Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Serviciile secrete trec în subordinea primului ministru


Premierul Boico Borisov
Premierul Boico Borisov

Un Consiliu de Securitate Națională, prezidat de primul ministru, va coordona activitatea tuturor serviciilor secrete.


La Sofia, premierul Boiko Borisov vrea să îşi întărească controlul asupra serviciilor secrete şi aceasta este ceea ce a decis la ultima şedinţă a Consiliului de Securitate din Bulgaria. O relatare de la Petiu Petkov.

Deciziile adoptate în cadrul primei ședinte a Consiliului de securitate națională din mandatul președintelui Rosen Plevneliev au marcat întărirea controlului premierului Boiko Borisov asupră serviciilor secrete. El a preluat de la Plevneliev controlul asupră Serviciului de informații externe și cel de informații militare. Într-un mod surprinzător atât opoziția de dreaptă cât și foștii comuniști au votat în favoarea deciziei.

Borisov a declarat : „la 22 de ani de la revoluție serviciile secrete au ieșit din sectorul gri”. Lui Plevneliev va fi subordonat numai Serviciul național de pază.

Până la finele anului în Parlament vor fi depuse proiectele de legi pentru securitatea națională, pentru serviciul de informații externe, cel de pază și cel de informații militare. Legile vor fi adoptate în ajunul alegerilor parlamentare din 2013.

Consiliul de securitate națională, prezidat de primul ministru, va coordona activitatea tuturor serviciilor secrete.

Până acum aceasta funcție a fost exercitată practic de către consilierul primului ministru Rumen Milanov care a fost demis fără explicații cu căteva zile în urmă inclusiv din postul de director al Agenției de combatere a corupției. La plecare Milanov a avertizat că o concentrare de putere în sectorul securității este contraproductivă și periculoasă.

Ministrul de interne Țvetan Țvetanov a respins acuzațiile opoziției că se încearcă transferul de prerogative din serviciile secrete – în special Agenția pentru securitate națională /DANS/ spre Serviciul național de combatere a crimei organizate în cadrul ministerului de interne.

Ex-premierul și lider al Partidului socialist Serghei Stanișev a acuzat guvernanții că neglijează securitatea energetică. Socialiștii critică renunțarea la proiectul nuclear Belene și au început colectarea de semnături în vederea organizării unui referendum pe aceasta temă. Stanișev a definit drept artificii ideile premierului Borisov privind instalarea la centrala de la Kozludui a reactorului destinat centralei din Belene.
XS
SM
MD
LG