Linkuri accesibilitate

Literatura artistică este de fapt un dialog cu sine


Anastasia Primov: „Dacă tinerii nu vor înţelege că citind cărţi artistice ei ar putea să-şi îmbogăţească trăirile şi viaţa interioară ei nu vor citi...”


Anastasia Primov: „Eu citesc cărţi pe domeniul profesional, pentru creştere este un instrument foarte bun pentru aţi ridica nivelul profesional. Atunci când am nevoie de sublimare sau de fugă de la o anumită problemă sau realitate care nu îmi place citesc cărţi artistice, care sunt un foarte bun comunicator cu tine însuţi.

Pentru că există o vorbă, că noi vedem în cărţi ceea ce se întâmplă în noi, dar citind asta, ca fiind lucruri întâmplate la altcineva, noi ne abstractizăm de la propria problemă, ceea ce este complicat de foarte dese ori. Şi atunci, literatura artistică este de fapt un dialog cu sine.”

Europa Liberă: De ce la noi se creează impresia că tinerii renunţă la cărţi, se informează pe internet şi cartea într-un fel îşi pierde valoarea?

Anastasia Primov:
„Eu evit să generalizez. Eu cred că sunt mulţi tineri care citesc, fie că asta este impus de sistem şi asta este o problemă dacă tu citeşti pentru că trebuie pentru programul şcolar. A propos, nu toate cărţile care sunt acum prescrise de programul de învățământ sunt cele mai bune pe care eu le-am citit ulterior pe parcursul vieţii. Eu „Pădurea spânzuraților” nu am putut să o finisez, dar pe Dostoievski l-am citit cu plăcere.

Citesc tinerii pentru că trebuie sau sunt o categorie de tineri care iubesc să citească. Şi eu ştiu grupuri de lectură spre exemplu, grupul „Citesc, deci sunt sexy” pe Facebook îl puteţi găsi acolo sunt foarte multe persoane care lecturează şi pun titluri de cărţi pe pagina de Facebook, împrumută cărţi. Deci, iniţiative de a spori numărul de tineri care citesc şi interesul faţă de carte la moment în Chişinău sunt.”

Europa Liberă: Dar ele sunt puţine aceste iniţiative, de ce?

Anastasia Primov:
„Pentru că nu există o cultură a lecturii la noi, a lecturii din plăcere. Dacă omul nu înţelege că citind cărţi de specialitate asta îi poate spori lui nivelul profesional şi respectiv veniturile el nu va citi. Dacă tinerii nu vor înţelege că citind cărţi artistice ei ar putea să-şi îmbogăţească trăirile şi viaţa interioară ei nu vor citi, pentru că nu le trebuie, pentru că există televizor, există calculator.”
XS
SM
MD
LG