Linkuri accesibilitate

Londra împiedică asasinarea lui Zakayev


Agenții britanici cred că uciderea lui Zakayev ar fi dorită de liderul pro-rus de la Groznîi, Ramzan Kadyrov.

Se relatează că serviciile de informații britanice au descoperit un complot pentru asasinarea liderului separatist cecen din exil Ahmed Zakayev, care locuiește la Londra. Ziarul britanic „Sunday Telegraph” a informat că agenții britanici cred că uciderea lui Zakayev ar fi dorită de liderul pro-rus de la Groznîi, Ramzan Kadyrov.

Contactat de Europa Liberă, Zakayev a spus că nu este surprins. Zakayev a spus că serviciile de informații britanice îl informează periodic despre amenințări și îl sfătuiesc ce să facă pentru a fi în siguranță.

Akhmed Zakayev
„Asta durează de șapte sau opt ani”, a spus Zakayev, adăugând că nu se așteaptă ca situația să se schimbe atâta vreme cât Rusia este condusă „de un regim criminal”.

Potrivit ziarului „Sunday Telegraph”, Kadyrov ar fi pus la cale uciderea lui Zakayev printr-un intermediar numit codificat E1.

În 2010, șefii poliției britanice au încercat să-l expulzeze ca pericol pentru securitatea națională, dar judecătorii i-au permis să rămână în țară.

Despre E1 se cunosc câteva detalii: este un rus de 45 de ani venit în Marea Britanie cu familia în 2003. A cerut azil politic invocând războiul cecen, are șase copii și se crede că a luptat în Cecenia ca soldat.

Zakayev a spus Europei Libere că bănuiește cine este E1, dar a refuzat să dea detalii.
Purtătorul de cuvânt al conducerii de la Groznîi a respins ferm informațiile din ziarul britanic. Alvi Karimov a spus că orice legătură cu Rusia este „o minciună și un non-sens”, pentru că în Rusia nimănui nu-i pasă de Zakayev.

„Zakayev nu este politician și în nici un caz nu este liderul separatiștilor, pentru că nu sunt separatiști”, a spus purtătorul de cuvânt de la Groznîi.

Zakayev însuși și-a exprimat îndoieli în legătură cu ipoteza implicării lui Kadyrov, spunând că el nu ar avea nimic de câștigat de pe urma succesului unui eventual atentat.

„Nu este în interesul lui Kadyrov să ne distrugă”, a spus Zakayev, explicând că liderul de la Groznîi își justifică simpatia și sprijinul Kremlinului numai cât va exista o tabără adversă, adică separatiștii.

Autoritățile ruse urmăresc de multă vreme extrădarea lui Zakayev, membru în guvernul secesionist cecen nerecunoscut. Dar Marea Britanie refuză trimiterea lui în Rusia, spunând că acolo ar putea fi torturat.

În 2001 Zakayev a fost trecut de ruși pe o listă federală și internațională de persoane date în urmărire, fiind acuzat de terorism și omucidere.

Unii comentatori pun la îndoială autenticitatea informațiilor publicate la sfârșitul săptămânii de „Sunday Telegraph”. Dar Andrei Babitsky, expert în chestiuni nord-caucaziene la Europa Liberă, crede că ele sunt veridice.

„Zakayev este un factor de unitate pentru suporterii Ceceniei independente, iar asta îl deranjează foarte mult pe Kadirov”, a spus Babitsky.

„Sunday Telegraph” a scris că intermediarul misterior cunoscut drept E1 ar fi fost implicat în uciderea fostului bodyguard al lui Kadyrov, Umar Israilov. Acesta ajunsese un critic al liderului cecen și înaintase o plângere pe motive de tortură la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acuzându-l explicit pe Kadyrov.

Israilov a fost împușcat mortal la Viena în 2009, în timp ce fugea de un grup de patru ceceni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG