Linkuri accesibilitate

Bulgaria: programele europene și dezvoltarea regională


La Sofia salariul mediu depășește 400 de euro, de două ori mai mare de cel din regiunea centru-sud.


În pofidă finanțării europene, diferența în nivelul de dezvoltare între regiunile bulgare continuă să se adâncească. Bulgaria de nord-vest, de pildă, atrage în ultimii ani de 3 ori mai puțin bani europeni în comparație cu capitala. Spre Sofia, unde se realizează proiecte mari, printre care extinderea metroului și modernizarea infrastructurii, se îndreaptă sute de milioane de euro din programele operative ale Uniunii.

Reprezentanți ai opoziției au avertizat că produsul intern brut pe cap de locuitor realizat în regiunea de nord-vest, care cuprinde județele Vidin, Montana, Plevna, Vrața și Loveci, este sub 60% din media pe țară. La Sofia acest indicator este de 3 ori mai mare, apropiindu-se de 8 000 de euro. Cu 10 ani în urmă diferența a fost de numai 20%. La fel de gravă este situația în regiunea centrală Nord cu județele Russe, Veliko Târnovo, Razgrad, Gabrovo și Silistra.

În cele mai slab dezvoltate regiuni nivelul de angajare a persoanelor apte de muncă între 20 și 64 de ani este mai mic de 60 de procente. La Sofia salariul mediu depășește 400 de euro, de două ori mai mare de cel din regiunea centru-sud.

În loc să contribuie la aplanarea deosebirilor, finanțarea prin programele operative ale Uniunii le adâncește. Sofia a atras din aceste programe în ultimul an peste 1080 de euro pe cap de locuitor în timp ce în regiunea de nord-vest suma este de 4 ori mai mică.

Pentru a lichida aceste disproporții, Parlamentul a adoptat o variantă actualizată a Strategiei naționale de dezvoltare regională în perioada 2011-2015. În următorii ani vor fi alocate fonduri suplimentare din bugetul de stat pentru regiunile rămase în urmă. Cofinanțarea din bugetul de stat a proiectelor europene se va orienta cu precădere spre primăriile și municipiile cele mai sărace.

Acum produsul intern brut realizat în cele mai înapoiate trei regiuni bulgare este în jur de 30% din media europeană. Scopul guvernului Borisov este atingerea nivelului de 45% în anul 2015.
Previous Next

XS
SM
MD
LG