Linkuri accesibilitate

Impactul sistării de către Ucraina a livrărilor de curent electric (Adevărul)


Mihail Șleahtițchi a fost demis sâmbătă din funcția de vicepreședinte al PLDM? (Timpul).


Un articol din Adevărul semnat de Ion Preașcă analizează impactul sistării, din 1 aprilie, a livrărilor de curent electric pentru Republica Moldova de către Ucraina, care încearcă astfel să obțină un preț cu aproape 20 la sută mai mare decât cel de până acum.

Este citat vicepremierul și ministru al economiei, Valeriu Lazăr, care susține că Republica Moldova nu va rămâne fără curent, întrucât îl primește de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES, și de la centralele locale, care însă produc așa cum se știe curent de două ori mai scump decât cel de import. Vicepremierul a mai afirmat pentru presă că atât furnizorul ucrainean, cât și Centrala de la Cuciurgan, au mai cedat din prețul cerut initial, până la 7 și, respective, 6,9 cenți americani pentru un kilowatt, dar și așa scumpirile de curent pe intern vor fi inevitabile.

O știre de pe site-ul publicației Timpul anunță, fără a cita surse concrete, că Mihail Șleahtițchi a fost demis sâmbătă din funcția de vicepreședinte al PLDM, în urma unei decizii a Consiliului Politic Național al acestui partid.
Sursele anonime, dar numite de încredere de publicație, au afirmat că decizia de înlăturare a lui Șleahtițchi a fost luată după mai multe discuții în contradictoriu avute cu premierul Vlad Filat, pe marginea deciziei ministrului de a menține denumirea cursului: „Istoria Românilor și universală”.

Ziarul se întreabă dacă Șleahtițchi va fi demis și din funcția de Ministru al Educației. Din nou invocând surse din anturajul PLDM, ziarul asigură că Șleahtițchi a refuză să-și dea demisia din funcția de ministru și nu este exclus ca în perioadă următoare să fie „remaniat” de către premierul Vladimir Filat.

Înlăturarea lui Șleahtițchi de la conducerea PLDM este văzută diferit de publicațiile de pe Internet. Unele cred că este o lovitură sub centură aplicată de Vlad Filat subalternului său din partid, alții cred că apele în formațiunea premierului devin tot mai tulburi.

O altă știre prezentă pe toate site-urile este cea despre intenția comuniștilor de a organiza la toamnă un referendum prin care să se declare vot de neîncredere actualului parlament. Decizia a fost deconspirată de opoziție la Bălți, unde duminică a organizat un nou „congres civic”. O grupă de inițiativă a PCRM, în frunte cu Valentin Todercan – ex-directorul „Teleradiomoldova” - urmează să înceapă cât de curând colectarea semnăturilor pentru acest referendum, mai anunță publicațiile online.
XS
SM
MD
LG