Linkuri accesibilitate

„Să ne introducem câte olecuţă în familia europeană....”


Părintele Pavel Borșevschi.
Părintele Pavel Borșevschi.

Pavel Borşevschi: „Legea trebuie să fie adoptată, adaptată la condițiile Moldovei.”


Valentina Ursu în dialog cu Pavel Borşevschi.

Pavel Borşevschi: „Legea trebuie să fie adoptată. Trebuie să ne învăţăm, moldovenii, odată pentru totdeauna, că noi când auzim de o denumire noi ne speriem. Ca şi înregistrarea cultului islamic.

Numai că trebuie să fie clarificată această lege, mai bine de spus de integrat în societate acei musulmani. Nu imediat îi puneţi în rând cu cultul creştin ortodox, care are două mii de ani aici. Trebuie foarte bine să se înţeleagă că la noi este o cultură. Noi nu putem veni cu, de exemplu, mentalitatea europeană la noi în Moldova. Noi trebuie încă să ne introducem câte olecuţă în familia europeană.”

Europa Liberă: Bine, dar biserica nu ne învaţă să condamnăm păcatul, dar nu persoana?

Pavel Borşevschi:
„Când vorbim de însăşi legea, doar acolo este numai un punct în ceea ce priveşte homosexualii, dar mai sunt şi alte puncte. Eu nu le-aş da niciodată dreptul de adopţie a copiilor. Atunci loc le dau libertate, dar copilul acela îl lipsesc de libertate. Că aceşti homosexuali o să-l înveţe să facă ca dânşii.”

Europa Liberă: Dar Constituţia scrie negru pe alb, că familia se creează dintre bărbat şi femeie.

Pavel Borşevschi:
„Aşa-aşa. Dar în celelalte – dreptul de a face paradă, păi dacă eu n-am o ureche, sau îmi lipseşte un deget, nu trebuie să fac paradă pentru ca să lămuresc pentru toţi că eu sunt fără o ureche. Aşa şi aici: vrei să faci păcatul tu – fă-lă-l, dar să ştii ce ai pentru asta.

Iată biserica de fapt, aşa cum aţi spus Dumneavoastră, întotdeauna a zis: iubeşte-l pe păcătos, dar păcatul lui condamnă-l. Adică asta este legea medicilor - condamnă boala, dar pe bolnav iubeşte-l; e acelaşi lucru. Noi, când vine cineva la spovedanie zicem: de vreme ce ai venit la doctor, să nu te întorci nevindecat. Iată noi am vrea să vindecăm, pentru că totuşi consider că aici e vorba de o îndepărtare de un mod normal al vieţii. Tot ce nu dă naştere, ucide, nimiceşte. Pe urmă smochinul neroditor, Hristos Dumnezeu a zis că va fi ar în foc. Ei, arătaţi-mi plodul acestui cuplu, plodul lor. Plodul dintre soţ şi femeie îl vedem.”

Europa Liberă: Până la urmă ce va spune biserica? Să fie adoptată Legea anti-discriminare sau nu?

Pavel Borşevschi:
„Biserica nu se amestecă în ordinile şi în tot ce face statul. Noi putem recomanda.”

Europa Liberă: Să adopte această Lege anti-discriminare sau nu?

Pavel Borşevschi:
„Statul bisericii a fost şi este dintotdeauna morala. Dar dacă suntem şi creştini morala creştină, trebuie să rămână superioară. În primul rând trebuie să aveţi în vedere că atunci când voi vreţi să daţi un drept unor minorităţi să nu fie în sărăcia majorităţii. Să nu sărăcim. Şi atunci când cedăm să nu pierdem din ceea ce de fapt ne face pe noi să fim cine suntem.”

Europa Liberă: Dar oamenii de pe pământ toți sunt fiii Domnului.

Pavel Borşevschi:
„Nimeni nu zice nimic, dar mie îmi place să fie o familie întreagă. Pentru că Hristos când priveşte la noi nu priveşte la culoare, sau la faptul că suntem eu creştin, iar tu musulman. La icoana lui toţi privesc şi ne pe toţi să ne mântuim. Dar totuşi, repet, e bine când oamenii şi naţiunile sunt aşa cum sunt ele. Că noi nu ne străduim să le modificăm după cineva.”

Europa Liberă: Dar părintele Pavel acum vorbeşte diplomatic? Sau spune totuşi părerea?

Pavel Borşevschi:
„Părintele Pavel nu i-a plăcut niciodată să meargă în rând cu toţi într-un pas înainte spre libertate păşind. Mama nu m-a lăsat să intru în partid, în comsomol, în pionerie nu m-a lăsat. Lui Dumnezeu oamenii îi plac diferiţi, aşa cum sunt ei, fiecare cu darul lui de la Dumnezeu. Păcatul ni l-am însuşit noi şi păcatul ne pune într-un rând pe toţi. Păcătoşi înseamnă degradat.”

Europa Liberă: Dar prin da sau nu, trebuie această lege adoptată?

Pavel Borşevschi:
„Adaptată la condiţiile Moldovei, dar la care Moldova? Acolo unde libertatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca pe cel mai mare dar, chiar şi atunci când omul vrea să aleagă păcatul. Biserica nu poate zice da sau nu. Biserica zice: gândiţi-vă bine ce faceţi, că o să răspundeţi fiecare dintre voi.

Eu, de exemplu, i-aş pune în lege, pentru ca să-i menţin ca această lege să-i aducă la viaţa normală şi pe ei. Că legea, da, ce înseamnă da-ul acesta, au nu-ul? Mie când cineva îmi refuză, sau când mă primeşte, hai vină aşa cum eşti tu, stai, frate - sunt de acord. Dar totuşi, eu intru într-o societate, o societate care are aşezăminte de acum, are tradiţii.

Eu trebuie să mă conformez cumva. Eu nu pot să vin să zic că eu sunt ceea ce am venit eu, cu ale mele păcate, dacă ele sunt curente. Deci, numai aşa. Nici să nu strigăm unul la celălalt pe străzi, să ne aşezăm la masă, să vorbim, să ne avem aşa cum suntem şi să ne stimăm.”

Europa Liberă: Cât de tolerantă este astăzi biserica?

Pavel Borşevschi:
„Ca şi de două mii de ani. Hristos Mântuitorul n-a mers împotriva fariseilor, cărturarilor, saducheilor. Şi nici după Înviere nu s-a dus să le arate lor cine suntem noi, că venim noi la putere, lasă că vă arăt eu. El s-a dus la cei care l-au iubit.”*
XS
SM
MD
LG