Linkuri accesibilitate

Un sfat celor din conducerea ţării: informaţi electoratul, apoi adoptaţi legi!


Jurnalul săptămânal cu Dumitru Pelin.


Luni

M-am trezit cu o dispoziţie nemaipomenită şi gânduri clare. Ca de obicei, accesez netul să analizez ultimile ştiri. După ce am servit un ceai fierbinte de dimineaţă, am hotărât să muncesc asupra lucrării de licenţă, căci au rămas zile numărate până la susţinerea preventivă.

După amiază am plecat la Universitate să mai scotocesc câte ceva prin „Analele stiinţifice ale bibliotecii”, aveam nevoie de materiale ce ţin de lucrarea de licenţă. Am mers la profesorul Anatol Moraru, căruia i-am solicitat o scrisoare de recomandare.

Fredonam întreaga zi piesa „I don’t wanna miss a thing", a formaţiei Aerosmith, interpretată de un bălţean - participant la Fabrica de Staruri. Aceasta, la rândul ei, a fost întreruptă de un salut deprimat al lui Gioni. Curios de fire, doream cu tot dinadinsul să aflu motivul tristeţii sale. „Dacă cei din Alianţă vor adopta Legea antidiscriminare, voi ieşi la proteste” zise Gioni.

Mă prind la gandul că lumea e confuză. Doresc să dau un sfat celor din conducerea ţării: informaţi electoratul, apoi adoptaţi legi!

În fine, ziua e minunată, cu mici excepţii cauzate de un mesaj trimis de Dinu Cojocaru: „Dumitru, Departamentul fraţilor de pretutindeni a refuzat să ne acorde susţinere financiară, pentru publicarea ziarului „Verb”. Această ştire mi-a spulberat speranţele şi m-a readus cu picioarele pe pământ. Totuşi, cât suntem de naivi... Am crezut că vom reuşi să obţinem sprijinul fraţilor români, dar se pare că suntem singuri şi rămânem a fi români într-un oraş pângărit de cei lipsiţi de neam.

Marţi

Aştept revelaţia serii: meciul de fotbal FC Barcelona vs AC Milan. Îmi doresc ca milanezii să-i elimine pe Messi şi campania din Liga Campionilor.

De două zile sînt un captiv al bibliotecii universitare, mă pregătesc minuţios pentru susţinerea preventivă a tezei de licenţă, sper ca rodul muncii mele să fie apreciat pozitiv de comisie.

După câteva ore merg spre casă. În drum m-am întâlnit cu un prieten mai vechi, care-şi ţinea calea spre oficiul central al Moldtelecomului. Acesta dorea să-şi achite factura pentru internet.

Ajunşi în faţa oficiului, am observat o mulțime de preoţi care ieşeau pe uşa din faţă a Palatului Municipal de Cultură. În fruntea acestora, cu „toiagul păstoriei”, se afla episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, înconjurat de reprezentanţi ai mass-media. De data aceasta la ce şiretlic a mai recurs episcopul şi ce foloase va trage?

Seara totuşi privesc meciul multaşteptat, însă victoria catalanilor nu mă impresionează.

Miercuri

E o zi frumoasă de aprilie, cu mult soare, puţin vânt şi fete în minijupe, ce-şi plimbă lejer siluetele prin parcul municipal. E primăvară! Împreună cu un grup de amici, discutam despre situaţia politică din ţară, cine va veni şi care va pleca.

Seara m-a sunat tata şi mi-a povestit despre isprăvile părtaşilor foştilor guvernanţi. Aceştia duc o politică de dezinformare a cetăţenilor, lansând mesaje de tipul: „Republica Moldova va deveni un rai al homosexualilor”. La un moment dat, doream să citez cîteva versuri din poezia lui George Coşbuc „Decebal către popor”: „E rău destul că ne-am născut / Mai vrem şi al doilea rău”.

Joi

Pe cinci aprilie s-au împlinit 3 ani de când mi-am exercitat pentru prima dată dreptul la vot. Deodată am constatat cât este de importantă pentru politicienii noștri cifra „5”- 5 aprilie, cinci partide în primul parlament proeuropean, 5 septembrie primul plebescit, soldat cu eşec şi tot pe 5 iunie ziua alegerilor locale. Toate aceste evenimente n-au rezolvat nimic.

În sfârşit am depăşit stressul săptămâinii, am trecut cu brio de susţinerea preventivă a lucrării de licenţă. Apoi, împreună cu colegii am marcat evenimentul. Respirând aerul curat şi admirând frumoasa privelişte de lângă lacul orăşenesc, am lăsat timpul să părcurgă o altă dimensiune. Mulţi dintre ei aspiră la o viaţă bună, însă aspiraţiile lor nu sunt legate de meseria pe care o fac. La sfârşitul zile citesc articolul intitulat „Rezultatul activităţii comisiei 7 aprilie” din Timpul. Din cele citite nu am aflat nimic nou.

Vineri

Răsfoiesc de dimineață ediția ziarului Timpul, unde colegul meu de facultate a semnat o cronică pe marginea unui volum de versuri. Cu permisiunea profesorilor, m-am eliberat mai devreme, pentru a trece și pe la bibliotecă, auzind în treacăt frînturi de discuții despre starea lucrurilor în Republica Moldova. Mereu același conținut.

Aştept cu nerăbdare sîmbăta, căci odată cu ea vine şi trenul Moscova-Chişinău, în care va fi şi mama. Toate vor căpăta o altă însemnătate…

*Născut la 19 aprilie 1987 în oraşul Otaci, Ocnița. Fost prezentator de emisiuni la Radio Sănătatea. Student la Facultatea de Filologie, specialitatea jurnalism a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG