Linkuri accesibilitate

Falsele argumente împotriva legii anti-discriminare


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat: Eu nu voi permite ca R.Moldova să rămână ostatică şi nu voi accepta ca oamenii să rămână în izolare, în sărăcie şi fără viitor.


Europa Liberă: Domnule premier, am reţinut că Mitropolia Moldovei acceptă Legea nediscriminare, dar fără sintagma minorităţi sexuale. Vreţi să spuneţi la microfonul Europei Libere, totuşi, cere Uniunea Europeană acest lucru de la Republica Moldova sau nu?

Vlad Filat: „Eu cred că trebuie să începem de la altceva, atunci cînd discutăm despre obiectivul naţional integrare europeană, şi anume să răspundem la o întrebare: Uniunea Europeană vrea să vină în Republica Moldova sau Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova şi-au propus să adere la spaţiul valoric european? Dacă vom avea răspuns la această întrebare, toate celelalte decad. Pentru că trebuie să conştientizăm cu toţii, indiferent de activităţile pe care le avem, de gradul de pregătire pe care îl avem, trebuie să conştientizăm că noi nu avem cum să modificăm principiile şi valorile în baza cărora funcţionează construcţia europeană. Nimeni nu ne roagă şi nimeni nu ne impune să mergem în Europa, asta este opţiunea noastră. Şi atunci dacă noi acceptăm Uniunea Europeană, trebuie să o acceptăm aşa cum este ea. Anumite puncte de vedere pe care le vedem diferit, este posibil să fie aşa, dar ele nu pot să aducă excepţie pentru Republica Moldova, pentru că eu aud toate speculaţiile acestea care sunt de ultimă oră şi îmi pare rău că sunt oameni aparent pregătiţi sub toate aspectele şi care trebuie să înţeleagă cum funcţionează instituţiile în general şi cum urmează a fi administrat acest proces de integrare.”

Europa Liberă: Şi totuşi, poate fi identificată o formulă potrivită pentru proiectul legii anti-discriminare?

Vlad Filat: „Deci toate ţările europene, că au fost speculaţii multe, toate ţările Uniunii Europene fără excepţie au adoptată această lege, fără excepţie, inclusiv şi Grecia, mai mult ca atât şi ţările candidate la Uniunea Europeană au adoptate aceste legi, pentru că este o condiţie obligatorie.”

Europa Liberă: Această lege anti-discriminare a fost în dezbatere şi la reuniunea Sinodului Mitropoliei Moldovei cu reprezentanţii căruia v-aţi întâlnit dvs. Am înţeles că biserica nu este dispusă să accepte legea aşa cum a fost ea propusă de către Guvern.

Vlad Filat: „Toate acele argumente care se aduc împotriva acestei legi sunt false şi acest lucru le-am demonstrat în cadrul întâlnirii cu sfântul Sinod. Ceea ce ţine de familie asta se spune într-o acţiune cinică de manipulare şi de minciună, că vor fi căsătorii între persoane de acelaşi sex, este fals, în lege scrie foarte clar că acest lucru nu va fi permis, deci interzis. Ceea ce ţine de adopţie - la fel, ceea ce ţine de educaţie, în aceeaşi linie, ceea ce ţine de religie, în aceeaşi linie.”

Europa Liberă: Şi totuşi această sintagmă buclucaşă „orientare sexuală” insistă feţele bisericeşti să nu existe în proiectul legii sau să ajungă în lege.

Vlad Filat: „Haideţi să ajungem pînă o să discutăm proiectul de lege, pentru acest proiect de lege nu a fost finalizat în elaborare. Aici apare o a treia întrebare, de unde atîta vâlvă şi atîta scandal atîta timp cît această lege nici nu a fost finalizată în elaborarea la Ministerul Justiţiei şi ulterior care trebuie să fie transmisă la Guvern. Ceea ce am convenit noi cu ÎPS Mitropolit Vladimir este ca pînă la aprobarea legii, în urma elaborării de către un grup foarte larg de oameni care elaborează proiectul respectiv de lege, vom avea discuţii suplimentare şi vom avea consultări. Însă, aşa cum am spus şi cu altă ocazie, poziţia mea rămîne a fi una fermă, eu nu voi permite ca Republica Moldova să rămână ostatică. Eu nu voi accepta ca oamenii din Republica Moldova să rămână în continuare în izolare, în sărăcie şi fără viitor. În acest sens nu doar declar, dar şi voi acţiona.”

Europa Liberă: Da, dar aveţi numai 32 de mandate în Parlament.

Vlad Filat: „Noi avem o coaliţie de guvernare, care şi-a asumat plenar actul guvernării, avem şi titulatura Alianța pentru Integrare Europeană şi eu am ferma convingere că împreună cu colegii din coaliţia de guvernare noi vom acţiona în interesul naţional şi aici este vorba de interes naţional, merge Republica Moldova către o independenţă reală, către o securitate sub toate aspectele reală, or rămîne în continuare să fie ostatică şi într-o stare de incertitudine la capitolul dezvoltare.”
XS
SM
MD
LG