În recenta sa vizită în Statele Unite ale Americii, ministrul de externe Iurie Leancă a înmânat Muzeului Holocaustului de la Washington documente de arhivă referitoare la soarta evreilor de pe teritoriile actuale ale Moldovei, României și Ucrainei în cel de-al doilea război mondial. Deocamdată nu s-au făcut publice detalii despre documentele respective. La Chișinău corespondenta noastră Alla Ceapai l-a întrebat dacă cunoaște mai multe pe co-președintele comunității evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis.
Alexandr Bilinkis: „Nu cunosc prea multe detalii despre aceste documente, dar din câte ştiu sunt documente ale fostului KGB şi care au fost transmise Muzeului Holocaustului din Washington în urma unui acord semnat acum doi ani, în cadrul unei vizite oficiale a primului ministru Republicii Moldova, Vlad Filat. Aceste documente din arhivă cuprind în special informaţii despre crimele fasciştilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Din câte am înţeles eu, nu au fost donate originalele acestor documente din arhive, ci copiile lor. Din punctul meu de vedere acest schimb de informaţii, dar şi deschiderea publică a acestor informaţii sunt un lucru foarte pozitiv.”
Europa Liberă: În ce constă utilitatea acestui transfer de documente? Ar putea fi descoperite informaţii noi despre evenimentele tragice ale Holocaustului?
Alexandr Bilinkis: „Desigur că cercetătorii americani ar putea găsi în aceste documente noi detalii factologice despre acele evenimente şi vor putea face un studiu mai profund asupra acestei file negre din istorie. Desigur acest schimb de informaţii şi deschiderea arhivelor istorice din Republica Moldova pentru comunitatea internaţională va avea efecte pozitive asupra imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional. Cît priveşte comunitatea evreilor din Moldova, nu putem vorbi despre o utilitate deosebită în urma acestui schimb de informaţii.”
Europa Liberă: Care este specificul tragediei poporului evreiesc care a locuit pe teritoriul Republicii Moldova în acea perioadă?
Alexandr Bilinkis: „Holocaustul este o tragedie enormă, nu doar a poporului evreu, dar şi a romilor şi a multor, multor alte popoare. Şi în orice tragedie nu putem căuta trăsături specifice, deoarece este o tragedie, o crimă, iar fiecare crimă trebuie pedepsită.”
Europa Liberă: Credeţi că populaţia din Republica Moldova are suficiente cunoştinţe despre Holocaust, adică există o suficientă înţelegere a celor întâmplate?
Alexandr Bilinkis: „La această întrebare aş da un răspuns negativ, deoarece, cu regret, elevii şi tinerii în general cunosc foarte puţin despre această tragedie. Mai mult decît atât, fila respectivă din istorie este trecută de obicei sub tăcere sau evenimentele istorice din acea perioadă sunt prezentate distorsionat. De aceea, consider că cetăţenii Republicii Moldova sunt insuficient informaţi despre Holocaust şi, dimpotrivă, este o situaţie cînd informaţia despre tragedia acelei perioade este denaturată sau selectiv prezentată aşa cum îi este comod conjuncturii politice actuale.”