Linkuri accesibilitate

Cine trebuie să spună adevărul despre 7 aprilie?


Protest anti-comunist în faţa guvernului, Chişinău, 10 aprilie 2009
Protest anti-comunist în faţa guvernului, Chişinău, 10 aprilie 2009

Vlad Filat: „Am fost, în mod cinic, acuzat de toate cele rele... Sunt unul din cei mai cointeresaţi ca adevărul să fie făcut public”.


Sâmbăta viitoare se împlinesc trei ani de la protestele violente de pe 7 aprilie 2009 față de victoria Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare de atunci. Violențele declanșate de autori încă nedescoperiți s-au soldat cu incendierea Parlamentului, distrugerea președinției și au fost urmate de represalii ale poliției. Zeci de tineri au fost bătuți și maltratați, cel puțin unul a fost ucis. Înaintea aniversării, premierul Vlad Filat i-a spus într-un interviu Valentinei Ursu de ce nu s-au aflat încă toate circumstanțele turbulențelor din 7 aprilie 2009.

Europa Liberă: Domnule premier, se apropie 7 aprilie. Adevărul nu e cunoscut. Cine trebuie să spună adevărul despre ceea ce s-a întîmplat la 7 aprilie 2009?

Vlad Filat: „Vis a vis de aprecierea politică eu cred că toţi cei care au avut să se expună s-au expus, doar că trebuie să vorbim şi despre ceea ce s-a întâmplat după data de 7 aprilie.”

Europa Liberă: Tortura?

Vlad Filat: „Categoric, instituţiile statului nu şi-au făcut datoria. Măsurile necesare pentru a asigura condiţii pentru manifestare paşnică nu au fost asigurate. Au fost persoane clar responsabile. Ulterior acelor evenimente din 7 aprilie tragice au fost clar arestări ilegale, în urma cărora au fost oameni, cetăţeni ai Republicii Moldova maltrataţi, torturaţi, lucrul acesta nu poate să îl conteste nimeni.”

Europa Liberă: De ce trenează investigaţiile şi nu sunt duse la bun sfârşit dosarele?

Vlad Filat
Vlad Filat
Vlad Filat: „Nu sunt eu cel care trebuie să răspund la această întrebare. Sunt şi eu cetăţean al Republicii Moldova, mai cu seamă că am fost în acea perioada în vîltoarea evenimentelor. Toată lumea a avut posibilitatea să vadă acţiunile pe care le-am întreprins în acea perioadă de timp. Mai mult decît atît, am fost într-o manieră manipulatorie, cinică, acuzat de toate cele rele, mă refer la toate acele acţiuni întreprinse post 7 aprilie.

În acest sens, sunt probabil unul dintre cei mai cointeresaţi ca acest adevăr nu doar să se afle, dar şi să fie făcut public de către cei care sunt abilitaţi cu asemenea atribuţii de către lege. Este dosarul în care se instrumentează la Procuratura Generală.

Şi mai mult decît atît, vreau să vă spun, că urmează să avem şi decizii faţă de cei care au încălcat legea. Eu mi-aduc aminte foarte bine şi niciodată nu am să uit seara zilei de 6 aprilie, atunci eu deja simţeam că lucrurile scapă de sub control, că era simplu să vezi cum reacţionează organele statale.

În data de 7 aprilie şi ce a urmat după dată de 7, nu am să uit niciodată acei tineri care au fost maltrataţi şi acea neputinţă pe care o aveam la acea etapă în a face mai mult pentru ei. Şi vă daţi seama cum mă simt eu, acum, atunci cînd este achitat Papuc, Botnari, care aveau responsabilităţi foarte clare sau sub comandamentul lor s-au întîmplat acele atrocităţi. Sigur că ar fi mult mai mult de spus, dar...”

Europa Liberă: Această expertiză pe care au dat-o şi experţii americani spunând că Perju se face vinovat de moartea lui Valeriu Boboc va limpezi apele?

Vlad Filat: „Este un caz cel mai tragic, e vorba de moartea unui om nevinovat, dar ce facem cu ceilalţi maltrataţi? Uitaţi-vă, Comisia guvernamentală lucrează, m-am uitat pe dosarele, de fapt m-am uitat pe soarta oamenilor care au trecut prin acel măcel, e ceva de neînchipuit ce s-a întîmplat atunci.

A fost o tragedie adevărată şi sigur că în cazul fiecăruia trebuie cineva, dincolo de compensaţii, dincolo de despăgubiri ş.a.m.d., este absolut firesc să vină sancţiunea şi nu de dragul sancţiunii. Pentru că dacă nu va fi această sancţiuni, deja de trei ani la rînd vorbesc la capitolul respectiv, dacă nu va fi sancţiunea respectivă aplicată, astfel de lucruri pot să se mai repete, de aceea această sancţiune trebuie să fie una pe măsură şi să fie o lecţie pentru toţi.”
XS
SM
MD
LG