La trei ani de la evenimentele din aprilie 2009, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International publică un raport în care cere pedepsirea poliţiştilor care au maltratat tinerii la 7 aprilie. De asemenea, cercetătorii Amnesty condamnă inacţiunile guvernului de la Chişinău, care nu a asigurat victimelor justiţia necesară. Detalii are Diana Răileanu:
Experţii Amnesty International au documentat cazurile de tortură semnalate după 7 aprilie 2009 şi au ajuns la concluzia că instanţele de la Chişinău au eşuat în investigarea efectivă a plângerilor depuse de victime. În opinia cercetătoarei Heather McGill, tortura a fost permisă la 7 aprilie deoarece justiţia din Republica Moldova abundă în probleme de sistem, iar poliţiştii recurg deseori la violenţă pentru a obţine o informaţie de la cei reţinuţi:
Heather McGill: „Faptul că în Republica Moldova timp de trei ani nu s-a reuşit pedepsirea persoanelor care au comis cazuri de tortură, demonstrează că în acest stat există o cultură a nepedepsirii, a impunităţii, care creează impresia că relele tratamente şi tortura sunt permise. Autorii actelor de maltratare trebuie să fie pedepsiţi în dependenţă de gravitatea actelor pe care le-au comis şi trebuie neapărat să fie introduse anumite schimbări la Codul Penal, în special la articolele care se referă la tortură, pentru a se asigura ca poliţiştilor să nu le vor fi aplicate pedepse cu suspendare.”
Cercetătoarea de la Londra a recomandat guvernului de la Chişinău să investigheze cu atenţie toate cazurile de tortură. Heather McGill a făcut referinţă la plângerile depuse anul trecut la Procuratura Generală. Din 958 de cereri parvenite de la cei maltrataţi, au fost accepte doar 108.
Heather McGill: „Aceste cifre arată că 775 de cazuri nu au fost investigate în mod adecvat, considerate a fi superficiale şi într-un final au fost respinse ca nefondate. De asemenea, din cele 108 de plângeri acceptate, doar nouă cazuri au rezultat cu o condamnare. Asta înseamnă că pentru marea majoritate a victimelor nu au fost oferite nici compensaţii şi nu au fost recunoscute violările drepturilor omului. Iată de ce Amnesty International recomandă guvernului moldovean să constituie un organ separat de investigarea cauzelor penale în care sunt implicaţi poliţiştii. O astfel de instituţie ar trebuie să nu aibă nici o legătură cu poliţia şi să fie condusă de persoane competente, care pot să facă o expertiză adecvată a cazurilor de tortură.”
În opinia directoarei Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, atâta timp cît victimelor din aprilie 2009 nu li se va face dreptate, Republica Moldova nu va putea declara că reuşeşte să combată eficient tortura:
Cristina Pereteatcu: „Nu ştim cum se întâmplă, dar constatăm că poliţiştii se bucură de imunitate, deci este vorba de imunitate de facto şi nu de jure, şi până cînd în Republica Moldova nu va fi creat un precedent noi o să ajungem să avem cazuri cînd o persoană pentru faptul că a furat un sac de cartofi este privată de libertate pentru şase ani, iar pentru faptul că comite acte de tortură nu i se aplică decît sentinţe prin suspendare, ceea ce este foarte grav.”
Amnesty International a precizat că raportul cu referire la victimele din aprilie 2009 va fi prezentat Comisiei ONU pentru Drepturile Omului şi Consiliului Europei.