Linkuri accesibilitate

200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia


Pe Victor Ponta l-au ajuns blestemele lui Boc (Evenimentul Zilei)

Editia de azi a Evenimentului zilei scrie despre protestele de la Chisinau impotriva anexarii Basarabiei de catre Imperiul Rus, in 1812. Se relateaza despre manifestatia organizata de Consiliul Unirii si Actiunea 2012. Mii de persoane, drapele tricolore, pancarte, lozinci, cantece patriotice si pro-unioniste pe un traseu pornind de la Piata Marii Adunari Nationale, spre Ambasada Rusiei, dar si a Turciei, adica aproape 10 kilometri. Stirea il citeaza pe presedintele Forului Democrat al Romanilor din Moldova, Nicolae Dabija, pentru care anexarea Basarabiei a fost un act impotriva vointei poporului si a istoriei, o greseala care trebuie reparata. Tot aici se dau detalii despre contramanifestatia unor organizatii pro-moldoveniste si filoruse, la care ar fi participat cateva sute de persoane. In numele lor, este citat Mihail Barbuz: si pentru acesti manifestanti este o zi de doliu, din pricina ca Rusia s-a oprit la Prut si nu a ajuns la Siret, la hotarul istoric al Moldovei Mari, a declarat domnia sa. Cotidianul romanesc pomeneste masurile luate de politie, pentru a asigura ordinea publica in timpul acestor manifestatii.

Analistii din presa de la Bucuresti il avertizeaza pe premierul Victor Ponta ca, odata ce a primit tot ceea ce-si dorea, adica guvernarea, se afla in punctul din care mai degraba cazi decat te ridici. Pentru el, se subintelege din mai multe articole din presa de azi, batalia este sa nu dezamageasca prea tare, si nu sa obtina mai multa simpatie din partea alegatorilor. Or nu e deloc usor!

In Evenimentul zilei, Sebastian Lazaroiu crede ca pe Victor Ponta l-au ajuns blestemele lui Boc: trebuie sa indeplineasca ceea ce-i reprosa democrat-liberalului ca nu face: trebuie sa mareasca salariile, pensiile, sa creasca si veniturile populatiei, si incasarile la buget. Lazaroiu observa ca procentul celor care cred ca tara se indreapta in directia cea buna a crescut spectaculos dupa instalarea guvernului USL. In loc sa fie un cadou pentru primul ministru, e curata ghiulea legata de picioare. De aceea, Ponta vorbeste tot mai putin despre ce va face pana la legislativele din toamna si tot mult mai mult despre anul viitor.

Pe site-ul ziare.com, Iulian Leca sustine ca presedintele Traian Basescu nu-i va face lui Victor Ponta cadoul unei atitudini conflictuale. De aceasta data, „in ciuda provocarilor si manusilor aruncate la poarta Cotroceniului”, strategia e alta decat in cazul fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu. Romanii sunt sleiti de scandalurile din lumea politica, seful statului stie asta la fel de bine ca si Ponta. Exista deci, spune comentatorul, „toate premisele unei coabitari mute. E un razboi niciodata afisat, fara soldati si care se desfasoara pe un front invizibil”, iar guvernul Ponta are deja un handicap: a ramas fara discurs si fara program, amandoua rezumabile in refrenul Jos Basescu.
XS
SM
MD
LG