Linkuri accesibilitate

Eforturi de combatere a evaziunii fiscale la București


Premierul Mihai Răzvan Ungureanu

In România, evaziunea fiscală reprezentă circa 27% din PIB.


Noua conducere a fiscului romanesc va trebui sa ridice nivelul veniturilor bugetare cu 10 miliarde de euro, a decis guvernul. In primul rând prin combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale, speră premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Mai multe de la Sabina Fati:

Noua conducere a fiscului romanesc va trebui sa ridice nivelul veniturilor bugetare de la 34% din PIB-Produsul Intern Brut, cit sint in prezent, la 40%, ceea ce ar insemna zece miliarde de euro in plus la un Produs Intern Brut de 140 de miliarde de euro, cit este estimat pentru 2012.

Premierul roman, Mihai Razvan Ungureanu l-a demis pe seful fiscului in urma unei analize facute de guvern pe baza datelor primite de la Curtea de Conturi. Este pentru prima data in istoria recenta a Romaniei, cind rapoartele Curtii de Conturi au ca efect caderea unor capete importante. In Romania Curtea de Conturi controleaza potrivit legii „modul de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public”, iar in urma controalelor prezinta rapoarte anuale in fata Parlamentului.

Vorbind despre fosta conducere a fiscului, premierul de la Bucuresti a adus in discutie „masluirea cifrelor”, „subiectivismul inspectorilor fiscali”, „neimplicarea eficienta in combaterea evaziunii fiscale”, „absenta colaborarii cu alte institutii”, cum ar fi bunaoara Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor

Seful guvernului român le-a cerut la mijlocul lunii februarie institutiilor implicate in combaterea evaziunii fiscale, dar mai ales Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe care o numim prescurtat fiscul sa stringa in 60 de zile doua miliarde de euro. Aceasta tinta a fost atinsa doar pe jumatate, iar Sorin Blejnar si-a pierdut fotoliul de sef al fiscului, atit pe fondul neregulilor descoperite de Curtea de Conturi, cit si a anchetelor jurnalistice care au scos la iveala ca acesta nu poate sa-si justifice o parte din avere. Sustinut de principalul partid aflat la guvernare in Romania, fostul sef al fiscului a fost totusi retrogradat si se pregateste sa devina director al Directiei pentru controlul marilor averi tot in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Premierul roman ar vrea sa mareasca bugetul de stat prin reducerea evaziunii fiscale si deci a economiei gri, care potrivit directorului Serviciului Român de Informatii este de circa 27% din Produsul Intern Brut. Principalul sector care alimenteaza aceasta economie nefiscalizata este agricultura cu 60%, urmata de zona constructiilor si a turismului, plus tigarile si alcoolul.

Ideea primului ministru roman Mihai Razvan Ungureanu de a micsora evaziunea fiscala este curajoasa, dar greu de pus in practica, mai ales in perioade de criza economica, cind economia neagra prolifereaza mai mult decit in alte situatii.
XS
SM
MD
LG