Linkuri accesibilitate

Moldova - paradisul infractorilor


Vitalie Ciobanu: puterea se arată incapabilă să oprească dezmățul criminalității.


Tradiția sărbătorii de 1 Mai a fost respectată și în acest an. Lupta decisivă s-a dat pentru ocuparea Pieței Marii Adunări Naționale. Câștig de cauză a avut PLDM și sindicatele afiliate, comuniștii au trebuit să se mulțumească cu scuarul din fața Operei, acolo unde PCRM a adunat un număr mult mai mic de adepți decât „mareea roșie” cu care Voronin amenințase să inunde Moldova. Până să ajungă la Operă, comuniștii au blocat Bulevardul Ștefan cel Mare: cum se zice, un 1 Mai muncitoresc cu infracțiuni, pentru care, potrivit autorităților, PCRM va trebui să dea socoteală.

De altfel, infracțiunile, în marea lor diversitate, țin capul de afiș al presei în această perioadă. Știrile despre asasinate și atacuri banditești lasă impresia că Republica Moldova este un paradis al răufăcătorilor. Acum două săptămâni a explodat mașina directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Omul, din fericire, a scăpat cu răni ușoare. Poliția consideră că a fost un atentat cu bombă și a deschis un dosar penal. O altă crimă dar cu deznodământ tragic, a avut loc recent la Orhei, unde s-au tras focuri de armă ca într-un western. Din informațiile difuzate până acum, rezultă că în felul acesta înțeleg bandele de gangsteri să-și regleze conturile, punând în pericol viața cetățenilor care s-ar fi putut afla în preajmă.

Protagoniștii multor infracțiuni sunt foști sau actuali angajați de la Interne. Fenomenul complicităților ascunse – poliție, lumea interlopă, servicii secrete – a fost denunțat în repetate rânduri, presa a publicat investigații amănunțite, dar fără niciun ecou. Lipsa de eficiență în combaterea crimei organizate imprimă o imagine foarte proastă reformei în Republica Moldova, reformă plătită generos cu granturi din Occident. În culoarele puterii există pesemne și această părere: decât să-i dai afară pe polițiștii corupți, mai bine-i păstrezi în sistem, șantajându-i, le arondezi loialitatea...

Comunicatele oficiale prezintă mereu același model de biografie criminală: asasinate, încarcerări, evadări, sejururi în străinătate, reveniri periodice în Moldova la nunți, cumătrii și botezuri (exact moravuri siciliene, ca în Nașul lui Coppola!) apoi, o ultimă secvență, în care vajnicul șef interlop este găsit ciuruit într-o mașină de lux la marginea pădurii...

Delincvenții sunt peste tot. Acum câteva zile a fost bătut crunt în parcarea subterană a unui supermarket din Chișinău fiul ministrului Sănătății. De data aceasta, poliția a acționat rapid, i-a prins pe făptași, dar trebuie să constatăm că siguranța cetățeanului, indiferent de rangul său social, este grav amenințată în Moldova, și ferească domnul să-nceapă oamenii să-și facă singuri dreptate!

Avem și un alt tip de criminalitate, mai ascunsă, mai sofisticată. În fiecare lună aflăm despre un nou atac raider asupra sectorului bancar. Ultima victimă este Banca de Economii – instituţie cu capital majoritar de stat, unde infractori cu „gulerașe albe” obțin decizii judecătorești ilegale care îi ajută să pună mâna pe capitalul unor acţionari privați ai băncii. Siguranța depunerilor este compromisă, iar populația jefuită, întrucât la Banca de Economii își țin banii majoritatea pensionarilor și tot prin această instituție statul operează plățile sociale. Autoritățile manifestă o ciudată indiferență față de atacurile raider: Procuratura, Ministerul de Finanțe, serviciile secrete, Curtea de conturi, Garda Financiară, Parlamentul...

Moldova devine pe zi ce trece un teritoriu fără lege. Există o seamă de obiective ambițioase în programul de guvernare, care definesc osatura unui stat de drept, însă puterea de la Chișinău nu le ia în serios, de vreme ce se arată incapabilă să oprească dezmățul criminalității.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG