Linkuri accesibilitate

Demisia ministrului plagiator


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Rămîne de neînţeles întîrzierea cu care premierul a decis îndepărtarea lui Mang din guvern.


Chiar şi atunci cînd şi-a anunţat demisia, ministrul Educaţiei Ioan Mang a repetat placa ştiută, cum că este victima unei maşinaţiuni a adversarilor politici. Nu ştiu la ce conspiraţie tenebroasă se gîndesc dl Mang şi primul ministru Victor Ponta, dar lucrurile sînt clare ca lumina zilei: Ioan Mang, profesor la Universitatea din Oradea, a copiat texte ştiinţifice ale unor cercetători japonezi, chinezi şi israelieni. Le-a copiat pînă la punct şi virgulă, fapt pentru care a fost supranumit „dl Xerox” sau „dl Copy-paste”. Dovezile prezentate de ziarişti erau mai mult decît convingătoare, autorii plagiaţi confirmaseră furtul, numai cel în cauză se obstina să nege evidenţa, pretinzînd ba că totul e o făcătură, ba că articolele incriminate nu sînt ale lui, deşi îi poartă semnătura ş.a.m.d. Acest circ a durat mai bine de o săptămînă, graţie premierului Ponta care i-a cîntat ministrului în strună vorbind şi el despre un posibil complot urzit de către partidul care pînă mai ieri s-a aflat la guvernare. În final, studiile plagiate ale lui Mang au ajuns la Comisia de etică a Ministerului Educaţiei. Să sperăm totuşi că membrii acestei comisii vor rezista presiunilor politice şi vor denunţa, oficial, un plagiat care se vede, de la distanţă, cu ochiul liber.

Rămîne însă de neînţeles întîrzierea cu care premierul a decis îndepărtarea lui Mang din guvern. Dl Ponta are studii superioare, a redactat lucrări ştiinţifice, e jurist şi ştie ce înseamnă un plagiat. Ar fi trebuit să reacţioneze imediat şi să nu prelungească o agonie inutilă. Dacă a prevalat solidaritatea de partid, atunci a optat pentru o atitudine păguboasă.

În ce-l priveşte pe Ioan Mang, nu sînt multe de spus. Personajul a arătat un tupeu incredibil şi s-a încurcat în minciuni, una mai sfruntată decît alta. Sigur, e conştient că în joc e nu numai postul de ministru ci şi statutul său de profesor universitar pe care, conform legii, îl va pierde dacă se va dovedi frauda. Dar nu cumva tupeul lui Mang vine şi din faptul că plagiatul, cum bine se ştie, a devenit o practică foarte răspîndită în sistemul universitar românesc? Lucrările de licenţă şi de masterat se cumpără de pe internet, doctoratele se acordă cu mare uşurinţă, puţină lume respectă cu adevărat proprietatea intelectuală. Iată de ce Mang se consideră, sincer, o victimă: dacă n-ar fi fost descoperit ar fi continuat să plagieze nestingherit, ca mulţi alţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG