Linkuri accesibilitate

Marș poticnit spre Europa


E timpul ca politicienii din arcul guvernamental să-și confirme prin fapte adeziunea la valorile europene.


Abia depăşită criza politică prin alegerea preşedintelui ţării, că au și apărut alte focare de tensiune şi destabilizare. Văzându-şi năruite speranţele cu privire la dizolvarea Parlamentului, PCRM şi acoliţii săi aplică un virtual „Plan B”. Comuniștii vin cu chemări la nesupunere civică și cu gesturi care încalcă flagrant Constituţia: arborează steaguri ilegale pe sedii de stat, anunţă organizarea unui referendum pentru dizolvarea Parlamentului și, alături de Biserica ortodoxă, luptă fanatic împotriva Legii Anti-discriminare, pe care nimeni nu pare să o fi citit.

La rândul lor, socialiștii lui Dodon, după ce au contribuit la alegerea preşedintelui, ai crede că-s torturați de regrete și afişează o agresivă agendă de restauraţie sovietică: atacă simbolurile de stat ale Republicii Moldova, cer interzicerea manifestaţiilor unioniste şi eliminarea Istoriei Românilor din programa școlară.

Acestor atentate la ordinea de drept, guvernanții le-au răspuns anemic şi laș. În unele cazuri, prin intervențiile lor doar au sporit confuzia. Să ne amintim de zicerea antologică a speakerului Marian Lupu care se declara poliglot în cadrul aceleiaşi limbi: vorbind, politic, „moldoveneasca” și, din punct de vedere ştiinţific, exprimându-se în limba română. Mai nou, şi premierul Filat manifestă o ciudată ezitare, ca să nu spunem duplicitate, în chestiunea predării istoriei în Republica Moldova, deşi în 2009, pe valul revoltelor anticomuniste, promisese să readucă Istoria Românilor, să pună capăt speculațiilor politicianiste în domenii în care cuvântul hotărâtor îl pot avea doar oamenii de ştiinţă. Argumentul de azi al lui Filat, că nu contează denumirea obiectului ci doar conținutul, a trezit legitime nedumeriri, întrucât se știe că identitatea unui popor începe cu felul în care este definită.

Premierul îi reproșează ministrului Educaţiei Mihai Şleahtiţchi că ar fi decis în chip voluntarist să redenumească materia din „Istoria” în „Istoria Românilor și Universală”. Acuzația nu are niciun temei, pentru că ministrul Şleahtițchi a făcut exact contrariul: a convocat un larg consiliu de specialişti recunoscuți în branșă care au optat pentru denumirea „Istoria Românilor şi Universală” ca variantă optimă pentru Republica Moldova la această etapă a modernizării, când afirmarea adevărului privind identitatea noastră naţională trebuie pusă în conexiune cu ideea europeană.

O eventuală demitere a ministrului Șleahtițchi, care și-a făcut în mod onest și profesionist datoria, asumându-și greaua povară a reformării întregii sfere a Educației în conformitate cu angajamentele actualei puteri față de FMI, va fi privită de intelectualitatea țării – cea care constituie „nucleul dur” al electoratului PLDM și al întregii Alianțe – ca o dovadă de inconsecvență politică, dacă nu drept confirmarea unor înțelegeri oculte, cărora le-a venit termenul scadenței.

O soartă la fel de ingrată are și Legea Anti-discriminare, lăsată de guvernanți pe seama diverșilor demagogi politici și ortodocși retrograzi. Deși întreaga lume civilizată funcționează după principiile nediscriminării, când stai să-i asculți pe unii preoți de la noi, ai crede că doar peste Moldova va coborî Apocalipsa dacă această lege va fi aprobată. Realizezi ușor ce interese geopolitice servesc cei ce instrumentează această virulentă campanie anti-occidentală în presă și pe scena politică.

Premierul Filat recunoaște că puterea a comunicat foarte puţin cu cetățenii pe aceste subiecte sensibile şi că ar fi planat indecizia acolo unde ar fi trebuit aplicată legea. Îi dăm dreptate. E timpul ca politicienii din arcul guvernamental să-și confirme prin fapte adeziunea la valorile europene. Șovăielile lor nu au nicio scuză.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG