Linkuri accesibilitate

Bulgaria și imigranții săi


80 000 de tineri bulgari studiază acum în străinătate.


175 000 de imigranți economici bulgari au părăsit țara anul trecut, arată un raport al Ministerului bulgar de externe. În perioada tranziției numărul celor care s-au stabilit în străinătate a depășit 2 milioane. Cu atât a scăzut populația Bulgariei conform datelor recensământului din 2011. În lista țărilor cu mari comunități de imigranți bulgari conduce Turcia cu 500 000 – cea mai mare parte etnici turci, urmează SUA și Grecia – cu câte 300 000. Alte destinații preferate rămân Spania, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada și Cipru.

A crescut și numărul studenților bulgari în afară țării. 80 000 de tineri studiază acum în străinătate. În ultimii trei ani universitățile britanice au devenit cele mai atractive. Numărul studenților bulgari acolo s-a triplat.

În perioada tranziției din diferite motive 233.000 etnici bulgari au revenit înapoi în țară. Jumătate au studii medii, 34% - studii superioare. Cel mai mulți bulgari au venit din Republica Moldova, Ucraina, Rusia și Macedonia.

Un studiu al institutului „Societatea deschisă” arată că numărul imigranților bulgari nu este înfluențat de piedicile formale și de refuzul unor state de a-și deschide piețele de muncă ci de factori economici interni. Decizia de imigrare este motivată în primul rând de șomajul și de deteriorarea condițiilor de viață în Bulgaria. Nedeschiderea piețelor de muncă nu descurajează imigrația. Numărul bulgarilor în Germania de pildă a crescut cu același procent ca cel din Spania - țara care și-a deschis piața de muncă.

Cu adâncirea crizei unele țări europene precum Grecia și-au pierdut din atractivitatea dar totuși zeci de mii de bulgari continuă să lucreze – majoritatea într-un mod ilegal, în agricultura elenă.

În ultimii doi ani transferurile bănești ale imigranților au depășit ca volum investițiile străine. În 2011 în Bulgaria au fost trimise numai prin transferuri bancare 760 de milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG