Linkuri accesibilitate

Getatchew Mekuria & The Ex


Punk și jazz african.O combinaţie cu totul inedită astăzi, punk şi jazz african, adică trupa olandeză The Ex şi saxofonistul etiopian Getatchew Mekuria, cu albumul Moa Anbessa, înregistrat în aprile 2006, parte într-un studio din Olanda, partei în concert în Franţa.

Steve Taiclet – unul din comentatorii muzicali de pe reţea – ne spune despre Getatchew Mekuria că e un legendar „ethio jazz saxophonist”.

Explicaţia acestei clasificări - „ethio jazz saxophonist” - e relativ simplă: Mekuria e unul din muzicienii ce apar în vestita colecţie „Ethiopiques”, care adună - în cele peste 20 de volume, dacă nu mă înşel, ale sale - jazz-ul cîntat în Etiopia din anii 70 încoace.

După ce i-au ascultat albumele din anii 70, The Ex l-au invitat în 2004 pe Mekuria în Olanda, pentru ca să ia parte împreună cu ei la un proiect numit „The Instant Composers Pool”, un grup de improvizaţie liberă – un fel de jam session instituţionalizat, dacă vreţi.

Rezultatele colaborării dintre The Ex şi Mekuria la „The Instant Composers Pool” au fost atît de spectaculoase încît olandezii l-aui chemat pe etiopian din nou în Olanda în 2006 şi aşa apărut „Moa Anbessa”, albumul pe care îli ascultaţi azi, o colecţie de piese etiopiene înregistrate de Mekuria, The Ex şi cîţiva prieteni la bass, clarinet, sax, trombon, şi orgă.

Punk, free jazz şi incantaţii etiopiene, într-o combinaţe perfectă a ghitărilor hard de la The Ex cu instrumentele de suflat, în special saxofonul lui Mekuria …

Aflăm din fila de prezentare a albumului „Moa Anbessa” că Mekuria a avut o adevărată revelaţie cînd a încercat să transcrie partitura unei astfel de incantaţii războinice – pe numele ei Shellela - pentru saxofon, şi ni se spune că un bun exemplu al acestei revelaţii este piesa numărul 10, „Tezaleg Yewtentu”. O ultimă informaţie, Getatchew Mekura are peste 70 de ani.

Getatchew Mekuria & The Ex, Moa Anbessa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG