Linkuri accesibilitate

Ne aşteptăm la o compensare a efectelor negative prin efecte pozitive de la altă piaţă, CSI


Veaceslav Negruță rezumă concluziile negocierilor cu misiunea FMI.


Economia moldoveană a încetinit semnificativ și va spori anul acesta cu doar trei la sută, în jumătate față de anul trecut. S-a redus comerțul intern și extern, producția industrială și suma de bani trimisă de moldovenii din străinătate. Constatările au fost făcute de misiunea Fondului Monetar Internațional și anunțate joi de șeful misiunii Nikolay Gueorguiev împreună cu premierul Vlad Filat. Dar primul ministru a dat asigurări că guvernul va lua măsuri de răspuns pentru a reduce cheltuielile bugetare și găsi noi surse de venit. Aceste asigurări au fost repetate într-un interviu acordat astăzi Valentinei Ursu de ministrul finanțelor, Veaceslav Negruță:

Veaceslav Negruţă: „Au fost două săptămâni unde am făcut o analiză a situaţiei care există, nu doar în Republica Moldova, dar şi în regiune şi în ţările din Uniunea Europeană. Având în vedere că efectul anumitor evoluţii şi al anumitor fenomene care se întâmplă pot să aibă implicaţii directe asupra Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi economia va fi în descreştere?

Veaceslav Negruţă:
„Şi respectiv, având în vedere şi analiza pentru primele patru luni pe anumiţi indicatori economici, au fost ajustaţi anumiţi parametri macroeconomici. Respectiv, şi creşterea economică a fost revizuită, în sensul reducerii ritmului de creştere pentru 2012 la trei procente, luând în consideraţie şi inflaţia, că avem aşteptări inflaţioniste mai mici, va fi inflaţia în jur de cinci la sută. Respectiv şi ritmurile de creştere pentru exporturi, pentru importuri au fost mai temperate, reieşind din tendinţe, de constrângerea consumului de pe pieţele partenerilor noştri comerciali.

Evident revizuind parametrii macroeconomici suntem în situaţia să constatăm că e nevoie şi de o ajustare a indicatorilor bugetari, atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli. Pentru a face faţă acelor angajamente la partea de cheltuieli pe care le avem, am convenit şi la anumite majorări pe partea de venituri, ca să compensăm acea neîncasare iniţial prevăzută în buget. Respectiv, vom avea anumite creşteri pe licenţe pe anumite genuri de activitate, care este supuse licenţierii. E vorba de jocurile de noroc, e vorba de licenţe pentru comercianţii de produse din tutungerie, carburanţi şi alte activităţi licenţiate.

Pe partea de cheltuieli am prioritizat şi am revizuit unde sunt rezerve respectiv păstrând funcţionalitatea necesară pentru toate instituţiile statului, pe de o parte. Iar pe de altă parte, asigurând sută la sută toate plăţile sociale, salariale care sunt prevăzute pentru 2012 să fie respectate.”

Europa Liberă: Declinul în domeniul industrial cum îl explicaţi?

Veaceslav Negruţă:
„Industria are mai multe componente şi atunci o să vedem că unele au fost în descreştere, altele în creştere. Cele care au fost sensibile faţă de anumiţi factori climaterici, de exemplu, au avut de suferit. Am avut practic trei-patru săptămâni un fel de blocaj la hotar, respectiv am avut activitatea economică mai lentă. Am avut volum de mărfuri transportate mai mic, anumite bunuri şi servicii au fost reţinute, dar vedem şi asta bucură poate, în luna martie-aprilie am avut o doză de recuperare al acestei activităţi economice.

Pe de altă parte am simţit o anumită stopare a cererilor faţă de anumite mărfuri pe care le-am avut în industria uşoară cu contractele pe care le-am avut pentru Uniunea Europeană, aici este un minus. Dar, din nou, per total este industria în încetinire cu un semn de minus. Important este prognoza pentru viitor şi aici suntem în aşteptare a recuperării şi a influenţei minime a efectelor din Uniunea Europeană asupra economiei noastre. Pe de altă parte ar fi cazul să spun că ne aşteptăm la o compensare a efectelor negative prin efecte pozitive de la altă piaţă din Est, care arată că ritmul de creştere destul de solide, mă refer la CSI.”

Europa Liberă: Şi atunci nevoia urgentării negocierilor în baza obţinerii liberului schimb cu UE cum rămâne?

Veaceslav Negruţă:
„Mă rog, negocierile continuă, pentru că e un obiectiv al nostru să-l obţinem.”

Europa Liberă: E pe termen mai lung.

Veaceslav Negruţă:
„Exact şi noi nu ne dezicem de la aceste negocieri. Ba mai mult: vom face tot posibilul ca aceste negocieri să aibă finalitate. Anumite fenomene ele sunt cu caracter temporar. Odată şi odată va fi recuperată cererea pe pieţele acestea europene, după clarificarea şi anumitor situaţii şi vis-a-vis de euro în mai multe ţări partenere din Uniunea Europeană. Respectiv, pregătim terenul pentru ca producătorii noştri în special agricultorii, cei care procesează producţia agricolă şi alimentară să fie siguri că peste un an, doi sau trei să aibă acces pe piaţa europeană.”

Europa Liberă: Domnule Negruţă, şi totuşi FMI repetat şi foarte insistent vă atrage atenţia asupra administrări fiscale şi vamale. De ce atât de insistent e FMI-ul când e vorba de vamă şi fisc?

Veaceslav Negruţă:
„Toate economiile din regiune este o moştenire, o cultură şi o percepere a administrării fiscale, a administrării vamale.”

Europa Liberă: Dar nu e o scuză?

Veaceslav Negruţă:
„Nu este o scuză, este adevărat. Dar trebuie să ne uităm şi lucrurile cum s-au schimbat, inclusiv în domeniul administrării fiscale, pentru că aici având acei paşi categorici, care au fost făcuţi în 2011, să vedeţi că FMI de data asta foarte puţin a accentuat asupra aspectelor de administrare fiscală sau vamală. Ei au accentuat mai mult despre anumite lacune în politica fiscală, care a fost un pic diferită de cea cu care Guvernul a intrat în Parlament, şi anume acele neajunsuri, sau lacune.”

Europa Liberă: Şi care sunt acele neajunsuri?

Veaceslav Negruţă:
„S-au creat anumite situaţii, când a apărut un risc faţă de plenitudinea încasărilor la buget vis-a-vis de taxa pe valoare adăugată. Noi avem mai multe situaţii, cum ar fi zonele economice libere, cum sunt anumite prevederi legale, care oferă anumite facilităţi la importuri de materii prime, servicii în cadrul unor proiecte, inclusiv cu finanţare externă, care sunt scutite de TVA.”

Europa Liberă: Dar sunt voci care spun că prin politica fiscală pe care aţi promovat-o aţi fi favorizat economia tenebră.

Veaceslav Negruţă:
„Nu, nu cred să fie facilitarea economiei tenebre. Ba din contra, politica fiscală care a fost promovată de Guvern în Parlament şi în mare parte care a fost susţinută de Parlament vine exact să combată acest fenomen de economie tenebră. Iar paşii următori care vor fi, vor veni să consolideze această pornire a noastră de diminuare a economiei tenebre.”

Europa Liberă: Paşii următori fiind care?

Veaceslav Negruţă:
„Noi trebuie să vedem că economia tenebră nu este rezultatul administrării fiscale sau a administrării vamale. Economia tenebră este un fenomen mult mai larg ce ţine de transparenţa convenţională. De fapt, lipsa de hotar cu Ucraina, unde este suficient spaţiu pentru anumite fenomene negative. Mai sunt şi alte lucruri, care într-un fel sau altul generează această economie tenebră. Motivăm atât sistemul bancar, cât şi agenţii economici în tranzacţii să folosească plăţile fără numerar şi aici din nou e un pas, care să legalizeze fluxurile financiare. Fenomenul economiei tenebre este stimulat într-un fel prin circuitul neoficial al banilor în economie. Sunt mai multe aspecte ale economiei tenebre, dar este adevărat, în sensul administrării fiscale şi vamale lucrăm intens şi eu cred că rezultatele nu se lasă aşteptate prea mult.”

Europa Liberă: Am înţeles că se amână majorările de salarii pentru funcţionari. Ce reacţii aşteptaţi din partea primarilor?

Veaceslav Negruţă:
„E vorba de demnitarii publici, e vorba de acele funcţii alese, cum sunt primarii, miniştrii, parlamentarii, judecătorii, procurorii. Aceste categorii sunt vizate. Acea iniţiativă legislativă a fost retrasă. De fapt nu anulăm această majorare. O amânăm pentru un timp mai bun, inclusiv din punct de vedere al situaţiei bugetare.”
XS
SM
MD
LG