Linkuri accesibilitate

Radarul lui Rogozin


Ofiţer rus la centrul de control al unui radat de tip "Voronezh"
Ofiţer rus la centrul de control al unui radat de tip "Voronezh"

Vitalie Marinuţa: Rusia nu poate să instaleze echipamente militare în regiunea transnistreană fără acordul Chişinăului.


Emisarul Kremlinului Dmitri Rogozin a spus că pacificatorii ruși din Transnistria vor primi armament nou în următorii ani, în cadrul planului mai general de modernizare a forțelor militare rusești. Potrivit agenției RIA-Novosti, Rogozin a mai spus că munițiile aflate în Transnistria din epoca sovietică trebuie fie păstrate în condiții adecvate, fie înlăturate cu totul. Potrivit agenției Itar-Tass, Rogozin a criticat ieri la Tiraspol ceea ce a numit „speculațiile” privind unirea Moldovei cu România, ca și găzduirea de către români a unor instalații în cadrul noului scut anti-rachetă al Statelor Unite și alianței nord-atlantice. Iar presa rusă citează pe larg un articol din Nezavisimaia Gazeta, care, bazându-se pe surse anonime, susţine că ar exista planuri ca în Transnistria să fie plasat un sistem radar de timp „Voronej”, cum există în Kaliningrad. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu ministrul apărării Vitalie Marinuţa.

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa: Republica Moldova este o ţară independentă, suverană, mai avem puţin până va fi şi integră, dar la moment este ţară independent şi suverană. Şi Rusia de asemenea respectă sau ar trebui să respecte integritatea şi suveranitatea noastră. De aceea, fără consimţământul Republicii Moldova, nici în regiunea transnistreană nu poate să se instaleze ceva de tipul radar sau altceva.

Europa Liberă: Atunci când domnul Rogozin spune la Tiraspol că Rusia are de gând să modernizeze echipamentul pacificatorilor ruşi, ce ar putea avea în vedere, despre ce modernizare s-ar putea discuta?

Vitalie Marinuţa: Ştiţi, într-adevăr în regiunea transnistreană sunt forţele pacificatoare. Dar asta nu înseamnă în nici un caz rachete Iskander, radare de diverse tipuri. Aici, dacă e să presupun, este vorba despre echipament uşor, ceea ce ţine de îmbrăcăminte, ceea ce ţine de echipamentul uşor de infanterie - aceasta eu aş înţelege din modernizare. Nu mai mult.

Europa Liberă: În calitatea dvs. de ministru al apărării, aţi putea să explicaţi ce înseamnă un radar „Voronej”, la ce foloseşte el şi ce ar însemna instalarea unui astfel de radar, de exemplu, în Transnistria?

Vitalie Marinuţa: Cred că o astfel de instalaţie dă posibilitatea de a colecta date ce ţin anume de frecvenţele pe care le posedă acest radar, de vizualizare a spaţiului aerian pe un teritoriu destul de mare, ceea ce dă un avantaj, clar lucru, în colectarea informaţiei despre spaţiile aeriene. De aceea, încă o dată repet că sunt ferm convins că Federaţia Rusă, fiind parte componentă a relaţiilor internaţionale, posedând suveranitate şi independenţă, cred că va respecta şi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Şi fără acordul Republicii Moldova nu va face nici un pas în domeniul dat. Totodată vreau să menţionez că la momentul dat suntem ţară neutră şi conform statutului de neutralitate acest lucru este imposibil.

Europa Liberă: S-a speculat că s-ar discuta şi despre instalarea unor sisteme Iskander…

Vitalie Marinuţa: Da, a fost ceva că după exemplul regiunii Kaliningrad… Dar regiunea Kaliningrad este una, iar regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, nu a altei ţări. De aceea eu cred că sunt abordări diferite şi la momentul actual nu cred că Rusia ar putea să primească o aşa decizie, ce nu ar fi benefică nici pentru relaţiile internaţionale ale Rusiei, nici pentru imaginea ei pe plan internaţional şi cred că va fi imposibilă abordarea subiectului în aşa mod.

Europa Liberă: Deci, dvs. excludeţi o astfel de posibilitate?

Vitalie Marinuţa: La momentul actual – da. Dar pe viitor vom vedea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG