Linkuri accesibilitate

America încurajează Moldova să finalizeze ancheta evenimentelor din 7 aprilie


Interviu cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser.

Europa Liberă: Cît de mult contează adevărul despre 7 aprilie pentru partenerii din Occident ai Republicii Moldova, guvernată de o putere care şi-a scris în cartea de vizită că a apărut urmare a „revoluţiei Twitter”?

William H. Moser: „În ceea ce priveşte evenimentele din 7 aprilie cred că este de responsabilitatea oricărui stat democratic să investigheze acest gen de probleme. Statele Unite ale Americii încurajează guvernul Republicii Moldova să ia toate măsurile posibile pentru a duce până la capăt investigarea evenimentelor de acum trei ani, iar funcţionarii care vor fi găsiţi vinovaţi să fie cu adevărat pedepsiţi. În primul rând, aşteptăm începerea unei investigaţii complexe în ceea ce priveşte evenimentele respective, ale cărei rezultate ar putea răspunde la multe întrebări pe care le au cetăţenii.”

Europa Liberă: Dacă e să ne referim la reglementarea transnistreană - după alegerea lui Evghenii Şevciuk în funcţie de lider al regiunii şi după revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidenţial, cum vedeţi reglementarea conflictului transnistrean? Mai este posibila rezolvarea exemplară a conflictului aşa cum îşi propunea Germania, în schimbul reconfigurarii sistemului european de securitate?

William H. Moser:
„În primul rînd, Statele Unite ale Americii participă activ la soluţionarea politică a conflictului transnistrean în formatul „5+2” şi face tot posibilul ca moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului să ajungă la o soluţionare paşnică. Vreau să mai adaug că Statele Unite cooperează într-un mod foarte productiv cu toţi membrii formatului „5+2”, cu Rusia, Ucraina, OSCE şi Uniunea Europeană. Nu am un bol de cristal care m-ar ajuta să prezic viitorul, dar faptul că negocierile în formatul „5+2” continuă,
Scopul Statelor Unite e de a găsi soluţii comune pentru probleme comune.

este un semn pozitiv. De asemenea, pozitiv e şi că domnii Filat şi Şevciuk se întâlnesc constant pentru a discuta măsuri concrete spre beneficiul ambelor părţi. Scopul Statelor Unite e de a găsi soluţii comune pentru probleme comune. Alături de partenerii noştri europeni credem că nivelul de viaţă al cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie îmbunătăţit.”

Europa Liberă: Credeţi că numirea lui Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant al Kremlinului pentru problema transnistreană a dat o nouă dimensiune discuţiilor privind soluţionarea conflictului transnistrean?

William H. Moser: „Federaţia Rusă este un stat suveran, sum sunt şi Statele Unite, iar fiecare stat suveran are dreptul să numească reprezentanţii pe care îi vor, şi unde vor să îi numească. Respectăm acest drept, şi cred că el e respectat şi de guvernul Republicii Moldova. Vreau însă să repet că guvernul Federaţiei Ruse, Ucraina şi OSCE au avut un rol important în încercarea de a găsi soluţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Odată ce ne vom mişca în această direcţie, adică vom continua să conclucrăm împreună, sperăm să putem aduce beneficii poporului moldovean.”

Europa Liberă: Fostul preşedinte, dl Vladimir Voronin spunea că nu a fost prezent la recepţia prilejuită de 20 de ani de relaţii diplomatice moldo-americane pentru că citez: „SUA ar fi susţinut o guvernare ilegală”. Care ar fi răspunsul Dvs?

William H. Moser:
„Statele Unite nu menţin niciun guvern la putere şi îmi pare rău că dl Voronin nu a reuşit să participe la evenimentul care a celebrat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între SUA şi Republica Moldova. Vreau să reamintesc că pe timpul preşedinţiei dlui Vladimir Voronin noi am lucrat foarte bine împreună şi inclusiv datorită administraţiei dumnealui programul Compact în valoare de 262 de milioane de dolari a fost realizat în Republica Moldova. Eu îl respect pe dl Voronin şi împreună am avut o colaborare productivă.”

Europa Liberă: Care este randamentul asistenţei acordate de partenerii occidentali pentru democratizarea Moldovei? Tot mai des mesagerii occidentali lasă politeţea la o parte şi se arată nedumeriţi că Moldova ezită, alege ce îi convine din caietul de sarcini. Dovada ar putea fi legea antidiscriminare, sau combaterea nu tocmai hotărîtă a corupţiei …

William H. Moser:
„Sunt diplomat de aproape 28 de ani, şi orice diplomat profesionist înţelege că niciodată nicio ţară nu o să facă sută la sută ceea ce doreşte altă ţară. Fiind cetăţean al Statelor Unite pot să spun că nici Guvernul meu nu face sută la sută ceea ce îmi doresc eu, însă trebuie să încurajăm Republica Moldova să realizeze acele măsuri care vor asigura un stat stabil, paşnic, prosper şi democratic. Dacă e să ne referim la legea antidiscriminare - pentru a deveni o
Hillary Clinton: „drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului şi drepturile omului sunt drepturile minorităţilor”.

democraţie occidentală, Republica Moldova trebuie să facă tot posibilul ca să-şi protejeze grupurile minoritare, fie că vorbim despre grupurile etnice, lingvistice sau sexuale. Credem că aceste lucruri sunt, în primul rînd, benefice pentru Moldova în intenţia ei de a deveni o ţară europeană. Am să repet un citat al secretarului de stat american, dna Hillary Clinton: „drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului şi drepturile omului sunt drepturile minorităţilor””.”

Europa Liberă: După un parcurs de europenizare de opt plus 2,5 ani poporul moldovean se uită cu un ochi la făină şi cu celalalt la slănină, cum se spune, în proverbul moldovenesc, adică i-ar plăcea sa meargă spre Uniunea Euroasiatică cu avantajele-i promise de liderul de la Kremlin. De ce se întimplă acest lucru? Este dovada unei idei naţionale falimentare? False?

William H. Moser:
„Un lucru pe care Republica Moldova trebuie să îl preţuiască este că are o democraţie funcţională şi este absolut la discreţia poporului moldovenesc să ia decizia în privinţa orientării de mai departe a ţării, el este cel care alege să „se uite la slănină sau la făină”. Tocmai pentru că avem încredere în guvernul de la Chişinău suntem siguri că va fi luată cea mai bună decizie pentru binele poporului moldovean.”

Europa Liberă: În ce măsură partenerii occidentali ar trebui să ţină cont de „dreptul suveran” al poporului moldovean de a accepta selectiv valorile europene, drept la care face trimitere în special Biserica Ortodoxă, care spune: vrem integrarea în spaţiul european, dar nu şi în desfrâul european?

William H. Moser:
“E foarte bine că Moldova are o democraţie suficient de puternică ca să ofere oamenilor posibilitatea să se exprime liber. La întrebarea Dvs aş răspunde în felul următor: luna trecută am marcat 20 de ani de relaţii diplomatice stabilite între Moldova şi SUA, însă nu cred că acum 25 de ani Biserica în general avea dreptul la o opinie. Deci ar trebui să privim la acest lucru ca la un
Dacă oferim mai multe drepturi oamenilor, societatea prosperă.

indicator al direcţiei spre care Republica Moldova trebuie să se mişte. Dacă oferim mai multe drepturi oamenilor, societatea prosperă, tocmai de aceea alături de partenerii noştri occidentali punem atâta valoare pe drepturile omului. Credem că aceste drepturi trebuie împărtăşite la un nivel cât mai larg.”

Europa Liberă: Propaganda antioccidentală ce vine în special din Rusia îi reproşeaza Vestului că ar semna „în alb” îndulgenţe eliberate unor regimuri ce se declară antitotalitare şi anticomuniste şi îi iarta derapajele democratice „ab intio”. Şi la Chişinău se aud voci influente care reproşeaza Europei Occidentale că ar adopta standarde duble, adică după ce era foarte exigentă cu puterea comunistă de la Chişinău este extrem de îngăduitoare cu puterea liberal-democrată, uzurpatoare de putere, etc. Au temei asemenea reproşuri?

William H. Moser:
„Într-o democraţie puternică toate părerile au dreptul la existenţă. Statele Unite ale Americii optează pentru ca fiecare putere politică să aibă dreptul la exprimare, în acelaşi timp noi susţinem ferm guvernul Republicii Moldova, pentru că în pofida faptului că este o democraţie tânără încearcă să rezolve probleme extrem de complexe folosind instrumente democratice. Vă asigur că toţi cetăţenii care trăiesc într-un stat democratic vă vor spune că o guvernare democratică este complicată şi dezordonată, şi că de multe ori răspunsurile şi soluţiile care vin nu sunt clare, însă important este procesul de căutare a acestor soluţii.”

Europa Liberă: Ce aveţi de reproşat puterii de la Chişinau în care aţi investit nu doar speranţe, dar şi aţi sprijinit-o cu fonduri puse la dispoziţie prin fondul „Provocările Mineliului”?

William H. Moser:
„Dacă am ceva de reproşat? Sincer? Da! Dar cum am spus mai devreme, nicio democraţie nu este perfectă. Însă atâta timp cît Republica Moldova este pe calea democratică, noi o vom susţine. Am suficientă încredere în poporul moldovenesc şi prin investiţiile programului Compact al Fondului „Provocările Mileniului”, prin iniţiativa guvernului de la Chişinău de a promova reformele necesare ţări, viitorul republicii va fi prosper. Însă actorii principalli în acest proces nu sunt membrii comunităţii internaţionale, ci reformele care trebuie aplicate de către guvernul Republicii Moldova şi de cetăţenii acestei țări.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:24 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG