Linkuri accesibilitate

In căutarea unei strategii eficiente de protecție a copilului


Viorica Dumbrăveanu: „grupul ţintă în procesul de elaborare a Strategiei nu va fi Ministerul, vor fi copiii.”


Guvernul pregătește o nouă strategie menită să protejeze familia și copilul, care va continua reformele din 2007-2011 menite să plaseze în familii câți mai mulți copii din casele de copii și internate. Diana Răileanu a discutat despre această inițiativă nouă cu Viorica Dumbraveanu, șefa direcției de protecție a familiei de la Ministerul Muncii.

Viorica Dumbrăveanu: „Strategia pentru protecţia familiei şi copilului va fi un cadru de politici în domeniul protecţiei familiei şi copilului, focusată în special pe menţinerea copilului în mediul familial, sprijin familial acordat familiei în contextul creşterii şi educării acestui copil; totodată Strategia va fi direcţionată pe prevenirea instituţionalizării copiilor şi un angajament, considerăm noi destul de îndrăzneţ, este stoparea treptată a instituţionalizării copiilor cu vârsta de la 0 la 3 ani.

Strategia este focusată pe continuarea reformei în domeniul îngrijirii rezidenţiale a copilului. Statistica denotă faptul că numărul copiilor în instituţii s-a redus cu 50 %, dar vreau să menţionez faptul că au rămas încă 50 % şi este vorba de acel contingent de copii care cu regret nu poate fi reintegrat în familia biologică sau extinsă. Este vorba de copii cu necesităţi speciale şi este necesar de a vi dezvoltată o gamă complexă de servicii specializate, chiar cu specializare înaltă pentru reabilitarea acestora şi pentru acordarea suportului corespunzător.”

Europa Liberă: Dna Dumbrăveanu, dacă ne referim la copii de 0-3 ani, acum sunt deja peste aproape 200 de copii instituţuionalizaţi, având această vârstă. Pentru ei ce soluţii aveţi sau pentru mamele care sunt gata să-şi părăsească copilul pe care abia l-a născut. Cum o veţi convinge dacă nu are bani, nu are unde sta, cum o veţi convinge să păstreze acest copil?

Viorica Dumbrăveanu:
„Numărul copiilor care sunt abandonaţi la naştere a scăzut de două ori, dar totuşi numărul copiilor care sunt instituţionalizaţi cu vârsta 0-3 ani, se menţine dinamica stabilă. Sigur că necesită nişte alternative, dar în primul rînd trebuie să acordăm suport acestei mame pentru a menţine copilul respectiv în mediul familial. Aici putem o miză foarte mare pe promovarea în anul curent a unui Regulament al standardelor minime de calitate pentru un serviciu cum este sprijinul familial. Sprijinul este atât financiar, dar nu întodeauna mijloacele financiare rezolvă toate problemele. Totodată este şi sprijinul non-financiar, este vorba de acele programe de suport, este vorba de o consiliere, aspectele date la momentul respectiv cam şchiopătează, de aceea este necesar să fie consolidate. Acestea sunt tendinţele noastre.

Este necesar ca să consolidăm institutul familiei. Da, scade numărul copiilor care sunt instituţionalizaţi, dar cu regret noi avem încă copii care au rămas fără ocrotire părintească. Noi avem copii care sunt în grija unor terţe persoane, fără determinarea unei forme adecvate, legale de protecţie.”

Europa Liberă: Strategia pentru Protecţia Familiei şi a Copilului a pornit cu o serie de consultări. Cît vor dura aceste aceste consultari şi de ce este nevoie de ele?

Viorica Dumbrăveanu:
„S-a pornit cu consultări ca să nu mergem de la central la local, dar inversăm lucrurile. Consultările cu propunerile, sugestiile care trebuie să vină de la nivel local cu problemele existente la nivel comunitar, direcţionate către nivelul central. Pentru prima dată pe lângă consultările care vor fi destul de largi, vom implica consultări la nivel de copii, va fi o participare largă a copiilor. Consultarea lor nu va fi realizată de către Minister, va fi realizată de către profesionişti, vor fi consultaţi copii care au fost dezinstituţionalizaţi, consultarea copiilor care chiar sunt într-un mediu familial, dar care la fel pot să împărtăşe anumite opinii despre formele de protecţie a copiilor. Mai avem abuz în şcoală, avem aspecte de neglijare, chiar şi în mediul familial. Aceasta rămâne a fi o problemă, de aceea grupul ţintă în procesul de elaborare a Strategiei nu va fi Ministerul, dar vor fi copiii.”
XS
SM
MD
LG