Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Ardealului critică televiziunile pentru promovarea desfrâului (România liberă)


Nemulţumirea generalilor de armată din R.Moldova (Adevărul)


In editia centrala a ziarului Adevarul, un articol se ocupa de nemultumirile generalilor de armata din Republica Moldova fata de acordarea gradului echivalent unor ofiteri de interne, din servicii sau vami. Din 59 de generali, care si-au capatat gradul dupa declararea independente tarii fata de Moscova, asadar in 20 de ani, doar 14 sunt ofiteri de armata. Cei mai multi sunt din politie – 20. Exista o singura femeie general, fosta sefa la Serviciul vamal, iar trei generali provin din randul ofiterilor anticoruptie. Articolul furnizeaza si un clasament al presedintilor, in functie de numarul de generali facuti pe timpul mandatului. Cele mai mult decrete le-a semnat primul presedinte, Mircea Snegur. Vladimir Voronin a avut doua mandate succesive, dar a facut ceva mai putini generali. In schimb, Mihai Ghimpu, a semnat 10 decrete de inaintare la gradul de general intr-un interval de numai un an si trei luni. Adevarul relateaza ca ofiterii de armata considera ca doar lor li s-ar cuveni acest grad si ca intentioneaza sa formeze clubul generalilor veritabili. Generalul militar Nicolae Petrica este citat cu o declaratie din care rezulta ca politistii ar fi hoti. „Te uiti la un maior pacatos de politie, ca si un judecator, are un viloi si o masina foarte scumpa, dar un general de armata abia daca are un apartament.”

Romania libera da detalii despre continutul scrisorii pastorale pe care Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, o pregateste pentru Pasti. Este un text de o duritate fara precent, in care inaltul ierarh acuza televiziunile ca au transformat desfranarea intr-o nota generala, iar divortul si adulterul intr-o moda. Modul de viata promovat de televiziuni nu mai are nicio legatura cu crestinismul si cu valorile sale, familia in primul rand, iar copiii sunt expusi de la varste fragede acestei propagande. „Credinta a devenit ceva formal, iar crestinismul este unul de circumstanta”, spune Mitropolitul Ardealului. Romania libera precizeaza ca scrisori pastorale foarte aspre au iesit si de sub condeiul regretatului mitropolit al Clujului, Antonie Plamadeala, dar ele nu au fost niciodata atat de explicite ca scrisoarea pastorala a IPS Laurentiu Streza.

Ziarele se ocupa totusi intens de situatia politica. Atmosfera se precipita cu fiecare saptamana mai mult. Ieri, a fost inlocuit din functie unul dintre cei mai bine cotati fruntasi liberali, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 din Bucuresti, pe mana caruia liberalii puteau spera la un scor foarte bun in capitala, si la locale, dar si la parlamentare. Chiliman este de 23 de ani in Partidul National Liberal si schimbarea sa din functie este privita de editorialistul de la Evenimentul zilei, Vlad Macovei, drept un gest caracteristic politicii de cadre duse de liderul liberal Crin Antonescu. El incearca sa puna capitalul adunat de vechii liberali in folosul propriei camarile. Antonescu a devenit astfel „intrusul perfect in liberalismul romanesc”, arata Mnacovei, dezinteresandu-se total de doctrina liberala: este impotriva privatizarilor, a anuntat ca va renunta la cota unica de impozitare. Acest editorial pune problema efectelor la nivelul Uniunii Social-Liberale, in care PNL este aliat cu social-democratii si cu conservatorii, la alegerile care vin. In fond, mai spune Vlad Macovei, prin aceasta alianta PSD a incercat sa atraga electoratul de dreapta. Tocmai cel pe care acum Crin Antonescu si-l indeparteaza vertiginos.
XS
SM
MD
LG