Linkuri accesibilitate

Bulgaria: o economie în recesiune


Exporturile au scăzut cu 14 procente, producția industrialăcu 5,5 iar construcțiile cu 10%.


Dacă Moldova este considerată ţara cea mai săracă din Europa, Bulgaria se consideră a fi ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană şi, potrivit unor prognoze economice recente, este şi una din ţările care va resimţi acut abia acum şocul crizei monedei unice europene. Petio Petkov din capitala Bulgariei.

Economia Bulgariei, prezentată pînă nu de mult drept o insulă de stabilitate pe fundalul crizei elene, se scufundă în recesiune în timp ce alte țări europene ies din criza. În primele trei luni ale anului exporturile au marcat o scădere de 14 procente, producția industrială a scăzut cu 5,5 iar construcțiile – cu 10%. Numai în ianuarie din băncile bulgare au „plecat” spre alte țări europene 500 de milioane de euro.

Numai datoriile Companiei naționale de electricitate depășesc 1 miliard de euro. Identică este situația în căile ferate, centrala atomoelectrică „Kozludui” și în companiile de termoficare. În cazul intrării în incapacitate de plată a uneia din marile firme de stat guvernul va fi obligat să plătească datoriile lor.

Experți din institutul „Societatea deschisă” au propus elaborarea de urgență a unui plan de criză întrucât țara se îndreaptă spre o creștere economică zero – unii prognozează chiar o scădere de 3-5%, în timp ce bugetul are la baza o creștere de 2 procente.

Economiștii avertizează că este nevoie de o reducere a cheltuielilor bugetare întrucât jumătate din deficitul prevăzut pentru anul în curs a fost acumulat încă în ianuarie și februarie. În perioada imediat următoare vor fi necesare peste 1,5 miliarde de euro pentru plata scădențelor la datoria externă.

Guvernul nu poate apela la deprecierea monedei naționale a cărei curs este fixat, în condițiile consiliului monetar, de cel al monedei europene. O soluție ar fi eliberarea cursului levei dar aceasta ar însemna în cel mai bun caz dublarea prețurilor. În țara cu cele mai mici salarii și pensii din Uniune în care majoritatea produselor alimentare sunt importate, aceasta ar echivala cu o criză mai gravă decât cea elenă.

Alegerile parlamentare din 2013 vor crea probleme suplimentare având în vedere tradiția nescrisă și promisiunile de majorare a pensiilor și a salariului minim.

În aceste condiții guvernul a decis să demareze procedura pentru contractarea de credite externe în valoare de 950 de milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG