:
„Urmează ca toate reglementările care sunt la ora actuală şi care se referă la agenţii economici, care fac anumite plăţi în Republica Moldova, vor continua să facă aceste plăţi. Noi urmărim ca să asigurăm condiţii de transport pe calea ferată într-un regim normal, fără a pune în situaţia în care aceste transporturi să facă ocoliri, care până la urmă ţin de o distanţă de 400 de kilometri. Acest lucru este favorabil şi pentru agenţii economici din dreapta Nistrului, nu doar de agenţii economici din stânga Nistrului. Mai mult decât atât: noi aşa am convenit şi este firesc să fie – să asigurăm condiţii adecvate pentru activitatea cetăţenilor din Republica Moldova, fie sub aspect economic, fie în domeniul cultural, social.”

Europa Liberă: Dar până acum mărfurile cum erau duse? Doar ocolind acest segment?

Vlad Filat:
„Până acum aceste mărfuri trebuiau să facă un ocoliş, care până la urmă ducea la această distanţă de 400 de kilometri.”

Europa Liberă: Şi până acum marfarele nu au circulat pe segmentul transnistrean?

Vlad Filat:
„Până acum nu. Trebuiau să facă acest ocoliş, cu distanţa respectivă.”

Europa Liberă: Referitor la transportul de pasageri – aţi lăsat pentru o altă etapă?

Vlad Filat:
„Nu este adevărat. După cum ştiţi, transportul de pasageri este funcţional. Ruta Chişinău-Odesa.”

Europa Liberă: Unica.

Vlad Filat:
„Unica acum. Dacă va fi necesar şi va fi solicitare pentru suplimentarea rutelor, acest lucru se va întâmpla. Această reglementare vizează reluarea transportului pe calea ferată în complexitate; aici ţine şi de export, ţine şi de import, şi de tranzit, transport de mărfuri, transport de pasageri. Acum schemele tehnologice, dacă se poate de numit aşa, urmează să fie finalizate, condiţiile au fost deja discutate de către specialiştii de la Ministerul Transportului, de la Serviciul vamal. Urmează doar să fie formalizate sub aspectul actelor, care urmează să fie semnate la nivel de departamente şi puse în implementare.”

Europa Liberă: Domnule premier, nu ştiu dacă greşesc, o să ne corectaţi Dumneavoastră: pare-se că e pentru prima oară când vedem că autorităţile de la Chişinău discută cu reprezentanţii Tiraspolului fără participarea mediatorilor, şi rezolvă o problemă.

Vlad Filat:
„Da, este în premieră când ne vedem, şi nu doar ne vedem - luăm decizii fără participarea mediatorilor. Asta demonstrează că putem să mergem şi de unii singur să luăm decizii, mai cu seamă că aceste decizii vizează cetăţenii, fie că locuiesc pe malul drept al Nistrului, fie că locuiesc pe malul stâng al Nistrului; toţi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.
Nu aş vrea cumva să subestimez rolul mediatorilor şi partenerilor aflaţi în procesul de negocieri. Însă, eu cred că această zi demonstrează că avem deja maturitatea necesară şi capacitatea să acţionăm şi de unii singuri ...
Write your quote footer here...


Eu aici nu aş vrea cumva să subestimez rolul mediatorilor şi partenerilor aflaţi în procesul de negocieri. Însă, eu cred că această zi demonstrează că avem deja maturitatea necesară şi capacitatea să acţionăm şi de unii singuri în interesul cetăţenilor noştri.”

Europa Liberă: De ce v-am pus astfel întrebarea? Pentru că s-au auzit unele voci, care au spus că a fost o înţelegere tacită între Bruxelles şi Moscova, şi Chişinăul şi Tiraspolul au executat ceea ce s-au înţeles cei mai mari.

Vlad Filat:
„Decizia a fost luată între Chişinău şi Tiraspol, vă spun lucrul acesta cu toată responsabilitatea. Speculaţii la noi tot timpul au existat - mâna Moscovei, mâna alte capitale ş.a.m.d. Este mult prea mult spus şi prea speculativ. Încă o dată: această decizie este urmare a înţelegerilor pe care le-am avut la Odesa.

În afară de această decizie de astăzi, care a fost formalizată, vreau să vă spun că am continuat discuţiile care ţin de domeniul telecomunicaţiilor, care ţin în general de libera circulaţie a cetăţenilor.

Urmează să fie luate decizii în acest sens în perioada imediat următoare, nu vreau să anticipez. Însă, înţelegerea este una foarte bună. În contextul dat vreau să vă spun că am solicitat şi am primit răspuns pozitiv în ceea ce ţine de circulaţia cetăţenilor în timpul sărbătorilor de Paşti, mă refer şi la Paştele Blajinilor. În această perioadă va fi circulaţia într-un regim simplificat, pentru ca oamenii să poată să meargă să sărbătorească această sărbătoare sfântă - la părinţi, la rude şi să-şi viziteze mormintele celor apropiaţi, care au plecat în lumea celor drepţi.”

Europa Liberă: Consolidând aceste măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului, înseamnă că ar putea să fie absorbite nişte fonduri europene despre care atât de mult se discută?

Vlad Filat:
„Eu îmi doresc foarte mult ca parte din fondurile care sunt oferite Republicii Moldova şi care pot fi atrase suplimentar să se regăsească în proiecte investiţionale care vizează infrastructura din stânga Nistrului. Eu revin în a spune că şi în stânga Nistrului locuiesc cetăţeni ai Republicii Moldova şi este necesar ca să le oferim şi lor condiţii de viaţă mai bună. Urmează ca în rezultatul acestor acţiuni să avem fonduri mai multe în Republica Moldova în general, şi în dreapta Nistrului, dar în mod special să se regăsească şi în stânga Nistrului. Mai mult decât atât, dacă e să revenim, dând un exemplu mult mai concret: s-a vorbit dar nu suficient vis-a-vis de crearea euroregiunii Nistru.

Aşa după cum ştiţi, şase raioane din Republica Moldova, împreună cu regiunea Viniţa, au creat această euro-regiune Nistru. Aşa cum ne-am aşteptat, către această euro-regiune vin două raioane din stânga Nistrului. Este vorba de raionul Camenca şi Râbniţa. Este un pas extrem de important, care eu cred că este greu acum să-l evaluăm la justa valoare, dar care cu certitudine va reprezenta un exemplu şi pentru celelalte raioane din stânga Nistrului, cum poţi să beneficiezi nu doar de fonduri, dar de ceea ce-ţi oferă Uniunea Europeană la capitolul valori.”

Europa Liberă: Până a face acest interviu cu Dumneavoastră am reţinut o declaraţie pe care o făcea reprezentantul Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, spunând că regiunea transnistreană va fi parte componentă a Federaţiei Ruse. De ce apar asemenea declaraţii?

Vlad Filat:
„Eu nu o să comentez aceste declaraţii, cu atât mai mul că nu le-am auzit. Eu ştiu care este poziţia oficială a Federaţiei Ruse, nu poziţia unui funcţionar, poziţie care se regăseşte şi în actul de recunoaştere a Republicii Moldova, ca fiind ţară independentă, suverană şi la capitolul integritate teritorială fără discuţii. Eu aştept ca să avem până la urmă explicaţiile, care trebuie să fie oferite de rigoare vis-a-vis de mandatul şi de scopul domnului Rogozin. Din câte cunosc eu, cel puţin, urmează ca în luna aprilie dânsul să vină la Chişinău. Vom comunica şi atunci voi fi în situaţia în care să comentez.”

Vezi comentarii (5)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG