Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un al șaptelea bloc energetic la Kozlodui


Guvernul Borisov va căuta un investitor privat pentru un nou bloc energetic la Centrala atomo-electrică de la Kozlodui.


Viceprim-ministrul și ministru de finanțe, Simeon Deankov, a declarat deschisă procedura de realizare a unui al 7-lea bloc energetic la Kozlodui. Acolo va fi montat reactorul de 1000 de megawați destinat inițial centralei din Belene. Reactorul de generația a 2-a plus, a fost fabricat deja la Uzinele de la Ijorsk, în Rusia.

Decizia privind înițierea procedurii, luată în ultima ședință a guvernului la propunerea primului ministru Boiko Borisov, nu înseamnă neapărat că la Kozludui va fi construit un nou bloc energetic.

Proiectul se va baza pe principiile pieței, adică bugetul de stat nu va participa sub forma unor credite directe și nu va oferi garanții. Rezultatul final va depinde, deci de găsirea unei mari companii dispusă de a investi între 3 și 4 miliarde euro într-o putere energetică de 1000 de megawați.

În comparație cu proiectul nuclear „Belene”, la care guvernul Borisov a renunțat din considerențe preponderent financiare, noul bloc de la Kozlodui va necesita investiții mai mici întrucât prima centrala atomoelectrică bulgară dispune de infrastructura energetică necesară – în primul rând este vorbă de linii de înaltă tensiune care duc spre potențialii cumpăratori ai energiei produse.

Ideea extinderii primei centrale atomoelectrice bulgare a fost lansată cu 10 ani în urmă. Procedura obținerii unei licențe însă va mai necesita cel puțin 5-6 ani. Noul reactor va putea intra în funcțiune după anul 2023.

Licențele reactoarelor 5 și 6 de la Kozlodui expiră peste cățiva ani. Prelungirea duratei lor de funcționare figurează printre prioritățile guvernului Borisov. În finele lui noiembrie va demara procedura de evaluare a securității de exploatare a celor două reactoare, de către Agenția internațională pentru energie atomică.
XS
SM
MD
LG