Linkuri accesibilitate

Majorarea de salarii demnitarilor nu va împovăra bugetul


Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruta

Ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa crede că sporul salarial va avea şi un efect anticorupţie.


De la 1 iulie, demnitarii moldoveni, inclusiv miniștrii și deputații, ar urma să primească salarii majorate cu aproape 60%. Guvernul spune că mărirea este necesară pentru a-i feri de ispita corupției. Iar ministrul finanțelor, Veaceslav Negruța, declară într-un interviu acordat Lilianei Barbăroșie că salariile majorate ale politicienilor nu vor fi o povară prea mare pentru bugetul de stat. Astfel, preşedintele Parlamentului ar urma să ridice lunar cu 4.200 de lei mai mult, premierul - cu 3.400, miniştrii şi viceminiştrii - cu peste 3.000 de lei, deputaţii ar urma să primească salarii de la 10.000 de lei în sus, iar şeful statului - un salariu de 15.000 de lei. Asta în timp ce salariul minim pe economie este de 1.100 lei. Intenţia guvernului a fost criticată dur în presă, iar unul din demnitarii vizaţi, Marian Lupu a declarat că nu o va susţine.

Europa Liberă: Dl ministru, de unde bani într-o perioadă de austeritate?

Veaceslav Negruţă: Sunt bani prevăzuţi în Legea bugetului de stat. Acei funcţionari publici care deja beneficiază de această creştere operată de la 1 aprilie, banii sunt deja bugetaţi. Ceea ce ţine de persoanele cu demnitate publică, abia în luna iulie va fi probabil operată majorarea. Suma totală este de 56 de milioane. Poate părea că e cea mai mare majorare, dar de fapt vizează un număr relativ mic de oameni cu o anumită responsabilitate sau demnitate publică şi costul este relativ mic, dacă comparăm cu alte majorări.

Europa Liberă: Cum explicaţi nevoia acestor majorări, că tot s-a vorbit de rău despre ele?

Veaceslav Negruţă: Pentru a demotiva corupţia, pentru a demotiva alte interese care pot ghida un funcţionar care vine în aceste funcţii, e nevoie să aibă o recompensă care ulterior să nu-l pună în situaţii dificile, să dea explicaţii în faţa instanţei. Măsură respectivă nu este născută acum. Ea era prevăzură încă în legea 235 aprobată în 2008 sau 2009, dacă nu greşesc. Legea respectivă prevedea majorarea etapizată a salariilor în domeniul respectiv. Este urmare a unei reforme ce ţine de administrarea publică şi forma de salarizare în domeniul public. Este adevărat şi alt lucru. Funcţionarii publici, având diferite adaosuri, inclusiv cu vechimea în muncă încasează sub formă, de venit net mai mult decât şeful instituţiei din simplu motiv că este om cu demnitate publică care nu are acele adaosuri, nu are drepturi ca funcţionarul public.

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că subalternii dvs. primesc mai mult decât dvs. ?

Veaceslav Negruţă: Da, se întâmplă şi aşa. Un şef de direcţie poate să aibă un venit lunar mai mare decât un ministru, din simplul motiv că dânşii au dreptul la diverse adaosuri, suplimente, iar un funcţionar cu demnitate publică nu are dreptul la nici un fel de adaosuri. Nu este permis de lege şi nu se bugetează, nu e voie.

Europa Liberă: Dar aveţi o explicaţie pentru faptul că atunci când este vorba despre majorări pentru profesori, de exemplu, e vorba de 10,12,20 la sută, iar când e vorba despre demnitari – de 50 la sută?

Veaceslav Negruţă: Dacă ne uităm istoric cum a avut loc procesul de majorare la profesori, vedem că au fost mai multe etape în care salariul lor a crescut cu mai mult de 70 la sută. Nu s-a făcut o dată creşterea, dar a fost 25, 25 şi apoi din nou în 2001 majorări etapizate.

Europa Liberă: Şi categoriile care acum vor beneficia nu au mai avut majorări?

Veaceslav Negruţă: Nu. Nu au fost majorări la salarizarea funcţionarilor publici, nici la cei cu demnitate publică. Vedeţi că înainte de a le cere ceva oamenilor care sunt în acest funcţii de demnitate publică, evident trebuie să aibă şi o acoperire sub formă de salarii pentru muncă şi responsabilitatea pe care ulterior trebuie să le-o contabilizezi, monitorizezi. Este adevărat că salariile funcţionarilor cu demnitate publică sunt relativ mari în comparaţie cu cele ale altor angajaţi, inclusiv din sectorul bugetar. Dar trebuie să existe o comparabilitate a obligaţiunilor şi responsabilităţilor care revin unei funcţii. Este cunoscut faptul că mulţi care sunt în afara sectorului bugetar, de exemplu şefi de întreprinderi, pretind că în sector aşa sunt salariile şi pentru o muncă bună trebuie să fie şi salariul pe măsură. Este adevărat. Aceiaşi trebuie să fie şi aici. Dar, trebuie să fie şi bunul simţ la mijloc. Pe de altă parte, oamenii când se angajează într-o funcţie cu demnitate publică ştiu exact care sunt cerinţele şi care sunt beneficiile din această situaţie.

Europa Liberă: Chiar credeţi că corupţia se va reduce în rezultat?

Veaceslav Negruţă: Eu sper şi, prin tot ce pot face şi îmi stă în puteri, contribui la aceasta.
Previous Next

XS
SM
MD
LG