Linkuri accesibilitate

America de Sud și regimurile sale de stînga


Pe ansamblu, starea stîngii latino-americane este în declin.


In Franta, stinga politica pare sa revina in forta. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela care este starea stingii pe un continent unde unele dintre formulele sale au ramas nealterate timp de decenii: America de Sud.

Saptamina trecuta, Argentina, condusa de Christina Fernandez de Kirchner, a nationalizat o firma petrolifera spaniola. Nationalisti argentieni si din alte parti in America Latina au salutat decizia cu entuziasm. Dar pe ansamblu starea stingii latino americane este in declin.

Port-drapelul ei, Hugo Chavez, presedintele Venezuelei are cancer. In Cuba, regimul liberalizeaza incet-incet economia pentru a incerca sa se salveze. Revenind la cazul nationalizarii din Argentina, punctul de vedere al autoritatilor este ca o tara cu ambitiile de crestere economica avute in vedere la Buenos Aires nu-si poate permite sa toleze exploatarea resurselor de catre multi-nationale, care nu sint disupuse sa reinvesteasca acolo.

Dar nationalistii populisti au contra-replici si nu putine pe continent, in mod special in Brazilia. Dupa criza financiara de acum un deceniu, Argentia urmeaza un model etatist: restrictioneaza importurile, controleaza cursul de schimb si preturile, si foloseste fondul de pensii si rezervele Bancii Centrale pentru a plati datorii.

La fel procedeaza si Venezuela, devenita strict dependenta de petrol, sub regimul Chavez. In Ecuador, presedintele Rafael Correa da in judecata ziaristi, care-i investigheaza maniera in care administreaza tara. Alte tari conduse de stinga radicala, Bolivia si Nicaragua ramin intre cele mai sarace din America de Sud.

La recentul Summit al Americilor, presedintele Statelor Unite, Barack Obama spunea ca mode vechi de stinga si de dreapta nu mai sint relevante si ca ceea ce e important este intarirea institutiilor si cresterea economica. „Faci afaceri intr-o tara cind stii ca societatea respectiva functioneaza bine si ca regimul este unul legitim, care are grija de populatie”-a spus Obama. In vizunea presedintelui tari care intra in aceasta categorie sint Chile, Mexic, Peru si Uruguay - toate conduse de presedinti cu vederi pragmatice, de centru.

Brazilia este tot un astfel de caz. Presedinta a fost in anii ’60 parte a gherilelor de stinga, dar acum privatizeaza cele mai mari aeroporturi si atrage o multime de investitii straine. In aceeasi categorie intra si Columbia. Argentina are si ea o crestere economica remarcabila. Citat de Washington Post, expertul economic Christopher Sabatini crede ca asa vor continua sa stea lucrurile cit timp pretul unor resurse pe care le are ramine ridicat. Dar masuri populiste nu sint de natura sa mentina un flux pozitiv de investitie straina fara de care chiar si exploatarea resurselor va avea de suferit, pe termen lung.
XS
SM
MD
LG